Домът

10 ужасни навика, които съсипват дома 

08:48, August 09, 2021 | От New Me

                10 ужасни навика, които съсипват дома 

Избягвайте ги!

Когато става въпрос за дома ни, всеки може да допусне грешки. И ако при декорирането те са поправими, някои други грешки могат да оставят трайни следи върху дома и да го съсипят.

Ето лошите навици, които могат да превърнат дома ви в наистина неприветливо място.

Нередовно чистене

Абсолютно на първо място като приоритет в поддържането на дома трябва да е неговото редовно почистване. Освен че натрупването на прах и мръсотия е грозно и отблъскващо, също така е и изключително вредно за здравето ви. Минимум веднъж седмично почиствайте изцяло апартамента си.

Не вземате мерки срещу вредители

Ако забележите наличието на дървояди, мишки, хлебарки, оси, мравки или каквито и да е други вредители, чието място не е в дома ви, вземете незабавни мерки. В противен случай рискувате да се размножат много бързо и да не успеете да се справите с тях за дълго време.

Затрупвате дома си с вещи

Освен че изглежда много неприветливо и като склад, претрупаният дом е изключително труден за почистване. Представете си всички вещи, които трябва да преместите, за да минете с прахосмукачка или да избършете праха от и между тях. Със сигурност ще ви е трудно да поддържате изряден такъв дом.

Влизате с обувки вкъщи

Изключително вредно решение по няколко причини. Първо - вкарвате мръсотията от улицата, второ - внасяте зарази, трето - може да нанесете с обувките си сериозни поражения върху паркета, килимите и мокета си. 

Не пазите мебелите от слънцето

Слънчевите стаи са много приветливи, но трябва да имате едно наум със слънцето, когато става въпрос за мебелите ви. То може много бързо да промени цветовете и шарките, а диваните, фотьойлите и килимите ви да "избледнеят". Затова, когато ви няма през деня, дърпайте по-плътните завеси или щорите, за да запазите красивия вид на мебелите си максимално дълго.

Оставяте мокрите дрехи в пералнята

Бъдете сигурни, че ще извадите прането възможно най-бързо от пералнята си, когато е готово. Иначе, ако стои мокро в нея, може да мухляса, да причини неприятни миризми и дори да създаде проблеми за пералнята ви занапред.

Блъскате вратите

Освен че може да счупите някое стъкло по тях, също така може да развалите бравата, да нарушите рамката или да "увисне" при пантите. Пазете вратите си добре, защото смяната им може да е свързана с доста сериозни главоболия и ремонти след това.

Оставяте мръсни банята и кухнята

Двете помещения, в които могат да се натрупат най-много мръсотия и микроби. Не пренебрегвайте редовното и внимателно чистене там, за да сте здрави и да не изглежда мръсен домът ви. Мивките, душ-кабините и тоалетните чинии трябва да се почистват много добре всяка седмица, за да имат поддържан вид и да не застрашават здравето ви.

Допускате ръжда и мухъл

Това са две неща, които с времето могат да съсипят дома ви, затова не трябва да ги допускате и са необходими бързи действия, ако ги забележите. Мухълът не само вреди на здравето ви, но и унищожава красивите бои и тапети във всяка стая. Ръждата пък може да прояде важни и красиви елементи от дома ви.

Не подреждате гардеробите и шкафовете

Периодично трябва да изваждате всичко от гардеробите и шкафовете си, за да изчистите ненужното и да освободите място в тях. Скъсани и вехти дрехи, стари подправки и храни - всичко това няма място в дома ви. Затова от време на време разчиствайте шкафовете и гардеробите си. Тук можем да споменем и хладилника, който също не трябва да пропускате.

Imasmi web loading