100 велики филма, които трябва да гледаш поне веднъж

Автор: New Me

16 Май 2019

Когато става въпрос за филми, вкусът на всеки може да е много различен. Но когато говорим за филми, останали в историята и получили одобрението и на публиката, и на критиката, тогава място за много отклонения няма.

Ето 100-те фаворита за последните близо 100 години, спечелили сърцата на милиони. Дали ще се превърнат във вашите любимци, не е сигурно, но е факт, че са тотални класики и трябва да се видят поне веднъж.

1. Кръстникът (1972)

Дори не знаем кое да отбележим по-напред - блестящата актьорска игра, силният сюжет или тоталният шедьовър, в който Копола превръща филма. Каквото и да кажем, ще е малко. Филм, който задължително трябва да се види.

2. Изкуплението Шоушенк (1994)

Вероятно сте го гледали поне веднъж и ви е хванал за гърлото. За надеждата в най-ужасяващите моменти и за силата на волята да живееш, въпреки всичко.

3. Казабланка (1942)

Втората световна война, Мароко. Един мъж се разкъсва между силните си чувства към жена и дълга. Може да ви звучи като клише, но това съвсем не е типичен "женски" романтичен филм. Ще ви спечели, ако му дадете шанс.

4. Междузвездни войни (1977)

Дори не е нужно да пресъздаваме сюжета, няма как да не знаете поне няколко емблематични образа от сагата. Дори случайно да е далеч от вашите интереси, заслужава си да го гледате поне веднъж и говорим за всеки един епизод поотделно. 

5. Психо (1960)

Тоталната класика на миналия век в този жанр. Дори да сте гледали куп други модерни ужаси, този ще ви държи в напрежение. Никой друг не умее това по-добре от Хичкок. 

6. Форест Гъмп (1994)

Помните ли този трогателен филм от 90-те? На пръв поглед забавно поднесен сюжет, с много по-дълбока история под повърхността обаче. За различното и "проблемно" момче, отгледано от самотната си майка, и винаги излъгано от любимата си жена. За развръзката и края обаче си заслужава всичко....

7. Гражданинът Кейн (1941)

Смята се, че това е един от най-великите филми на всички времена и вероятно най-добре заснетият като похвати и режисура. Сюжетът върви отзад напред и разплита една безумно силна история. Гледайте я до края, за да разберете каква е.

8. Мълчанието на агнетата (1991)

Достатъчно известен и запомнящ се. На моменти ще ви изправи на нокти, а ако има филм, в който целият талант на Антъни Хопкинс се разкрива, това е именно този. Разбира се, Джоди Фостър е достоен партньор в тази спираща дъха лента.

9. Властелинът на пръстените (2001)

Един от малкото филми, които не отстъпват пред книгата, по която са направени - също толкова силен и въздействащ. Ще ви пренесе в един приказен свят, пълен както с добри, така и с безкрайно зли създания. А задачата да бъде унищожен пръстенът завърта целия сюжет около себе си. Колкото и пъти да го гледаме, няма да ни омръзне.

10. Списъкът на Шиндлер (1993)

Може би най-разтърсващият филм за Втората световна война, наситен с толкова сцени на брутално насилие и опитите на главния герой да запази човешкото в себе си въпреки войната, че контрастът е убийствен. Няма да ви остави безразлични и ще се запечата в съзнанието ви за дълго.

11. Някои го предпочитат горещо (1959)

Една любима комедия, белязала миналия век, и спечелила сърцата на милиони зрители. Разбира се, неповторимата Мерилин Монро приковава всички погледи. А лекият сюжет разказва за две момчета, станали неволни свидетели на убийство и бягащи от мафията. Те се преобличат като жени и се включват към пътуваща момичешка група. Единият се влюбва в главната певица на групата (Монро), а другият се опитва да избегне набезите на влюбен влиятелен мъж. Ще се забавлявате от сърце...

12. Гладиатор (2000)

Епичен филм, без да преувеличаваме. Изключителни бойни сцени, силен сюжет и перфекна игра на Ръсел Кроу и Хоакин Финикс. Няма да ви отегчи или да ви дойде в повече в нито един момент.

13. Титаник (1997)

Знаете много добре силните страни на този филм. Една от лентите, спечелила най-много Оскари и натрупала огромни приходи. Това обаче не е най-важното. Фактът, че можем да я гледаме и днес, макар отлично да знаем финала, говори колко добре е направен "Титаник" от 97-ма.

14. Отнесени от вихъра (1939)

Един от шедьоврите за първата половина на миналия век. Няма какво да разказваме за историята - успехът на книгата говори сам по себе си, но фактът, че филмът не й отстъпва много, е доказателство за достойнствата му. Любимата на Скарлет ще ни отведе на пътуване с много трудности и препятствия, но дали ще се справи с последното и най-тежкото от тях? 

15. Индиана Джоунс (1981)

Една от най-обичаните приключенски истории. Всяка част е достатъчно добра сама по себе си и няма да ви омръзне да ги гледате отново и отново. А това, че приковават зрителите и днес, близо 40 години по-късно, е достатъчен знак, че филмите са повече от добри.

16. Спасяването на редник Райън (1998)

Силен и въздействащ военен филм, който ще ви даде поле за размисъл и равносметки. За безсмислието на войната и търсенето на надежда дори там, където всичко изглежда изгубено. Том Ханкс и Мат Дейман правят много силни роли, така че не пропускайте да гледате.

17. Роки (1976)

Дори да няма свръх въздействащ сюжет, лентата е емблематична за историята на киното и проправя пътя към един съвсем нов тип филми. Роки си остава класика, която ще ви е любопитно да гледате, ако случайно сте я пропуснали. А и да не забравяме, че това е филмът, с който Сталоун прави пробив, и е вярвал изключително силно в неговия успех.

18. Да убиеш присмехулник (1962)

Една от най-обичаните книги оживява на голям екран през 60-те. И въпреки големите очаквания, резултатът е впечатляващ. За предразсъдъците, тежестта на различното мислене и смелостта да изразиш позициите си свободно в един закостенял свят. Трябва да го видите.

19. Смело сърце (1995)

Мел Гибсън създава един изключителен исторически филм. Битките са епични, а цената е свободата - не само човешката, но и на Шотландия. История за бруталност, предателство, ценности, вяра, любов и една заветна мечта.

20. Полет над кукувиче гнездо (1975)

Феноменален филм, разказващ за бунтарския дух на младеж (в ролята е Джак Никълсън), който обаче не се вписва и възприема добре от обкръжаващото го общество. Затова е вкаран в психиатрия, докато "поправи" поведението си. Дали обаче системата ще успее да го пречупи? Гледайте.

21. Танцуващият с вълци (1990)

Най-добрият филм на Кевин Костнър с цели 7 награди Оскар. Лейтенант от Гражданската война попада в съвсем друго обкръжение, когато се сближава с индианците. Това го кара да преосмисли досегашните си идеали и ценности, както и дали ще може да защити новите си приятели от смъртната опасност, надвиснала над тях.

22. Портокал с часовников механизъм (1971)

Садистичният лидер на брутална банда е вкаран зад решетките, но се превръща в доброволец за спорен експеримент, който не протича според първоначалния план. Това развързва ръцете му за нови ужаси...

23. Екзорсистът (1973)

Филм, създаващ революция в киното за времето си, и навлизащ в тематика, смятана почти за табу дотогава. Младо момиче е обладано от зло същество, а в отчаян опит да го спаси, майка му се доверява на двама свещеници. Дали те ще се справят с ада, който е напът да се отприщи обаче...

24. Матрицата (1999)

Дори вече да не ви впечатлява особено като сюжет или ефекти, това е един от филмите, направили тотален обрат в насоката на хитовите продукции. Нео (Киану Рийвс) се изправя пред два избора - да стане част от системата и да бъде погълнат от нея, или да повярва в пророчество и да се бори срещу нея с цената на всичко.

25. Пианистът (2002)

Още един от емблематичните филми за Втората световна война. Съдбата на един фин човек, който стои толкова гротескно на фона на извращенията на войната, се проследява в лентата. А ужасът е толкова жив, че дори актьорът, превъплътен в главния герой (Ейдриан Броуди), който се подлага на жесток глад, за да изпълни ролята, не може да се съвземе физически и емоционално дълго след края на снимките.

26. Патън (1970)

Проследява живота на една истинска легенда за американците, изиграла важна роля през Втората световна война - противоречивият генерал Джордж Патън. Един военен филм на Копола за дълга и тежките решения - ще ви е интересно да го гледате.

27. Добри момчета (1990)

Изключителен филм на Скорсезе, който проследява живота на семейства, обвързани с мафиотските среди. За мръсната работа и опита да следват някакви морални ценности и кодекс - в ролите влизат големите Робърт де Ниро и Рей Лиота.

28. Добрият, Лошият и Злият (1966)

Ако обичате уестърните и точните бързи стрелци, значи това е филм, който не трябва да пропускате. Клинт Ийстууд ("Добрият") прави запомняща се роля и заедно с "Лошият" и "Злият"/"Грозният" са обединени от едно единствено желание по време на тежката Гражданска война - да се доберат до златото, заровено в гробищата...

29. На западния фронт нищо ново (1930)

Тук е добре отново да подчертаем, че говорим за версията от 30-те години на миналия век, а не от 70-те. Лентата проследява мъките, лишенията и емоционалният и психологически срив, през който минава войник по време на Първата световна война. Като всеки силен филм за войната, и този е наистина тежък, но за сметка на това си струва да го гледате поне веднъж.

30. Място под слънцето 1951

Бедно момче се хваща на работа при чичо си, за да припечели малко пари, но се влюбва в две жени едновременно. Само ще споменем, че в ролята на едната от тях е великата Елизабет Тейлър. Сюжетът е интересен, а актьорската игра е въздействаща, неслучайно е в списъка с класиките за гледане. Препоръчваме ви го.

31. Зеленият път (1999)

Още един шедьовър с участието на Том Ханкс. Животът на място, пълно с осъдени на смърт, които чакат реда си за електрическия стол. За вътрешните борби и размитата граница между доброто и злото, както и за едно брутално престъпление, за което е обвинен невинен човек.

32. Криминале (1994)

Няколко вълнуващи истории се преплитат в един от най-добрите филми на Тарантино и в един от най-големите хитове на 90-те. Животът на двама бандити, боксьор, гангстер и съпругата му се пресича в един модерен разказ за престъпление и изкупление. А актьорският състав е просто велик - Джон Траволта, Самюел Джаксън, Брус Уилис и Ума Търман.

33. Светлините на града (1931)

Закъде бихме били без едно от най-великите произведения на нямото кино, с участието на ненадминатия Чарли Чаплин. Ако не сте гледали поне един от немите му филми, значи нищо не сте видели от въздействието на истинското кино, което успява да те докосне дори без говор, цвят и ефекти.

34. Добрият Уил Хънтинг (1997)

Още една хитова лента от 90-те години. Тежкото детство и домашното насилие бележат живота на младия Уил (Мат Деймън), който се хваща на работа като чистач в университета. Там проличава гениалният му ум, а професор се опитва да го измъкне от проблемната му среда и лошата компания на улицата. В отчаяните си опити да пречупи мисленето му, го среща с интуитивен и алтернативен психолог (Робин Уилямс), който в крайна сметка успява да стигне до младия мъж и да му даде насока в живота.

35. Шофьор на такси (1976)

Култов филм на Скорсезе и брилянтно превъплъщение на Робърт де Ниро във ветеран, който е психически нестабилен, но се хваща на работа като шофьор на такси през нощта. Тревожното му съзнание не му дава мира и го подтиква към грозни иагресивни действия спрямо околните. Именно тук ще чуете и великата му реплика "You talkin' to me?".

36. Мъже на честта (2000)

И след като вече споменахме един от най-добрите филми с участието на Де Ниро, не можем да пропуснем и невероятно силната история за армията, предразсъдъците и дълга. Именно в такъв сюжет ни вкарва "Мъже на честта" с Куба Гуудинг Джуниър, който играе чернокож младеж, отчаяно искащ да стане водолаз в армията, но отхвърлян заради предразсъдъците на околните. А когато тежък инцидент го осакатява и с надеждите му за кариера е почти свършено, героят на Де Ниро ще му помогне. Велик филм.

37. Усещане за жена (1992)

Филм-шедьовър, който можем да гледаме отново и отново. А великото превъплъщение на Ал Пачино му носи и единствения Оскар в кариерата му. Със сигурност сте гледали тази лента, в която актьорът играе алкохолизиран бивш военен, ослепял по време на нелеп инцидент. Решен да се самоубие, той изпълнява няколко последни свои желания, но внезапно пътят му се пресича с млад колежанин, който променя плановете му. Това, което може би не знаете обаче, е, че "Усещане за жена" е римейк на друг велик филм, заснет 20 години по-рано. "Profumo di donna" е оригиналният италиански филм. Виторио Гасман прави невероятна роля в лентата на Дино Ризи и със сигурност изпълнението му заслужава не по-малко внимание от това на Пачино. Така че ви препоръчваме горещо и двата филма.

38. Котка върху горещ ламаринен покрив (1958)

Бивш обещаваш спортист се е отдал на алкохола, неудовлетворен от безславното приключване на кариерата си, като пренебрегва тотално красивата си съпруга (в ролята Елизабет Тейлър). Тя не може да преглътне това и една вечер ще преобърне всичко в живота им. Тази класика определено не е за изпускане. 

39. Великият диктатор (1940)

Още един от великите филми на Чарли Чаплин. Тук ще го чуете вече и да говори, което ще ви хареса още повече от немите му ленти. А речта, която произнася във филма, остава в историята. Знаменито, наистина!

40. Първичен инстинкт (1992)

Един от смразяващите трилъри на 90-те с участието на Майкъл Дъглас и Шарън Стоун, която прави и най-емблематичната си роля. Детектив разследва брутални убийства, но се влюбва в заподозряната - загадъчната искусителка Катрин Трамел (Стоун). Как ще свърши всичко това за него и ще успее ли да се измъкне - вероятно знаете, но ако не сте наясно, значи задължително трябва да гледате филма.

41. Флашданс (1983)

Дори романтичната история във филма да не ви впечатли, ще се наслаждавате на страхотни танци и ще слушате някои от най-великите парчета, останали любими на публиката и до днес. Колкото и филми с танци да се появяват след това, някак "Флашданс" си остава емблематичен.

42. Бони и Клайд (1967)

Изключително въздействащо пресъздаване на историята за бандата убийци и крадци, както и странно силната връзка между жестоките Бони и Клайд. Заслужава си да гледате тази лента отпреди няколко десетилетия.

43. Сиянието (1980)

Смело можем да кажем, че това е един от най-великите филми на всички времена, а Джак Никълсън прави безумно добра роля, която ще ви накара да настръхнете. Главният герой (Никълсън) отива като пазач със семейството си в отдалечен хотел, който през зимата е затворен и съответно трябва да се наглежда. Това, което не знае, е, че хотелът е построен върху древно индианско гробище, а предишният пазач е полудял и избил семейството си. Същото започва да се случва и с главния герой, но дали ще успее да се измъкне навреме?

44. Близки срещи от третия вид (1977)

Отново много добър филм на Спилбърг, разказващ за живота на обикновен мъж, който се преобръща с главата надолу. Причината - срещата му с НЛО. Докато се опитва да възприеме случващото се, той разбира, че не е единственият, който знае за появата на извънземни...

45. Карибски пирати (2003)

Едва ли капитан Джак Спароу има нужда от представяне, вероятно сте гледали всички части на "Карибски пирати", но първата си остава най-харесвана от зрителите и те й дават най-висок рейтинг. 

46. Рейнман (1988)

Този трогателен филм може малко да ви напомни на друг любим филм, но от 90-те - "Форест Гъмп". Дъстин Хофман прави велика роля като мъж-аутист. А за да се подготви за нея, прекарва месеци наред със семействата на деца-аутисти. Във филма той трябва да се справи с егоцентричния си и самонадеян брат (Том Круз). Ще ви е интересно да видите как това пътуване ще промени всеки от тях.

47. Уестсайдска история (1961)

Един съвременен за 20 век прочит на Шекспировата пиеса "Ромео и Жулиета". Действието се развива в Ню Йорк, а враждата е между младежите от две банди. Напрежението ескалира, когато става ясно, че представители на двете банди са се влюбили.

48. Патриотът (2000)

Отново ще видим Мел Гибсън в изключително силен филм, свързан с историята. Действието се развива по време на войната за независимост на Щатите. Гибсън е в ролята на отдал се на спокоен живот в провинцията овдовял баща. Когато започва войната, се опитва да спаси близките си, но ще се принуди отново да влезе в бой. Достоен партньор на Гибсън във филма е покойният вече Хийт Леджър.

49.  Великолепната седморка (1960)

Това е невероятно добра лента, римейк на популярната "Седемте самураи". Историята ни връща във втората половина на 19 век, когато макло градче наема 7 изключителни мъже, за да ги спасят от набезите на брутална банда. Страхотен сюжет и перфектно изпълнение ще ви зарадват в този филм.

50. Апартаментът (1960)

Чиновник търси начини да се издигне в кариерата и да спечели шефовете си, затова отстъпва големия си апартамент за извънбрачните срещи на началството. Както можете да се сетите обаче, нещата се объркват прекалено много, а накрая ще има и наранени.

51. Доктор Живаго (1965)

Още една велика книга, екранизирана по блестящ начин. Филмът ще ни върне във времето на Руската революция, когато лекар се влюбва едновременно в две жени, а събитията стават все по-сложни и заплетени. Филмът е оценен по достойнство с цели 5 награди Оскар и определено има защо.

52. Амадеус (1984)

Едва ли някой ще се изненада, че филмът разказва по невероятно грабващ начин за живота на гениалния Моцарт, като открехва темата и за съперничеството му със Салиери. Ще ви пренесе в друга епоха и гарантирано ще ви хареса.

53. Извънземното (1982)

Пленяващ филм и очарователна история за добротата и приятелството между човешко дете и извънземно. Всички ситуации, през които минават, ще ви трогнат до сълзи и ще ви накарат да се усмихнете. 

54. Черният рицар (2008)

Още един добър филм за Батман и то изцяло заради ролята, която прави Хийт Леджър като Жокера. Заслужава си да го видите в това превъплъщение, за което посмъртно получава Оскар. "Черният рицар" е един от най-добрите филми в най-новата история на киното.

55. Китайски квартал (1974)

Заплетена история, в която жена моли детектив (Джак Никълсън) да провери дали съпругът й има любовница. Когато изневярвата е потвърдена и добива и медийна популярност, се появява друга жена, която твърди, че е истинската съпруга, и заплашва детектива или да спре с разследването си, или да понесе последствията. Той обаче продължава да разплита историята, която разкрива дълбоки тайни.

56. Непростимо (1992)

Разтърсващ филм за Дивия запад, който ще изпрати уж оттеглил се престъпник за една последна поръчка. Лентата е тежка и засяга жестокостта и моралът, доколкото изобщо може да го има, на място, сякаш забравено от Бога. 

57. Аз пея под дъжда (1952)

Интересното за този неповторим мюзикъл е, че когато излиза, успехът му е по-скоро скромен, но с времето печели любовта на зрителите, музиката става тотална класика, а критиката признава, че това е вероятно най-добрият мюзикъл на всички времена. Историята ще ви пренесе в Холивуд през 20-те години, с тогавашните вълнения и трудности.

58. Легенди за страстта (1994)

Изключителен сюжет, който не може да ви остави безразлични. Семейство е разтърсено от изпепеляваща любов и предателство, а героят на великия Антъни Хопкинс ще се опита да спаси каквото е останало от старите взаимоотношения. Това изглежда все по-трудно обаче, след като единият му син изчезва по време на битка, а другият (Брад Пит) се сближава прекалено с предполагаемата му вдовица. Когато изчезналият брат се завръща, всичко се срива...

59. Животът е прекрасен (1946)

Отчаян от неуспехите си бизнесмен се решава на тежката стъпка да сложи край на живота си. В последния миг обаче му се явява неговият ангел-хранител и го отвежда на едно по-различно пътешествие във времето, с което му показва какъв би бил животът, ако него го нямаше.

60. 12 години робство (2013)

Филм за жестоката съдба на чернокожите по време на робството и за това как свободен мъж може да попадне несправедливо в плантация. Колко може да понесе човешкото тяло и психика, преди да се срине пред болката и униженията? Един наистина разтърсващ филм.

61. Кабаре (1972)

Именно с този филм изгрява звездата на Лайза Минели. Действието се развива в Берлин, малко преди възходът на нацистите във властта. В тези смутни времена между млад англичанин и кабаретна певица се създава странна и много силна връзка, като те двамата ще се опитат да изплуват в последвалите обрати.

62. 007/Джеймс Бонд (1962)

Това е тотален феномен, който от пускането на първия си филм през 1962 г. досега предизвиква тотална истерия и приковава всички пред екрана. Няма как да отречем постиженията на 007, затова намира достойно място в тази класация.

63. Отмъстителите (2012)

Супергероите в тези серии предизвикаха фурор още през 2012 г. с пускането на първия филм, а последната лента от тази година чупи рекорди и е напът да детронира заветните рекорди на "Аватар", които не могат да бъдат надминати с години. Независимо дали ще успеят или не, приключенията на Железния човек, Тор и още няколко супергерои си струват да ги гледате. 

64. Брилянтин (1978)

Една от най-обичаните романтични истории на всички времена с една емблематична песен и още по-запомнящ се танц, които всеки знае и днес. Оливия Нютън-Джон и Джон Траволта са невероятен тандем, в който милиони по света се влюбиха. Още една незабравима класика!

65. Боен клуб (1999)

Една спорна лента, приета първоначално зле, но с възстановена слава десетилетие по-късно. Отегчен от живота си чиновник търси начин да се спаси от монотонноти си ежедневие. Всичко изглежда безрезултатно, докато не среща мистериозен търговец на сапуни, с когото заедно се хвърлят в драматичното начинание таен боен клуб.

66. Апокалипсис сега (1979)

Поредният оставащ в историята филм на Копола. Сюжетът ни връща към Виетнамската война и ужасите на войната. Паралелно, капитан Уилард (Мартин Шийн) е изпратен в Камбоджа, за да убие полковник Кърц (Марлон Брандо). Това обаче няма да се окаже лесно пътуване и ще доведе до множество обрати.

67. Седем (1995)

Смразяващ трилър, който ни предлага много повече от сериен убиец, преследван от двама детективи. Засегнати са смъртните грехове, начинът на живот, човешките взаимоотношения. И дали накрая ще успеем да се проборим с човешката си природа.

68. Умирай трудно (1988)

Незабравим екшън от 80-те и 90-те с Брус Уилис. Ченгето, което винаги се изправя пред най-закоравелите престъпници и някак все успява да ги надвие. Било то и малко наивно за днешните ни разбирания, старата екшън школа си остава ненадмината, а "Умирай трудно" е филм, спечелил милиони фенове по света.

69. Терминаторът (1984)

И когато говорим за старата екшън школа, закъде сме без Арни? И роботът, изпратен назад във времето, за да убие един определен човек. Заедно с него обаче, назад в годините се връща и един човек, който да опита да предотврати убийството.

70. Последният самурай (2003)

Изключително вълнуващ зрителите филм за лейтенант (Том Круз), отвратен от войните и давещ неудовлетворението си в алкохол. Той попада в плен на последното ядро самураи, като там преоткрива понятия като дълг, чест и любов.

71. Бен Хур (1959)

Един от филмите с най-много Оскари в историята. Сюжетът ни връща към Йерусалим по времето на Христос. Двама най-добри приятели от деца влизат в тежък сблъсък заради религиозните си вярвания. В резултат Бен Хур е заточен, но ще успее да се освободи и да се върне за отмъщение. Епичен филм с огромни мащаби във всяко едно отношение.

72. Седем години в Тибет (1997)

Историята разказва за австрийски планинар (Брад Пит), главозамаян от славата си, в периода около Втората световна война. Той изоставя бременната си съпруга и тръгва на опасно изкачване в Тибет. Събитията се развиват така обаче, че докато успее да се върне, съпругата му вече си е намерила друг, а детето му е поотраснало, без да го познава. Арогантността му обаче не намалява след тези събития и влиза в съревнование с близък приятел за сърцето на нова жена, влязла в живота им. Изборите, които всички правят след това, преобръщат историята.

73. Моята прекрасна лейди (1964)

Разкошен филм с неповторимата Одри Хепбърн. Сюжетът ни разкрива как професор по фонетика преобразява обикновено провинциално момиче и го превръща в истинска дама. Музиката и актьорската игра са невероятни.

74. Мръсни танци (1987)

Още една невероятна класика от 80-те, с емблематични танци и музика, обичана и днес. Патрик Суейзи и Дженифър Грей се впускат в едно невероятно приключение, за да се влюбят героите им силно и да пресъздадат една от най-обичаните любовни истории.

75. Далеч от Африка (1985)

Велик филм с Мерил Стрийп и Робърт Редфорд, базиран на истинската история на датската писателка Карън Бликсен. След брак по сметка, героинята на Стрийп се мести в Африка, заедно с мъжа си, където управляват плантация за кафе. Постепенно съпругът й се отдава на любовни авантюри, далеч от дома, а Карън трябва да се справя сама с имението и новата си тръпка към един по-различен мъж. 

76. Белязаният (1983)

Бандитът-имигрант Тони Монтана, бягащ от режима в Куба, където го заплашва убийство, се внедрява в подземния свят на Флорида. Постепенно с безскрупулните си действия успява да се издигне в йерархията и затвърди позициите си.

77. Беднякът милионер (2009)

Изключителен филм с многопластов сюжет и невероятен разказ. Неслучайно беше големият победител за наградите на Академията. Младо момче, израснало на улицата и свързано със съмнителни хора, успява да стигне до най-голямата сума в "Стани богат", като отговаря правилно на всички въпроси. То трябва да обясни на полицията откъде знае отговорите, като това разплита неговата невероятна история.

78. Аватар (2009)

Може би някои продължават да не разбират защо този филм се радва на такова огромно признание. Но е факт, че той постави рекорди в киното, които не могат да бъдат надминати и днес, десет години по-късно (поне засега, остава да видим какво ще направят като приходи "Отмъстителите"). Сюжетът разказва за сблъсък на планетата Пандора, където хората не могат да достигнат, затова използват аватари - създадени в смесица с ДНК на местните 6-метрови същества. Като приказка, но за пораснали.

79. Пърл Харбър (2001)

Силен военен филм, но и с много интересно преплетени човешки съдби. Най-добрите приятели от деца постъпват като пилоти в армията, но се влюбват в една и съща жена. Дали ще оцелеят и двамата до края на войната и кого ще предпочете тя - ще знаете, само ако сте гледали филма.

80. На кея (1954)

Още един незабравим филм с Марлон Брандо. Този път се превъплъщава в бивш боксьор, който вече работи на кея. Не може обаче да се примири с корумпираните ръководители на профсъюзите. Това да се изправи срещу тях ще му коства много и ще го постави в твърде опасни ситуации.

81. Лорънс Арабски (1962)

Филмът е тотален хит за втората половина на миналия век със 7 награди Оскар. Проследява живота на известния британски офицер Томас Лорънс. Той се заема да обедини враждуващите арабски племена и да ги поведе в епичен сблъсък с Турската империя по време на Първата световна война.

82. Хубава жена (1990)

Вероятно най-обичаната романтична история, която дамите обожават да гледат и днес. Страхотната химия между Ричард Гиър и Джулия Робъртс, които изиграват заможен бизнесмен и проститутка, се пренася върху зрителите и ги трогва, въпреки наивния на пръв поглед сюжет. "Хубава жена" си остава класика, записала името си в историята на киното.

83. Няма място за старите кучета (2007)

Когато ловец се натъква на убити при престрелка наркотрафиканти, решава да вземе куфарче, пълно с пари, което намира на местопрестъплението. Това обаче му навлича смъртна опасност след като по петите му тръгва бруталният наемник Чигър (Хавиер Бардем). Изключително силна игра и един от най-добрите филми за последните години.

84. Небесно царство (2005)

Битката за Йерусалим никога не е била по-ожесточена и епична. Сблъсък на религии, ценности и силни характери. Кой ще издържи и ще падне ли най-накрая заветният град? История, която ни разказват Орландо Блум и Лиам Нийсън.

85. Бандата на Оушън (2001)

Филм, който остава в историята с уникалния си актьорски състав и хритрия сюжет. Банда чаровни престъпници се събират за един голям удар, който ще им донесе милиони. Ще се насладите на Джордж Клуни, Брад Пит, Мат Деймън, Джулия Робъртс и още много други звезди в главните роли.

86. Шрек (2001)

Анимацията, която промени тотално този род филми и показа, че анимираните ленти не са само за деца. Милиони по света се влюбиха в историята на зеленото чудовище, приказливото магаре и очарователната котка. Смях до сълзи, особено с първите части на филма.

87. Тетрадката (2004)

Още една незабравима любовна история, по едноименната книга на Никълъс Спаркс. Ще ви разчувства до сълзи и ще ви накара да повярвате в любовта за цял живот, а и отвъд смъртта. Ако много случайно сте пропуснали този филм, непременно го добавете в списъка си за гледане.

88. Безсъници в Сиатъл (1993)

Една от емблематичните любовни истории, разказани през 90-те, с участието на Том Ханкс и Мег Райън. Радио предаване разказва трогателната история на вдовеца Сам, който отглежда самичък сина си. Когато чува за съдбата му по радиото, писателката Ани е убедена, че това е човекът за нея, но има малък проблем - вече е сгодена за друг.

89. Обичайните заподозрени (1995)

Дребен мошеник (Кевин Спейси) се замесва не с когото трябва, когато споделя объркана история за пожар и убийства на кораб. Цялата история обаче води към един от най-страшните подземни босове, което преобръща играта.

90. Английският пациент (1996)

Блестящ филм за войната и любовта. Отвратената и уморена от ужасите на войната медицинска сестра Хана отказва да продължи по-нататък пътя си като служител в полева болница. Тя изоставя всички и се установява в пуста италианска къща, като оставя със себе си единствено пациент в трагично състояние. Историята постепенно се разплита и става ясно кой всъщност е обезобразеният от войната пациент.

91. Уолстрийт (1987)

В света на парите трябва да си безскрупулен, алчен и готов на всичко. Това разбира младият брокер, изигран от Чарли Шийн във филма. Той бива оплетен в мрежите на опитния Гордън Греко (Майкъл Дъглас), като измъкването му от този капан става сякаш все по-невъзможно. Ще успее ли все пак да се откопчи от тази брутална среда?

92. Батман (1989)

Вярно е, че вече включихме "Черният рицар" в класацията, но няма да е истински списък с най-великите филми, ако не включим тази епична версия за супергероя. В нея брилянтно се включват звезди като Майкъл Кийтън, Джак Никълсън и Ким Бейсинджър, а резултатът е умопомрачителен - в добрия смисъл. 

93. Когато Хари срещна Сали (1989)

Не можем да повярваме, че този филм вече е на 30 години. Двама много добри приятели, които прекрачват границата и се впускат в любовта. Дали обаче проблемите, с които се сблъскват, в крайна сметка няма да сложат край и на връзката, и на приятелството им. Запомняща се романтична комедия, която остава сред любимите на публиката.

94. Мостовете на Медисън (1995)

Безспорно един от най-добрите филми на Клин Истууд, както и една от най-емблематичните роли на Мерил Стрийп. Героинята й Франческа е домакиня от 60-те години на миналия век, със съпруг и деца, но когато семейството й заминава за кратко, съдбата й се преобръща. Тя среща фотограф (Истууд), дошъл да снима прочутите мостове на Медисън, а двамата изживяват най-поглъщащата и силна любовна история. Всичко обаче приключва след няколко дни, когато Франческа трябва да се върне към дълга си на съпруга и майка. И все пак, нищо вече няма да е същото - нито за нея, нито за новата й любов. Един изключителен филм, който трябва да гледате. 

95. Челюсти (1975)

Филмът е сред големите любимци на зрителите в последните десетилетия с убийствено висок рейтинг, 3 Оскара и умопомрачителни за времето си приходи. Историята разказва за полицай на остров, който се опитва да спаси хората от човекоядна акула, но не среща подкрепа от никого, тъй като и властите и хотелите искат плажът да остане отворен за целия сезон. Така е принуден да търси друг изход, което си има своята цена.

96. Закуска в Тифани (1961)

Докъде се простират амбициите и мечтите на млада жена, която отчаяно иска да се омъжи за богаташ и да се впише във висшето общество? Одри Хепбърн прави най-добрата си роля, а тази класика от 60-те ще ви накара и да се смеете от сърце, и да се замислите.

97. Адвокат на Дявола (1997)

Младият и талантлив адвокат Кевин (Киану Рийвс) няма загубено дело и успява да спаси от затвор дори обвинените в най-отвратителни престъпления. Славата му започва да нараства и стига до онзи, който ще съсипе живота му. Когато е поканен от ексцентричен влиятелен мъж (Ал Пачино) да работи за него и приема, всичко, градено до момента, започва да му се изплъзва, включително брака с красивата му съпруга (Чарлийз Терон).

98. Интервю с вампир (1994)

Знаете тази история с участието на Брад Пит и Том Круз - може би един от най-добрите вампирски филми в по-новото кино. Двамата вампири имат различни виждания и ценности в живота. Това ги изправя един срещу друг, като не всички замесени ще могат да оцелеят. 

99. Игрите на глада (2012)

Извратено удоволствие и политически игри, заедно с уникални бойни умения. Най-култовата роля на Дженифър Лорънс и поредица, която милиони зрители следят с интерес. Битките са безмилостни, а накрая ще оцелее само един отбор.

100. Хари Потър (2001)

Също като "Аватар", някои може и да не разбират истерията по книгите и филмите за Хари Потър, но не може да се отрече, че се превърнаха във феномен. В киното историята за малкия магьосник има цели 8 филма, което е достатъчно показателно за успеха сред зрителите. Така че приказните същества и сюжети намират своето почетно място и тук.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща