Защо шоколадът е полезен? (Поне) 8 причини

Автор: New Me

06 Ноември 2017

След консумация на шоколад човек се чувства като Господ, готов e да покори враговете си, да поведе армии и да покори отсрещния пол. Емили Лучети

И добрата новина не идва просто от заклетите фенове на сладкото изкушение, а от учените. С едно условие обаче – препоръчва се консумирането на минимално преработен шоколад, демек търсете такъв със съдържание на какао от около 70%. А ето и ползите!

Шоколадът и хранителните вещества

Качественият тъмен шоколад е богат на хранителни вещества – желязо, магнезий, мед, манган, калий,  фосфор, цинк и селен.

Шоколадът и антиоксидантите

Изследователите измерват ефектите от антиоксидантната стойност на храната като наблюдават какво се случва с вредните молекули, наречени свободни радикали. Суровите, необработени какаови зърна са сред най-висококачествените храни. Те имат по-висока антиоксидантна активност дори от боровинките.

Вижте още: Ползите да бъдеш благодарен

Шоколадът и ултравиолетовите лъчи

Флаванолите, които се съдържат в тъмния шоколад, могат да помогнат за защитата на кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Освен това те повишават притока на кръв към кожата и спомагат за поддържането на хидратация й.

Шоколадът и мозъчната дейност

Скорошно проучване доказва, че след консумацията на какао настъпва окисляване на кръвта, което повишава умствените способности.

Шоколадът и отслабването

Да, правилното прочетохте – шоколадът може да бъде съюзник в борбата с килограмите.  Уил Клоуър, невролог и основател на средиземноморския център за здравеопазване в Питсбърг, Пенсилвания, казва:

"Едно малко парче шоколад, който се разтопява в устата 20 минути преди хранене, задейства хормоните в мозъка, които гласят:" Аз съм сит ". Освен това друго парче след хранене помага да се поддържа чувство на ситост.”

Вижте още: Ето защо смехът е здраве!

Шоколадът и настроението

Шоколадът винаги ви помага да се чувствате по-добре. Истината е, че  той стимулира  освобождаването на ендорфини, отговорни за приятните ни емоции.

Шоколадът и здравето

В проучване, обхванало близо 500 мъже на средна възраст, е установено, че какаото намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. И то с цели 50%!

Шоколадът и диабетът

Изследователи в Италия установиха, че флаванолите в какаото могат да подобрят инсулиновата чувствителност или процесите на тялото, необходими за превръщането на глюкозата (захарта) в енергия.

Вижте още:

Това бяха последните им думи

Какво издаваш с позата, в която спиш?

Подправки на балкона или една твърде добра идея

Кой е бащата на космическия страх?

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща