Жокера: Кой е най-добрият?

Joaquin Phoenix in Joker (2019)

Joaquin Phoenix in Joker (2019)

Автор: New Me

22 Октомври 2019

Голямата филмова сензация тази есен безспорно е "Жокерa" с Хоакин Финикс. И абсолютно ще ви подкрепим да го гледате, защото определено има какво да се види и откъм сюжет, и откъм актьорска игра в тази лента. 

Дали обаче превъплъщението на Финикс в емблематичния злодей беше най-доброто от всички до този момент? Нека видим нашата класация за Жокера през годините и кой е ненадминат засега в тази роля.

Джаред Лето - "Отряд самоубийци" (2016)

Въпреки че е носител на Оскар, Лето за мнозина остава доста спорен като актьор. Така например ролята му в "Отряд самоубийци", където играе Жокера, е посрещната доста противоречиво. Макар да се е опитвал да се вживее дотолкова в образа, че е стигал дотам да изпраща гнусни "подаръци" на колегите си като използвани презервативи, Лето бива възприет по-скоро като клоун, отколкото като истинския Жокер. Неслучайно и заема последното място в този списък.

Friends Poster 1994

Актьорите, които мразят култовите си роли

Камерън Монахан - "Готъм" (2014 - 2019)

Въпреки че в подобна сложна роля очакваме да видим далеч по-зрял и опитен актьор, в сериала "Готъм" се натъкваме на едно доста добро попадение в лицето на Монахан. Младият актьор влиза съвсем на място в образа на Жокера и даже ще ви е интересно да го наблюдавате отново и отново. Любопитното е, че дори той се справя далеч по-сполучливо от утвърдена звезда като Лето.

Марк Хамил - анимираният сериал "Батман" (1992 - 1995) 

Впечатляващ в ролята на Жокера, където трябва да предаде същността на своя зъл и объркан герой само чрез гласа си. И Хамил се справя наистина блестящо. Именно затова актьорът остава един от емблематичните "Жокери" и до днес. Ако си пуснете анимацията от края на миналия век, гарантираме ви, че ще останете доста приятно изненадани.

The Railway Man (2013) Poster

8 любими филма с Колин Фърт

Хоакин Финикс - Жокера (2019)

Категорично превъплъщението на Финикс е уникално и заслужено намира своето място в топ 3. Зрителите обаче далеч не могат да го поставят на челната позиция, защото има нещо в образа на Финикс, което се разминава с представите на някои за Жокера. Макар и предаващ лудостта и тежката съдба на персонажа си, той донякъде не успява да се впише в истинската представа за великия злодей. И все пак - отлично представяне на Финикс!

Джак Никълсън - "Батман" (1989)

Ако има нещо, в което Джак Никълсън е ненадминат, то това е да играе злодеят. Велика роля прави и като Жокера във филма за Батман от 1989 г. Косата ви ще настръхне от играта на актьора - цялата лудост, жестокост и плам на героя ще ги видите в очите на Никълсън. Емблематичен Жокер, който дълго време остана ненадминат. Докато не се появи най-добрият (засега)...

Хийт Леджър - "Черният рицар" (2008)

Истинският и най-големият в тази роля - онзи, който изниква първо в съзнанието ни, когато чуем "Жокера". Безспорно, ролята на живота на Леджър - най-добрата, последната и ненадминатата до този момент. Ще ви накара да преминете през цялата палитра от емоции, докато го гледате - ще ви разсмее, ще ви натъжи, а после ще смрази кръвта ви. Ако е вярно, че всеки човек върви в живота си към своята съдба, то вероятно съдбата на Леджър е била да остави незабравим, емблематичен образ след себе си, който ще остане в историята. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща