Любопитно

11 места по света, които са по-приветливи от българското Черноморие

08:46, July 16, 2021 | От Тереза Алексиева

                11 места по света, които са по-приветливи от българското Черноморие

Няма как да не се съгласите...

Лятото е пред нас, маските са в историята, границите на света са отворени. Плахи и бледи пост-пандемични тълпи отчаяно търсят място под слънцето, за да се насладят на последното си безгрижно лято, преди да бъдат безкомпромисно чипирани с 5G.

Българският туризъм размахва дебелото си пръстче по посока на всички морално осакатени родоотстъпници, които не желаят да почиват във и около подпорни стени. Дилемите на деня са тежки и многопластови.

И все пак, ние сме тук, за да ви дадем лесни решения на сложните проблеми. Чудите ли се все още къде да почивате? Днес сме ви приготвили списък с 11 райски кътчета, които можете да предпочетете пред българското черноморие, за да се насладите на една по-пълноценна, спокойна и безопасна почивка в близост до природата.

Снимка на Clker-Free-Vector-Images от Pixabay

Коя известна личност си според зодията?

1. Камчатка

Свирепата диващина, нестихващата сеизмична активност и десетките начини да умреш в адски мъки превръщат полуостров Камчатка в една вълнуваща дестинация с разнообразни уелнес опции за търсачите на силни усещания. Резултатите от скорошно проучване, проведено сред 428 британски туристи в малките часове на нощта, показва еднозначно, че те не могат да назоват нито една съществена разлика между Камчатка и Слънчев Бряг, освен липсата на слънце.

2. Сахара

Пустинята Сахара превъзхожда българското черноморие по два много възлови критерия. Първо - там все още могат да бъдат открити участъци с пясък, и второ - вие можете да се разходите по тях напълно безплатно. Груби първоначални сметки показват, че цената за двупосочно придвижване до Сахара и обратно струва средно колкото едно късо кафе в посредствен български курорт, докато самото плажуване е напълно безвъзмездно - лукс, който не можете да откриете в напреднала икономика от ранга на нашата родна.

Гуинет Полтроу в ролята на Силвия Плат във филма

Силвия Плат: Съдба, по-страшна от смъртта

3. Сибир

Сибир - това са 13 милиона квадратни километра физически лукс и морална просвета за българския турист. В миналото, големи части от региона са активно използвани за построяване на затвори, трудови лагери и пунктове за вътрешно изгнание на людете с провинения срещу властта. Ваучерите за почивка в Сибир са интегрален компонент за съживяване на туризма, който настоящото правителство е предвидило за раздаване на лотариен принцип. Теории на конспирацията подсказват, че това именно е единственият мотив, стоящ зад приватизацията на хазартната индустрия.

4. Афганистан

Последното официално издание на Глобалния индекс на мира поставя Афганистан на първо място в негативната си класация, сочейки я като най-опасната държава в света. Защо тогава ви съветваме да изберете земите на Афганистан пред китната ни родина с небето, нежно от коприна, ще попитате вие? Отговорът е съвсем елементарен: алкохолът в Афганистан е забранен, така че, бидейки гост в страната, вие ще получите ексклузивния шанс да пострадате от ръката (ножа, колата или пистолета) на напълно трезвен гражданин. Шанс, който твърде много хора (деца, журналисти и граждани) в България така и не получиха.

Neil Patrick Harris/Josh Radnor/How I met your mother (2005)

14-те най-нелепи заглавия на книги, които някога сте чували

5. Марс

Можем да изброим поне три съвсем сигурни факта в подкрепа на предположението, че почивката на Марс би била по-безпроблемна от почивката по българското Черноморие. Първо - вие със сигурност ще стигнете по-бързо, предвид състоянието на пътната инфраструктура. Второ - на Марс със сигурност ще откриете вода с по-добро качество и по-ниско съдържание на фекална маса. И трето - посещавайки Марс, вие все още ще можете да се надявате на онзи 0.001% вероятност да се сблъскате с някаква форма на интелигентен живот - перспектива, която става все по-нереалистична по нашите космически ширини.

6. Северна Корея

Макар и да сме върли противници на тоталитаризма, ние не можем да си затворим очите за основното предимство на Северна Корея като ваканционна дестинация след периода на карантината. Чисто и просто, на територията на държавата е забранено използването на фотоапарати. Така че - ако се страхувате да покажете антитялото си през това лято, но все пак желаете да бъдете част от световния туризъм - Северна Корея е вашият шанс да се насладите на живота.

Снимка на Pexels от Pixabay

Велики банди, чиито имена са вдъхновени от литературата

7. Припят

Всеки, който е помирисвал въздуха в Бургас и се е потапял в морските плитчини край Варна знае, че Чернобил не е нищо повече от една забележителна СПА дестинация. Ако искате да дадете на тялото си нов старт и да се детоксикирате след продължителната агония от престоя си в българските крайморски градове и курорти, Припят несъмнено е едно от райските кътчета, към които трябва да се насочите при първа възможност.

8. Ухан

Говорейки за здраве и безопасност, то Ухан определено предлага твърде добри шансове за оцеляване на клетите туристи, които все пак, въпреки канските си усилия, ще се инфектират с новия коронавирус по време на своята ваканция. Първата разлика между китайския град и българското Черноморие е, че, преди всичко, най-вероятно някой ще разбере, че сте болни и ще ви диагностицира. Втората - че ще получите адекватен мониторинг по време на карантината си. И третото - че през това време доцент Мангъров няма да го дават по телевизията.

Photo by Fred Kearney on Unsplash

7 любими литературни класики, преследвани от закона

9. Долината на Смъртта

Долината на Смъртта представлява легендарна пустинна котловина на територията на САЩ. Нейните безспорни предимства пред родното Черноморие са няколко. Преди всичко, там все още могат да бъдат открити някои форми на флора и фауна, върху които не са издигнати подпорни стени, укрепителни зидове, стабилизиращи насипи, диги, бентове, шлюзове, прегради и алкохолни атракциони. Нещо повече - единственото смъртоносно нещо в Долината на Смъртта са температурите, достигащи до около 60 градуса по Целзий. Българското Черноморие, от своя страна, предлага далеч по-софистицирани начини да ви довърши - от водата и въздуха, през инфраструктурата и ценообразуването, до качеството на храните и напитките, предлагани на родните туристи.

10. Дариенската пропаст

Дариенската пропаст е една от най-дълбоките, диви и безбожни джунгли по лицето на земята, поради което всеки един българин, попаднал там, би се чувствал буквално като у дома си. Избирайки да почивате в Дариенската пропаст, вие ще оцелявате единствено по силата на закона на джунглата, който впрочем е много по-логичен, надежден и безукорно работещ, в сравнение с безхаберното местно законодателство. Освен чисто регулативните предимства, Дариенската пропаст блести и с едно друго забележително преимущество - там горилите не носят костюми.

11. Марианската падина

Последна, но не и по значение, поставяме опцията за лятна ваканция в дебрите на Марианската падина. Логиката на този ни избор е съвсем елементарна - като най-дълбоката известна до момента дупка в земната кора, Марианската падина предоставя възможност да се преживее единственото по-дълбоко дъно от това на българския морски туризъм.

Имате ли вече свой фаворит?

Imasmi web loading