110-годишен разкрива тайната за дълъг живот

Автор: New Me

19 Февруари 2019

Не са много столетниците, но Бернар Лапало е един от тях и то не просто брои годините, а ги живее пълноценно. През живота си сменя четири кариери. През 20-те години той започва да работи като готвач, след което става масажист, а след това автор и лектор. На 73-годишна възраст той завършва Нюйоркския университет за рефлексология и се занимава с изучаването на хербологията с д-р Ричард Шулце от Американската ботаническа фармация.

През целия си живот той е бил посветен на здравословния начин на живот. Диетата му включва 5 основни храни и вярва, че са отговорни за дълголетието му: канела, чесън, шоколад, зехтин и мед.

Чесънът намалява риска от сърдечни заболявания и кръвно налягане, докато здравословните масла от зехтина подобряват здравето на сърцето и мозъка. Освен това канелата, медът и шоколадът имат мощни антиоксидантни свойства, които подобряват цялостното здраве.

Също така той яде супи, салати, пълнозърнести храни и органични плодове и зеленчуци. От друга страна, избягва пържени картофи, червени меса и хот-дога, твърдейки, че те са свързани с рака и крият сериозни рискове за здравето.

Редовно упражнява ума и тялото си, като ходи пеша, чете книги и решава кръстословици.

Power Living изброява някои от тайните за дълголетие, здраве и благополучие, които Лапало е споделил:

1. Стремете се към послушание и умереност.

Правете това, което знаете, че е правилно (например какво и как да се яде, колко дълго да се упражнява). Не казвайте само, че ще го направите ... действайте последователно. Също така не правете нищо повече. Ключът е умереността във всичко.

2. Яжте много плодове и зеленчуци.

Бернандо обича всички видове плодове и зеленчуци и вярва, че гъбите лекуват и предотвратяват болести като рак и диабет.

3. Дръжте дебелото черво чисто.

Изпивайте две чаши пресен зеленчуков сок на ден и намалете добавената захар.

4. Пийте много вода.

Лапало има свой трик – сварява водата и след това я заледява, за да се елиминират токсините. Той вярва, че никакви микроби не могат да живеят в условия на силна топлина или студ.

5. Поне шест часа сън на нощ.

Обикновено си ляга към 10 и става рано сутринта към 4.

6. Упражнявайте тялото и ума си.

Бернандо обича да прави леки упражнения рано сутринта, а през другото време чете, решава кръстословици и гледа телевизия, за да държи мозъка си буден.

7. Отпуснете се!

Бернандо научил от баща си, че стресът е убиец. Той казва: „Живеем за сравнително кратък момент във времето. Ще бъдем мъртви дълго време. Наслаждавайте се на всеки миг, докато сте живи”.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща