10 невероятни книги по действителен случай

Photo by Ronaldo Oliveira on Unsplash

Photo by Ronaldo Oliveira on Unsplash

Автор: New Me

19 Юли 2018

Забелязали ли сте как нещо ви хваща за гърлото, когато видите, че филмът, който започва, е базиран на действителни събития? Същото е и с книгите - някак приемате историята малко по-лично и съпреживявате случките в нея по-силно.

Именно затова днес сме ви подготвили малък списък с 10 книги, базирани на реални истории, които читателите по цял свят обичат.

"Дневникът на Ане Франк" - Независимо как ще възприемете книгата, няма да останете равнодушни към описаното в нея. Записките на младото момиче са водени в периода 1942 - 1944 г., докато се укрива със семейството си от нацистите. Дневник, който си заслужава да прочетете поне веднъж.

Вижте още: Най-обичаните любовни истории

"12 години в робство" (Соломон Нортън) - до голяма степен може да се каже, че книгата отбеляза небивал скок в продажбите, едва след като беше направен хитовият филм по нея. Написана през далечната 1853 г., тя проследява тежката съдба по време на робството на чернокожите в САЩ. Историите за униженията, издевателствата и взаимоотношенията между робите със сигурност ще ви хванат за гърлото.

Вижте още: 50 жестоки книги за мъже

"Стъкленият замък" (Джанет Уолс) - книга, която разказва за тежкото детство на 4 деца с баща-алкохолик и майка-авантюристка. За удара да пораснеш преждевременно, да се бориш с живота и въпреки това да преследваш мечтите си - история, която си заслужава.

Вижте още: Смешните цитати от книги

"Психо" (Робърт Блох) - сигурно когато чуете това заглавие, в главата ви веднага изниква един от най-великите филми на всички времена. Вледеняващата история обаче е вдъхновена от едноименната книга на Робърт Блох. Героят Норман Бейтс в нея пък е базиран на истинския сериен убиец и абсолютно чудовище Ед Гийн. 

"Аз още броя дните" (Георги Бърдаров) - една от силните съвременни български книги. Историята се върти около трагичната съдба на сараевските Ромео и Жулиета. А интервютата в книгата ще ви разтърсят изключително дълбоко.

Вижте още: Най-добрите книги за мотивация

"Човекът в търсене на смисъл" (Виктор Франкъл) - книгата е докоснала поколения читатели. Психиатърът Виктор Франкъл разказва за ужаса, преживян нацистките лагери на смъртта. В периода 1942 - 1945 г. Франкъл е бил в 4 различни лагера, включително Аушвиц, а родителите, брат му и бременната му съпруга загиват. Една книга за това, че човек не може да избегне страданието, но може да избере как да се справи с него, да намери смисъл в болката си и да продължи напред.

Вижте още: Страхотни книги, по които направиха ужасни филми

"Три чаши чай" (Грег Мортенсън) - при неуспешно изкачване на К2 алпинистът Грег Мортенсън попада в забравено от Бога бедно селце. По-късно се връща там и в рамките на 10 години прави всичко възможно да осигури по-добро бъдеще на децата. Отваря 130 училища в бедните пакистански и афганистански райони, предимно за млади момичета. А човешките истории ще останат завинаги в сърцето ви.

Вижте още: Най-мразените герои от книги

"Преоткриване на крилете" (Сю Монк Кид) - историята разказва за свободата и надеждата, а героините са вдъхновени от Сара и Анджелина Гримки от Южна Каролина. Две изключителни личности, които са се включили в борбата за отмяна на робството и за повече права на жените.

Вижте още: 50 български книги, които всеки трябва да прочете

"Вторници с Мори" (Мич Албом) - трогателна, мила, вдъхновяваща и даваща много поле за размисъл книга. 16 години след университета Албом отива да види един от любимите си преподаватели, който умира от амиотрофична латерална склероза. Така се поставя началото на седмичните им срещи - всеки вторник. А разговорите между двамата за живота, любовта, общуването, ценностите, страстта, несигурността и смъртта, ще ви запленят. 

Вижте още: 100 велики книги, които да прочетеш поне веднъж

"Малка къща в прерията" (Лора Инголс Уайлдър) - тотална класика, вдъхновена от тежките изпитания и трудния живот на едни първите заселници от щатите в Средния Запад. Ще ви пренесе в друго време, с различни хора и ситуации. Историята до голяма степен пресъздава събития от живота на авторката и нейното семейство.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща