Photo by Monstruo Estudio on Unsplash

Photo by Monstruo Estudio on Unsplash

04 Декември 2017
Добави в любими
Автор: New Me

Защо тези храни са толкова полезни?

Има няколко храни (и напитки), които е добре да включите в менюто си, колкото се може по-рано. А защо са толкова полезни? Защото предпазват вас и сърцето ви от редица проблеми.

Ето ги и тях.

Риба

Сьомга, херинга, скумрия и др. Не само са вкусни, но и много полезни, защото понижават риска от аритмия и атеросклероза. 

Овесени ядки

Не се лишавайте никога от закуската, която е толкова важна за здравето и енергията ви през целия ден. А най-добре заложете на овесените ядки. Те са богати на фибри, намаляват „лошия” холестерол и подобряват храносмилането. 

Вижте още: 10 неподозирани ползи от джинджифила

Горски плодове

Боровинките и ягодите например вършат страхотна работа срещу високото кръвно и влияят добре на кръвоносните съдове. 

Черен шоколад

Когато казваме черен шоколад, говорим за минимум 60-70% какао. Помага за нормализиране на кръвното налягане и се бори с възпаленията. 

Вижте още: Да се погрижим за себе си бързо

Ядки

Богати на протеини и фибри. Съдържат още витамин Е, който понижава нивата на „лошия” холестерол. 

Зехтин Extra Virgin

Само две лъжици дневно понижават холестерола и нивата на кръвната захар. 

Зелен чай

Една чаша на ден е достатъчна, за да ви помогне да понижите нивата на холестерола. Още повече, че зеленият чай подобрява метаболизма и помага в борбата с излишните килограми, които също крият риск за сърцето. 

Вижте още: 5 сутрешни навика на щастливите хора

Броколи и спанак

Съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти. Подобряват дейността на сърцето и нормализират кръвното налягане. Богати са и на фибри. 

Авокадо

Намалява нивата на холестерола и спомага за прочистване на артериите. 

Нар

Съдържа антиоксиданти. Помага срещу високо кръвно, подобрява кръвообращението, в същото време повишава хемоглобина.

Вижте още:

Защо шоколадът е полезен? (Поне) 8 причини

Ползите да бъдеш благодарен

Защо кестените са доста повече от просто кестени?

Предишна Следваща