Защо преживяваме ''deja vu''?

Photo by Noel Nichols on Unsplash

Photo by Noel Nichols on Unsplash

Автор: New Me

29 Октомври 2018

Сигурно всеки поне веднъж в живота си е изпитвал онова чувство за вече видяна или преживяна ситуация, без да е напълно сигурен откъде идва това усещане. Този феномен е наречен deja vu, или "вече видяно".

Учените от години се опитват да дадат разяснение за това явление, случващо се с човешкия мозък, но нека да видим доколко са намерили отговора на загадката "Deja vu". Изучаването започва още в далечната 1876 г., когато френски специалисти са заинтригувани от този феномен (така се ражда и името му на френски). 

Вижте още: Защо кожата ни настръхва, като слушаме музика?

Смята се, че усещането за вече видяно събитие ни сполетява за доста кратко - около 10-20 секунди. Като цяло, учените разграничават няколко типа deja vu - сред тях са асоциативно и причинено от заболявания (като епилепсия) например.

Нека се съсредоточим върху т. нар. асоциативно, което е и най-често срещаното сред здравите хора. Според някои теории то се отключва от вече запаметен спомен в мозъка ни, който отново изниква на преден план в дадена ситуация. Според други подобни преживявания са по-скоро грешка и подвеждане на мозъка. 

Вижте още: Най-краткият IQ тест – само три въпроса

Изследване на специалисти от Университета Дюк показало също интересни резултати. На студенти били прожектирани снимки на различни места, като целта била коя ще извика "deja vu" сред тях. Това, което не им било казано обаче, било, че между фотографиите на принципа на 25-ия скрит кадър се пускали част от снимките. Скоростта била такава обаче, че мозъкът да отчете видяното, но не толкова, че да осъзнае какво е видял. Така, малко по-късно, когато виждат същите фотографии за по-дълго, част от студентите "получават" deja vu. 

С това учените опитват да покажат, че този феномен всъщност изважда в даден момент спомени, съхранени дълбоко в мозъка ни, без да осъзнаваме. Те могат да бъдат отключени от човек, миризма, събитие и др. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща