10 неща, които не знаете за Колизеума

Photo by Dario Veronesi on Unsplash

Photo by Dario Veronesi on Unsplash

Автор: New Me

25 Август 2019

Колизеумът заслужено заема своето място сред чудесата на света, но макар милиони туристи да се стичат да го видят, все още има неща, които не са толкова известни за него.

Разкриваме ви 10 малко познати факта за внушителния амфитеатър, някои от които ще ви накарат да настръхнете...

1. С вековете Колизеумът се е рушал заради земетресения, набези или просто в хода на времето. Истина е обаче, че и умишлено са се откъртвали и взимали блокове и камъни от него, за да се строят други сгради. Така че днес частици от него са вградени в други сгради из Рим и Италия.

2. Знаехте ли, че Колизеумът е бил обект на екзорсизъм? О, да! Съвсем вярно е. Допреди няколко века хората се бояли от внушителната постройка. Смятали, че вътре се спотайват демони, духове и зли сили. Когато станало ясно, че искат да възвърнат старата му слава, хората били ужасени. Затова се наложило да направят екзорсизъм на Колизеума и да го "пречистят" от всичко зло. След това всички се успокоили и отново го видели в красива светлина.

Пулия, където земята се превръща във вино

3. Едва ли за някого са тайна бруталните зрелищни битки, които са ставали на това място. Но знаехте ли, че на няколко пъти арената е била потопена под вода, за да се извършват битки между гладиатори с лодки и малки кораби? Звучи почти невероятно, но както знаем, за гениите на архитектурата няма невъзможни неща.

4. Колизеумът си имал програма по часове - сутрин можели да се гледат битки и лов с екзотични животни, по обед се извършвали екзекуции, а привечер били най-интересните за хората битки - тези между гладиаторите.

5. Някогашният амфитеатър разполагал и със специално пригодена и доста внушителна козирка, която да пази зрителите от жаркото слънце. 

Снимка на David Mark от Pixabay

Мистерията Сиена

6. Колизеумът е позтроен само за 8 години - от 72 до 80-та година. В изграждането му били включени десетки хиляди роби. Издигнат е за забавление на народа, но в чест на Флавианската династия.

7. В бруталните битки били използвани много екзотични животни - лъвове, тигри, слонове, жирафи, а в каретите понякога впрягали и зебри.

8. Първоначално внушителната арена се наричала Флавианският амфитеатър, по-късно става известна като Колизеум, като най-вероятно името идва от огромната статуя на Нерон, която била до него.

Сан Джиминяно - средновековният Манхатън

9. Колизеумът побирал около 50 000 зрители, като местата в него показвали социалния статус на хората. Онези, които се намирали най-близо до арената, били запазени за знатните особи, а най-горните трибуни били предназначени за най-бедната част от хората.

10. Смята се, че до края на 5 век, когато окончателно били забранени битките в Колизеума, смъртта си там намерили над половин милион души.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща