Здраве

10 трика за по-добър сън

07:24, October 27, 2020 | От New Me

                10 трика за по-добър сън

Приложете ги и вижте разликата

Случвало ли ви се е да сте толкова напрегнати или умът ви да препуска така стремглаво, когато си легнете, че сънят ви да бъде изцяло съсипан? Или пък сутрин да се събуждате все още уморени и напрегнати?

Ако отговорът е да, не се отчайвайте - има какво да направите за по-добър сън и пълноценна почивка.

По-малко смартфони и телевизия

Синята светлина от любимите ви технологии може да повлияе наистина зле на здравето ви. Отделно умът ви ще се натовари излишно и няма да можете да заспите лесно или пък качеството на съня ще се влоши. Затова не прекалявайте с телефона или телевизията преди лягане.

Вижте още: 10 признака за негативна енергия наоколо

Скрийте часовника

Алармата ви е навита. Оттам нататък не е нужно да гледате часовника всеки път, когато се разбудите или ставате до тоалетна през нощта. Това може да ви хвърли в тревожни мисли за предстоящите задачи през деня или за проблемите от изминалия ден.

Възглавница за краката

Дори да нямате проблеми и болки, трябва да се грижите за гръбнака си. От неговото състояние до голяма степен зависи и качеството на съня ви. Една възглавничка за краката или между коленете ви ще свърши идеална работа.

Вижте още: Зодиите с най-силна интуиция

Позата на врата

Тя трябва да бъде "неутрална". Затова не е добра идея както да спите без възглавница, така и да избирате твърде висока или пък няколко възглавници. Не трябва нищо да създава излишно напрежение във врата ви.

Погрижете се за матрака

Ако не почиствате и изтупвате матрака и възглавниците си редовно, рискувате да се натрупат твърде много прах и други неприятни неща по тях. А това често отключва алергии. Ако сте опитвали да заспите с раздразнен нос или други признаци на алергия, значи сте наясно колко трудно и почти невъзможно е това.

Вижте още: Зодиите, които ще изживеят страхотно щастие това лято

Функциите на леглото

Превърнете леглото си в запазена територия за удоволствие с партньора и пълна почивка. Затова, ако е възможно, не работете в леглото си, ограничете телефона и компютъра, и гарантирано ще се чувствате много по-добре.

Ритъмът на тялото

Не правете често огромни промени в режима си на лягане и ставане. Ако чакате уикендите, за да се отдадете на нощен живот, а през делничните дни ставате твърде рано, това със сигурност ще обърка и затрудни работата на тялото ви.

Вижте още: 12 невероятни психологически факта

Кофеинът и шоколадът

Старайте се да не превъзбуждате тялото си. Чаша кафе звучи страхотно рано сутрин, а парченце шоколад може да ни спаси в ранния следобед, но и с двете не трябва да прекалявате. За енергийните напитки да не говорим. Избягвайте да приемате кофеин или да ядете сладки неща преди лягане. Ще ви повлияе не много добре.

Упражненията

Физическите упражнения ви помагат да се чувствате отлично и да спите по-добре. Има обаче едно "но"... старайте се да не прекалявате с тренировките вечерно време, защото може да "разсънят" организма ви и да нарушат съня ви. Свършвайте с упражненията си поне 3-4 часа преди лягане.

Храната

Не прекалявайте с храната преди сън. Избягвайте тежките храни и заложете на нещо леко и приятно вечерно време. Същото се отнася и за алкохола - в никакъв случай не пийте твърде много преди сън, една чаша вино например е напълно достатъчно.

Imasmi web loading