Отсам екрана: Нещата, които не знаехте за „Карибски пирати“

29 Май 2017

Петият филм от поредицата „Карибски пирати“ вече се върти из киносалоните и засега поражда доста противоречиви мнения. Лош или добър обаче, феновете на „Пиратите“ се стичат към залите на талази и се очертава това да бъде поредният финансов успех, който ще затвърди позицията на франчайза като един от най-доходоносните за всички времена.

А ние сме ви приготвили малко от онези странни неща, с които се слави всяка успешна продукция. „Карибски Пирати“ е замислен още през 1993-та година, но така и не вижда бял свят цяло десетилетие. За щастие, от „Дисни“в крайна сметка направили филма и това е едно от най-добрите решения на студиото през последните години. Първият човек, за когото е била предназначена ролята на капитан Джак Спароу, бил Хю Джакмън (Wolverine), но от Дисни решили, че той не е достатъчно голяма звезда за такъв скъп филм и се обърнали към Робърт ДеНиро. Актьорът, носител на два Оскара, отхвърлил офертата на студиото, защото мислел, че такъв филм ще се провали в бокс офиса и няма смисъл да се занимава с него.

Така в крайна сметка Джони Деп вързал кърпата на главата. Странното му изпълнение обаче сериозно вбесило някои хора от високите етажи в „Дисни“.  Джони вярвал, че уволнението му е сигурно, след като един от шефовете – Майкъл Ейснер  - смятал, че „Деп разваля целия филм“. „Какво е това? Пиян ли е, гей ли е?“ – недоумявал Ейснер. И понеже Джони също не е свикнал да си оставя магарето в калта, заявил на един от продуцентите: „Ми ти не знаеш ли, че всичките ми персонажи са гейове!“.

А истината е, че за прототип на капитан Спароу е служел Кийт Ричардс от Ролинг Стоунс. Него е наблюдавал актьорът, когато е изграждал образа на героя си. По-късно самият Ричардс участва в поредицата. С друга от звездите също има проблеми, макар и от съвсем различно естество. Кийра Найтли е едва на 17 и навсякъде из различните локации, където е сниман филмът, я придружава майка й. Но това не е такава беда, каквато се оказва … гръдната обиколка на актрисата.

Ако се чудите „къде пък е проблемът“ – за нас, зрителите, никакъв, защото просто не го виждаме. Гърдите на Найтли са плод на грим, на практика са нарисувани. В едно нейно интервю тя казва, че процесът отнемал около 45 минути, но пък наистина била щастлива от начина, по който изглеждала. Що се отнася до Орландо Блум, при него любопитното са татуировките. Блум бил толкова щастлив, че играл в голям филм като „Властелинът на пръстените“, та решил да си направи елфска татуировка на ръката. Явно не преценил, че тепърва има да играе роли, за които елфският не е правилният език … примерно за пират. За да не ви караме да ги търсите излишно, ето един от кадрите, в които се вижда.

През 2003 година първият филм от поредицата изкарва над 600 млн. само от кината и за Дисни е ясно, че се е появил нов хит на хоризонта, който има потенциал да пълни касите за години напред. До момента сериите имат общи приходи от кината, възлизащи на над 4 млрд. Но трябва да признаем, че и Дисни не пести, за да осигури всичко необходимо. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides се счита и до ден днешен за най-скъпия филм на всички времена, с бюджет от близо 380 млн. долара. На места дори се смята, че лентата е струвала над 400 млн.!

Но стига толкова с цифрите, да се върнем към другите любопитни неща: Ако се чудите защо актьорите не се оплакват от това да ги мажат със сажди в такива роли, то причината не е само, защото получават милиони. Саждите и разната там мръсотия във филма са направени от шоколадова пудра. Златото също не е истинско, но пък монетите от „Карибски пирати“ са си ценно нещо, затова и от екипа, со се звездите, разграбили съкровището и всеки си отнесъл вкъщи „за спомен“.

Според режисьора – Вербински – от прочутите „прокълнати монети“ не останало нищо след снимачния процес. Един от най-запомнящите се моменти във филмите е от Dead Man’s Chest - с култовата фраза на Спароу „I got a jar of dirt“, след която се спъва и пада. Твърди се, че сцената изобщо не е била по сценарий, а си е чиста импровизация от страна на Джони Деп. Естествено, била твърде добра, за да я оставят извън филма.

За да изглеждат нещата по-реалистични, първоначално раздали на актьорите истински оръжия за бойните сцени. Но скоро от екипанабързо ги заменили с гумени, защото актьорите почнали да са нараняват. Сигурно има още хиляди любопитни моменти покрай пиратските филми за Джак Спароу, но те ще си останат завинаги тайна. Все пак магията на киното изисква някои детайли в процеса да си останат неразгадани...

Вижте още:

Отсам екрана: Звездите, чийто живот славата съсипа

Отсам екрана: Крал Артур – вечният провал на Холивуд

Отсам екрана: „Пазители на галактиката“ – успех, напук на логиката

Отсам екрана: Невероятният успех на Ема Уотсън, на ред е Холивуд!

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща