Защо Път 66 е изведен от експлоатация?

Автор: New Me

30 Юни 2020

Много малко носи носталгията на пътуванията така както път 66. Пътят, който минава от Чикаго до Лос Анджелис, е ясно проектиран с удобство и ефективност - свързва малките градове с главни пътни артерии по целия участък от 2448 мили. До 50-те години на миналия век този път в Америка - с неговите крайпътни туристически капани, очарователни входове и кичозни хотели - се превръща в основна туристическа атракция сама по себе си.

Маршрут 66 се оказва основа за популярен телевизионен сериал и подкрепя безброй собственици на малък бизнес, които обслужват пътуващите. 

И така, как любимата Главна улица на Америка изпадна в тежко състояние след разгара на своята популярност? Ето как... По време на Втората световна война генерал Айзенхауер вижда колко ефективен е германският аутобан. През 1956 г. е приет Федералният междудържавен закон, който призовава за изграждането на четирилентови магистрали, за да направи пресичането на САЩ по-ефективно, да премахне задръстванията в трафика и да улесни евакуацията на големите градове в случай на ядрена атака.

За съжаление на път 66 и хората, които зависят от него, Федералният междудържавен закон означава, че части от него трябва да бъдат надстроени, подменени или изцяло заобиколени. До 70-те години на миналия век първоначалният маршрут е почти изцяло пресечен, а на 27 юни 1985 г. общоамериканското пътно платно е изведено от експлоатация.

Голяма част от реалния маршрут все още остава, всъщност 85 процента се запазват. Известният мотел Wigwam и други атракции все още стоят, подпомогнати отчасти от Програмата за опазване на коридора Route 66, която стартира през 1999 г. 

През 2015 г. няколко организации за опазване се обединиха, за да създадат Асоциацията на магистралите в САЩ, организация, посветена на опазването на пътното платно и цялата му архитектура, исторически обекти и забележителности. Може би до своята стогодишнина през 2026 г. Път 66 отново ще служи на милиони американци, отправени на запад за приключения.  

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща