Книги и филми

10 незабравими филма с Джоди Фостър

09:48, November 19, 2019 | От New Me

                10 незабравими филма с Джоди Фостър

Една от най-талантливите актриси празнува днес

На 19 ноември 1962 г. е родена Алиша Фостър, която няколко години след това ще се превърне в Джоди Фостър и ще стане едно от децата-чудо на Холивуд. През 70-те тя вече се снима в разтърсващи филми като "Шофьор на такси", в следващите десетилетия печели 2 награди "Оскар" и определено е записала името си със златни букви във филмовата история.

Днес, за 58-мия рожден ден на Джоди Фостър, си припомняме 10 култови филма с нейно участие.

Шофьор на такси (1976)

Макар фокусът в този филм да е върху великата роля, която Робърт де Ниро прави, не остава незабелязан и талантът на Фостър, която е дете, но успява да се включи перфектно в този мрачен и на моменти - тежък филм. Тя се превъплъщава съвършено в ролята на малката улична проститутка Айрис, успява да вникне и да пресъздаде мрачната реалност на онези години. Именно този филм е нейният голям пробив и й носи номинация за "Оскар" за най-добра поддържаща роля.

Мълчанието на агнетата (1991)

Филм-шедьовър. Каквото и да кажем за тази класика, ще е малко. Разтърсващ и смразяващ кръвта трилър, като този път Фостър не остава в сянката на големия актьор, с който си партнира. Двамата с Антъни Хопкинс правят история с "Мълчанието на агнетата", който си остава ненадминат и до днес. А на Фостър филмът носи и вторият й "Оскар" за главна женска роля.

Обвинената (1988)

Когато говорим за втория "Оскар" на Джоди Фостър, редно е да споменем и първия, макар филмът да не е толкова емблематичен, колкото "Мълчанието на агнетата". Сюжетът на "Обвинената" се върти около тежкия случай на групово изнасилване в бар. Жертвата е младо момиче, но дали ще успее да намери възмездие и виновниците да си получат заслуженото? Ако сте пропуснали този филм от 80-те, непременно поправете грешката си.

Анна и Кралят (1999)

Една очарователна история за далечни времена и непознати за нас обичаи и традиции. Доколко ще се впише една жена от "цивилизования свят" в тази реалност и еднакви ли са чувстата навсякъде по света? Ще се потопите в една доста по-различна любовна история с интересен край. Припомнете си този филм от 90-те, няма да съжалявате.

Паник стая (2002)

Доста интересен сюжет и пореден силен драматичен трилър за Фостър. Този път в по-зряла роля - на самотна майка на дете със здравословен проблем, която трябва да защити дома и дъщеря си от безскрупулни крадци. На помощ идва една специална стая, която може да им даде убежище или да ги погуби...

Нел (1994)

Явно Фостър има щастието да работи с изключителни актьори, защото тук й партнира не друг, а самият Лиъм Нийсън. Сюжетът е много различен от всичко, което сме виждали досега във филмографията на актрисата. Разказва се за млада жена, отгледана в отшелничество сред горите. Не е срещала друг човек, освен майка си, и говори доста неразбираем език. Всичко това е напът да се преобърне при една съдбовна среща. И този филм носи на Фостър номинация за "Оскар" за най-добра женска роля.

Маверик (1994)

В този филм ще видим Мел Гибсън в ролята на мошеник-покерджия, който отчаяно трябва да събере пари, за да участва в турнир по карти. Пътят му обаче пресича красива и фатална крадла (Фстър). Дали ще му помогне или ще го отдалечи още повече от целта му? Ще ви е интересно да проследите.

Съмърсби (1993)

Тук отново ще видим любим актьор до Джоди Фостър, а именно - Ричард Гиър. Филмът ни отвежда в годините след Гражданската война в Американските щати. Лоръл (Фостър) е принудена да се грижи сама за дома и земята си, докато вярва, че жестокият й мъж е починал във войната. Когато обаче той ненадейно се завръща, изглежда твърде променен. Това кара мнозина да се съмняват в появилия се войник, а дали Лоръл ще успее да го приеме - ще разберете, само ако гледате филма.

Контакт (1997)

За любителите на научната фантастика, а и не само, това е страхотен филм. Ще ви накара да се замислите за другите форми на живот във вселената и ще ви е любопитно да проследите докрай какво ще се случи, когато изследователка (Фостър), след години търсене, най-накрая е напът да направи огромен пробив. Има ли тайни, които не могат да бъдат разгадани, и какво ще коства истината на търсещите я - не пропускайте да видите.

Най-дългият годеж (2004)

Макар ролята на Джоди Фостър тук да е малка, определено е запомняща се. Заради перфектната й игра и уникалното й включване в този френски филм. Самата лента е умопомрачителна, с неповторим сюжет и перфектно пресъздаване. Когато годеникът на болната от детски паралич Матилд изчезва по време на обречена битка в Първата световна война, тя отказва да приеме, че е мъртъв, и започва отчаяно да го търси. Това постепенно ще разкрие тайни, които не гарантират щастлива развръзка. Как все пак ще свърши тази драматична любовна история - непременно трябва да видите.

Imasmi web loading