(Не)познатата Орлеанска дева

30 Май 2017

Какво е за 19 години да успееш да оставиш следа в историята и да завършиш живота си на клада? Какво е да бъдеш екзекутирана, а 25 години по-късно провъзгласена за мъченица? Какво е да бъдеш национална героиня на Франция, светица на римокатолическата църква, Орлеанската дева или просто света Жана д'Арк?

През 1337г. започва Стогодишната война заради спор за френския престол.  Едуард III напада Франция, с което заявява своите претенции си. По времето, когато се ражда Жана д'Арк, Англия почти е успяла да постигне двойна монархия. Ситуацията се обърква допълнително, защото френският крал Шарл VI страда от пристъпи на лудост и на практика много силно казано управлява страната. Което пък дава възможност на групировките Арманяк и Бургиньон да се борят за реалната власт. С една дума – положението във Франция е катастрофално.

Към началото на 1429 г. почти цяла Северна Франция и някои части на югозапад са под чуждестранен контрол. Англия контролира Париж и Руан, а бургундите контролират Реймс, където по традиция се коронясват френските крале. По това време наследникът на трона още не е коронясан официално. Ако англичаните искат да завземат Франция, а те очевидно го искат, трябва само успеят да слеят окупираната й северна част с отдавна контролираните Гиен и кралство Аквитания на юг. Пречката е град Орлеан. Операцията по превземането му започва през 1428 г...

Но да се върнем на Жана д'Арк. За нейна рождена дата се смята 1412г. Има спор по темата, но по-късно, по време на самия процес, тя твърди, че е на 19 години, а това съвпада с 1412г. Жана твърди, че още на 12-годишна възраст за първи път чува гласовете на архангел Михаил, света Екатерина Александрийска и света Маргарита Антиохийска. Те й казват да заведе дофина, което ще рече престолонаследника, за коронация в Реймс. После й казват, че на нея се пада тежката задача - да свали обсадата на Орлеан, да върне дофина на трона и да изгони англичаните.

Когато Жана става на 16-17 г., тя отива при капитана на град Вокульор Робер де Бодрикур и обявява своята мисия. Той я отпраща, но година по-късно ситуацията се повтаря. По една или друга причина той този път реагира различно – дава й хора и я облича в мъжки дрехи за прикритие. Праща писмо на Шарл VII и му съобщава намеренията си. За 11 дни стига до резиденцията му, минава теста и го разпознава, въпреки че на трона умишлено е сложен друг човек, и иска да й бъде дадена войска, за да свали обсадата на Орлеан. В началото Шарл VІІ се колебае.

Първо той дава заповед да се провери девствеността на момичето, след това я отправя в Поатие, за да бъде подложена на разпит от божите служители, и накрая изпраща хора до родното ѝ място да проверят достоверността на думите ѝ. След като не открива нищо, което да опетни репутацията на Жана, Шарл решава да ѝ даде войски и я назначава за главнокомандващ. Междувременно се проверява дали е девствена, както и произхода й, но съкращаваме историята....Накратко – издържа успешно всички проверки. На 29 април 1429 година Жана с неголям отряд пристига при обсадата на Орлеан. На 4 май нейната армия удържа първата си победа, превземайки бастиона Сен Лу.

Победите следват една след друга и през нощта на 7 срещу 8 май англичаните са принудени да свалят обсадата. Така задачата, която френските военачалници преди нея считат за неизпълнима, Жана решава за 4 дни.След победата при Орлеан, започват да наричат Жана „Орлеанската девица“. Тя повежда армията към Реймс на 12 юни, като печели много победи по пътя и връща градовете обратно на Франция. На 16 юли град Реймс отваря вратите си за нейната армия. На 17 юли се състоява коронацията на дофина Шарл за крал на Франция под името Шарл VII. Един вид, Жана е постигнала своето...

Както историята неведнъж е доказала, огромната популярност нерядко може да се окаже опасна. И понеже Жана д'Арк плаши краля и придворната аристокрация, тя е отстранена от военните действия. На 23 май 1430 г., по време на едно от излизанията на французите от обсадения Компиен, Жана попада в плен на бургундите, след като се опитва да атакува бургундски лагер в Марни. По-късно прави няколко неуспешни опита да избяга. Крал Шарл VII, който ѝ е толкова задължен, не прави никакви опити да я освободи или откупи. А пък бургундците я продават на англичаните за 10 000 златни лири. Следва съдебен процес, на който уж я съди църквата, но съвсем естествено делото е политически мотивирано. То се води от януари до май 1431 година.

В опит да сломят волята й в затвора я държат при ужасни условия, английските стражи я оскърбяват, заплашвана е с изтезания, но Жана така и не се признава за виновна. В един момент момичето се съгласява да се преоблече в женски дрехи, но няколко дни по-късно се облича отново в мъжки. Твърди, че женските дрехи са й отнети насила и че се страхува от изнасилване. Това дава чудесен аргумент на трибунала да я обвини, че е еретичка, вероотстъпница и идолопоклонница. Църковният съд в Руан я обвинява в ерес. За да дойде 30 май 1431 г., и Жана да бъде изгорена на клада на площада на стария пазар. Когато пламъците я обгръщат, тя моли да държат кръст пред нея, и на няколко пъти простенва: „Исусе!“ Много от присъстващите плачат. А когато спира да диша, англичаните показват обгорялото й тяло, за да не се създаде легендата, че е успяла да избяга.

След това го изгарят до изпепеляване, за да не могат насъбралите се да вземат нещо от нея, а тленните й останки просто хвърлят в Сена. Години по-късно Шарл VII нарежда да се съберат всички документи, свързани с процеса на Жана. Изводът е предвидим – процесът е бил опорочен и се прави нов. Разпитани са 115 свидетели, включително майката на Жана, нейни другари по оръжие и обикновени жители на Орлеан. На 7 юли 1456 г. съдията прочита присъдата, която е, че всяко обвинение срещу Орлеанската дева се опровергава от разпита на свидетелите.

През 1909 г. папа Пий X я обявява за блажена, а на 16 май 1920 г. папа Бенедикт XV я канонизира. Ето я историята как за 19 години можеш да оставиш следа в историята и да завършиш живота си на клада...Как можеш да бъдеш екзекутирана, а 25 години по-късно провъзгласена за мъченица... Какво е да бъдеш национална героиня на Франция, светица на римокатолическата църква, Орлеанската дева или просто света Жана д'Арк...

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща