10 тайни на успеха, които никой няма да ти каже

Photo by Matthew Henry from Burst

Photo by Matthew Henry from Burst

Автор: New Me

23 Август 2018

Обикновено не е много трудно да се вдъхновите от някоя мотивираща история и да поискате и вие да преследвате мечтите и успеха си.

Има някои неща обаче, за които няма да сте готови по трудния път нагоре, а и (почти) никой няма да ви ги каже.

Затова ще ви споделим няколко тайни, свързани с успеха, които е хубаво да имате предвид.

Не е толкова розово

Романтичните истории как започваш от нулата в един гараж и стигаш до върха са огромно изключение от правилото и съвсем не означават, че с вашето начинание ще се случи същото. Близо 90% от новите фирми изобщо не оцеляват. Така че се подгответе за трудностите, за да не се разочаровате и отчаяте бързо. Хубавите неща отнемат време.

Вижте още: Защо не ви трябва мотивация?

Не е и толкова лошо

Това, че нещата ви изглеждат в застой, случват се бавно, парите са малко, не значи непременно, че сте се провалили и трябва да захвърлите всичко. Напротив, обикновено това са нещата, с които всеки, който се осмели да преследва мечтите и целите си, се сблъсква.

Вижте още: Уроците, които е добре да научиш по-рано

Няма готови формули

Пълно е с курсове и книги, които обещават да ви разкрият пътя към успеха, който гарантирано ще проработи и за вас. Истината обаче е, че няма едно универсално работещо нещо. За всеки бизнес и за всяка цел работят различни неща. Разбира се, може да заимствате различни идеи, но само с времето ще можете да отсеете тези, които работят за вас.

Вижте още: 5 ползи да те отхвърлят

Имаш всичко за добър старт

Не търсете оправдания извън вас за неуспеха. Ако си добър в това, което правиш, не спираш да се учиш и усъвършенстваш, експериментираш с новите тенденции и се опитваш да преодолееш проблемните места, имаш всички шансове за успех. Освен ако самата идея не изисква някакви огромни ресурси, в днешно време можеш да постигнеш страшно много дори от компютъра вкъщи с много малка инвестиция. А социалните мрежи дават още по-голяма възможност за реализация. 

Вижте още: 8 признака, че сте емоционално интелигентни

Не можеш да имаш всичко

Ако си мислиш, че можеш да се нагърбиш с 10 неща едновременно и да направиш всичко еднакво страхотно, просто грешиш. Няма как да се разкъсаш, без това да не е за сметка на нещо друго. Затова е важно правилно да поставиш целите и приоритетите си, да направиш план за действие и да го следваш упорито.

Вижте още: Супер успешен ден в 10 стъпки

Не забравяй откъде си тръгнал

Във всеки смисъл - ако ти се струва, че нещата се случват твърде бавно, просто се обърни назад и виж колко много си постигнал дотук. Ако пък вече се радваш на успеха, не позволявай да те главозамайва, защото това е най-несигурното нещо - днес може да го имаш, а утре да паднеш отвисоко.

Постоянството е всичко

Без значение колко сте ентусиазирани в началото, ако не изградите добра дисциплина и не работите упорито, нещата просто няма да се случат. Мотивацията е супер, за да ви подбуди към действие, но оттам нататък постоянството ви в преследване на целите е онова, което може да ви помогне за успеха.

Вижте още: 13 неща, за които да си благодарен

Късметът е супер, но не разчитай на него

Много е хубаво, ако понякога нещата се нареждат сами, без да полагате много усилия. Но не разчитайте, че това ще се случва всеки път. Бъдете последователни и поставяйте обмислено целите си, преценявайте действията си. Тогава късметът ви ще е без особено значение.

Вижте още: Правилата, които те правят лидер!

Критиката не трябва да те отчайва

Който не е правил нищо през живота си, само той не се е сблъсквал с критиката. Но това е част от играта. Вместо да се отчайвате от думите на неодобрение, помислете дали не могат да са ви от полза, за да направите нещата още по-добре. Ако пък си е чиста проба злоба и завист, просто подминете негативните коментари.

Не чакай

Ако си мислиш, че ще дойде някога по-подходящ момент да пробваш идеите си и просто стоиш и чакаш, без да правиш нищо, значи вече допускаш огромна грешка. Дори и да не направиш всичко както трябва, със сигурност ще научиш много от опита си и следващия път ще се справиш много по-добре. Най-добрият начин да успееш в нещо е да се осмеляваш да действаш.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща