10-те най-малоумни коледни подаръка, с които да разочаровате близките си

Снимка на Kevin Sanderson от Pixabay

Снимка на Kevin Sanderson от Pixabay

11 Декември 2020

Коледа е прекрасно време от годината: време на семейна идилия и нервни кризи, блажено щастие и кататонен ступор, безусловна любов и вселенски шок.

Днес ви предлагаме нашата класация на 10-те най-малоумни, безсмислени и откровено безполезни коледни подаръци, с които можете да разочаровате дори най-непретенциозните си роднини и приятели.

1. Кухненски принадлежности

Приглушена коледна светлина, пукане на съчки в камината, нежна празнична музика, трепетно разопаковане на подарък… А скоро след това - точилка, гевгир и уред за шпиковане на свински вратни пържоли.

Кухненските принадлежности изглеждат толкова по-нелепо, колкото по-омразно занимание за получателя е използването им. Ако поради някаква причина смятате, че някой от близките ви мечтае за домакински принадлежности, но го пази в тайна и се надява да се досетите сами - вероятността да бъркате клони към плюс безкрайност.

2. Домашни потреби

Освен посредством подаряване на точилка и гевгир, Коледата може да бъде провалена и с помощта на други, все така вълнуващи дарове за бита. Ако сте избрали да зарадвате обичания човек с електрическа мухобойка, моп за миене на прозорци, керамичен гювеч, вакса за обувки или препарат за почистване на тоалетна - имаме две еднакво лоши новини за вас.

Първо - това е тъпо. Второ - не, няма сценарий, в който да не е тъпо.

Photo by Siora Photography on Unsplash

30 традиционни български изрази, преведени на английски

3. Козметика

С риск да разбием сърцето Ви, трябва да кажем това, което така или иначе всички си мислят. Подаряването на козметика не е добра идея поради две причини. Първата е, че немалко хора използват специализирани продукти, съобразени с типа на кожата, индивидуалните непоносимости към аромати и съставки, нуждите и предпочитанията си. Втората е, че няма как да отгатнете нуждите и предпочитанията на човек, с който не споделяте домакинство или не сте разговаряли специално по въпроса.

А нека този, който няма поне половин шкаф с нежелани шампоани, душ гелове, сапуни и скандални козметични продукти, пръв да хвърли камък.

4. Домашен любимец

Домашният любимец определено може да бъде един от най-великите подаръци, стига да сте поне 200% сигурни в това, че получателят му го желае. Подаряването на куче, коте, папагал, клепоух заек, чинчила, канарче, хамстер, таралеж или африкански охлюв обаче може да бъде и истинска катастрофа, ако не е предварително консултирано с гордия нов стопанин.

В този ред на мисли, в Ада има специално място за хора, които подаряват домашни любимци на деца без съгласието на родителите им. Това място е много лошо и със сигурност не бихте искали да прекарате вечността в него.

Саша Барон Коен във филма

Кои са Сульо и Пульо?

5. “Животопроменящи” подаръци

Вероятно сте прекарали цялата година в усилени размисли как да накарате някого да промени начина си на живот. Е, Коледа вероятно изглежда като страхотно време да направите възможно най-добронамерения “намек”. Затова Вие подарявате велоергометър на по-обездвижените си роднини, книга с кето рецепти на по-закръглените, вдъхновяващ шедьовър на Луиз Хей на по-умърлушените, ваучер за козметична процедура на по-неподдържаните, и скок с парашут на по-притеснителните.

Е, познайте какво? Точно така. Това е тъпо. Спрете да използвате Коледа като начин да промените нечий живот с неуместни намеци, маскирани като грижа.

6. Дрехи, бельо, чорапи и пижами

Разбира се, това могат да бъдат страхотни подаръци, когато са наистина необходими, желани, качествени и съобразени с вкуса на получателя. Дали сте добри в избора на подходящи дрехи, бельо, чорапи и пижами? Можете да се ориентирате много лесно: просто се замислете колко често сте виждали хората да носят нещата, които сте им подарили.

Не е нужно да споделяте заключението си с когото и да било, но е редно да го признаете поне пред себе си, в името на коледния дух.

Снимка на Clker-Free-Vector-Images от Pixabay

Коя известна личност си според зодията?

7. Супер скъпи и бомбастични подаръци

Вероятно всеки един от нас познава хора, които съдят за подаръка според цената му, а ако сте обградени с такива, бихме могли единствено да Ви съчувстваме. Истината е, че повечето хора се чувстват истински дискомфортно, когато получават грандиозни и скъпоструващи подаръци, и то абсолютно неочаквано.

В този случай, отсрещният може да е приготвил за Вас много символичен подарък, а крайният резултат да бъде не толкова радост, колкото неудобство и мощно сконфузване.

8. Малоумни сувенири

Подаряването на сувенири има своя чар тогава, когато те имат някакъв замисъл, идея или предистория, която им придава стойност. Ваш близък колекционира магнити за хладилник? Подарете му най-епичните магнити за хладилник. Има фетиш към порцеланови слончета? Дарете му заветното порцеланово слонче.

Ако ли обаче такива фонови обстоятелства липсват, нашата отчаяна молба е: не купувайте пластмасови скулптури на диви животни, статуетки с котенца, гравирани стомни, порцеланови жаби, свещници от сезал, макети с лакирани шишарки и стенни часовници с пасторални принтове.

Изключение от това правило може да се допусне в два случая: когато сувенирът ви е ръчно изработен с любов или когато е закупен с благотворителна цел. В останалите случаи, той е просто тъп.

Как протестират различните зодии?

9. “Поучителни” подаръци

Вие слушате Металика, а сестра Ви - Галена? Не й подарявайте гривна с шипове.

Половинката Ви презира гладенето? Не й подарявайте най-скъпоструващата и лъскава ютия, която сте намерили.

Майка Ви харесва дамска литература? Не й подарявайте “Феноменология на духа” от Хегел.

Най-добрият Ви приятел обича шкембе чорба и бахур? Не му подарявайте книга с 1001 забележителни вегетариански рецепти.

Баба ви не може да смени програмата сама? Не й подарявайте смарт гривна с bluetooth връзка и синхронизиране с приложение от Play Store.

Идеята на който и да е подарък е да накара човека да се чувства щастлив, разбран и обичан. Ако целта Ви е да объркате някого, да го порицаете или да подчертаете дебело недостатъците му - можете да направите това и по всяко друго време от годината, без нужда от какъвто и да било подарък.

10. Храна

Ако срещу Вас не стои представител на зодия телец, то храната едва ли е особено уместен подарък. Сред хранителните дарове, отличаващи се с най-всепоглъщаща тъпота, не се срамуваме да признаем, че имаме едноличен фаворит: това са многото на брой и внушителните по размер шоколади, сладкиши, бонбони, близалки и захарни изделия за бебета и малки деца.

Тъпотата на този подарък расте правопропорционално с възраженията на родителя, а това, че е Коледа, по никакъв начин не оправдава решението Ви да превърнете бебето в търкаляща се торба бяла захар.

И за да завършим с известна доза позитивизъм, нека все пак да кажем едно: Коледа е много повече от размяната на вещи, а любовта между хората - много по-силна от моментния потрес, който може да предизвика един безумен подарък.

Обичайте се, усмихвайте се и се радвайте на всеки идиотски дар, поднесен с подобаващо количество искреност и добри пожелания!

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща