И защо е толкова незаменима
От древно лекарство до незаменима подправка - днес канелата е нещо, без което не можем да си представим готвенето, а и не само. Защото тя е много повече от това - нека ви разкрием 10 малко известни факта за канелата.
1. Тя е една от най-древните подправки, познати на хората. Споменава се дори в някои жития, хиляди години назад.
2. Древните египтяни ценяли високо канелата и я търгували много скъпо, подобно на шафрана днес. При тях намирала приложение в ястия, напитки и дори в балсамирането.
3. В китайската медицина канелата намира широко приложение и се ползва за справянето с редица здравословни проблеми - като безсъние и настинки например.
4. Канелата има доказано противовъзпалително действие, затова се препоръчва при протичането на различни възпалителни процеси в тялото.
5. Шри Ланка осигурява около 90% от канелената разновидност в света.
6. Тази подправка има полезно действие срещу дегенеративни заболявания като Алцхаймер.
7. Някога испанските изследователи създали хартия с помощта на канелено масло, в която хлябът оставал пресен няколко дни.
8. Двата най-популярни вида канела са цейлонска и китайска.
9. Канелата има мощни антиоксидантни свойства и може да контролира нивата на кръвната захар.
10. Съдържа още желязо и магнезий, а незаменимият й вкус подхожда както на сладки, така и на солени ястия и напитки.