14+ расистки израза, които да замените с подходящи алтернативи

Снимка на Samir Basante Valencia от Pixabay

Снимка на Samir Basante Valencia от Pixabay

03 Юли 2020

След като последните години ни научиха да бъдем политкоректни, обстоятелствени и предпазливи срещу подслушване, през 2020 пред нас се очертава нуждата да овладеем още два основни прийома за оцеляване - да си мием ръцете и да не бъдем расисти.

И ако първата половина на годината бе посветена на въпросите за хигиената, то втората определено идва с няколко важни урока по културно-расова коректност. Кои са 14-те най-расистки израза, които употребявате в ежедневието си, и с какво можете да ги замените? Научете в следващите редове.

“Бяла държава”

Както разбирате, тази метафора за “цивилизовано пространство” е низка, просташка, расистка и вероятно дори престъпна. Ако не желаете да бъдете уволнени или линчувани, по-добре заменете израза с нещо като “цветово неутрална територия” или “хомогенно обагрена местност”.

“Черен дроб”

Преди всичко е важно да изкажем становище, че който и да е измислил анатомичните наименования в българския език, то той очевидно е бил подлец, расист и злобен безчестник. След като го анатемосате наум, а по-добре и на глас, помислете да замените неговото злотворно хрумване с по-омекотена версия като “голяма паренхиматозна жлеза” или просто “джигер”

11 места по света, които са по-приветливи от българското Черноморие

“Черен чай”

Черният чай е още един пример за крайно мерзко наименование на един иначе безобиден продукт. Ако искате да направите добро впечатление, можете да локализирате и изгорите всички складове за черен чай на континента, докато държите вдъхновяващи плакати. Ако не сте готови за тази стъпка - можете просто да започнете да наричате напитката “топла отвара от Camellia sinensis” или “чай в най-красивия цвят”.

“Черен шоколад”

Желаете да закупите диетичен шоколад с високо съдържание на какао, без в това време да принизите себе си до кастата на презрените бели супремасисти? Можете да помолите служителя в търговския обект да ви продаде “шоколад с високо ниво на наситеност на оригиналния цвят” или просто за “чист шоколад без зловредни примеси”.

“Черни връх”

Сами можете да прецените, че подмяната на това сатанинско наименование е просто въпрос на време. Докато не стане официално, вие можете да промотирате расова равнопоставеност, наричайки най-високия връх на Витоша “при боба”, “на летящата чиния” или дори “Ахроматичен връх”.

Снимка на Clker-Free-Vector-Images от Pixabay

Коя известна личност си според зодията?

“Тъмна материя”

Понятието “тъмна материя” не е нищо повече от поредното доказателство, че всички астрофизици трябва да бъдат изгорени на клада пред Белия Дом (?!). Ако желаете да промотирате съвременната наука като същевременно запазите гражданската си съвест чиста, можете да наричате това явление “невидима материя” или пък “материя в загадъчна гама”.

“Черен хумор”

“Черният хумор” е расистко понятие, обозначаващо един по същество силно политически некоректен феномен, така че за вас ще е най-добре да го забравите като цяло. Ако все пак е останал някой, който все още не сте обидили, продължете да практикувате това занимание, обозначавайки го с термини като “некоректен хумор”, “дръзка клевета” или “непростимо оскърбление”.

“Черна магия” / “Бяла магия”

Ако все още тълкувате черното и бялото като символи на доброто и злото, то вашите разбирания са не просто безвъзвратно остарели, но също така и безнадеждно позорни. Разбира се, за вас е по-добре никога повече да не употребявате думата “черен” или думата “бял” в какъвто и да било контекст, предвид функционалната ви неграмотност. В конкретния случай, заменете изразите с по-приемливите “добра” и “лоша” магия.

“Черен пипер / ориз / боб / сусам / трюфел”

Вместо да натоварвате иначе питателните хранителни продукти с расистки конотации, по-добре е да преосмислите подхода си. Заменете некоректното словосъчетание с по-приемлива алтернатива като “пипер/ориз/боб/сусам/трюфел със свойства за цялостно поглъщане на светлината по целия диапазон на видимия спектър”.

Neil Patrick Harris/Josh Radnor/How I met your mother (2005)

14-те най-нелепи заглавия на книги, които някога сте чували

“Черен петък”

Ако в бранда ви е останало поне капка гражданско достойнство и расово-етническа съвест, вие незабавно ще произведете шумна кампания против расизма на “Черния петък”. Можете да оглавите опълчението с предложения като “Цветово независим петък”, “Обезцветен петък” или “Расово непредубеден петък”.

“Черен Петър”

Черният Петър е типичен пример за вменяване на расистки помисли в ранна детска възраст. Затова ще ви посъветваме да не заменяте името на играта с абсолютно нищо, а вместо това да изкопаете дълбок трап, да изхвърлите вътре тази безнравствена вещ и да прелеете околността със светена вода, докато изпълнявате средновековни църковни песнопения с буен плам.

“Светъл празник”

Ако все още изричате на глас разбиранията си, че светлината е олицетворение на чистота, непоквареност и съвършенство, вие сте дебил. Незабавно пренастройте закоравялото си стереотипно мислене и започнете да наричате своите празници “празник с положителна фабула”, “празник с безпристрастен десен” или “празник с универсални цветови окраски”.

Снимка на Pexels от Pixabay

Велики банди, чиито имена са вдъхновени от литературата

“Бяло вино”

За злочестите любители на тази поразяващо грубиянска напитка, можем да предложим два подхода. Първият е непременно да колоризирате виното с помощта на водни или темперни бои, отнемайки от възмутителните му окраски. Втората е да се придържате към допустимия тон на говорене, наричайки напитката “прозрачно вино”, или “либерално трансколоритно вино”.

“Бели нощи”

Пътували сте до Санкт Петербург? Вие сте расист. Четете Достоевски? Вие сте нацист, колонизатор, терорист и изобщо - долен човек. Ако някога сте произнасяли дори наум словосъчетанието “бели нощи”, незабавно прокълнете дните си, засипете главата си с пясък и оттук нататък назовавайте природния феномен “неправилни нощи”, “нощи с нетипични характеристики” или просто “дневни нощи”.

В допълнение, можем да посъветваме жителите на гр. Бяла да направят групов молебен за спасение на своите затлачени в грехове и морална нищета души. Същото важи за мерзавците от Черни осъм, посетителите на Черно или Бяло море (изберете алтернатива!), злодеите от Черно Фередже и целокупното население на Черна гора.

В името на всичко свято, справедливо, подобаващо и коректно, спрете да консумирате деморализиращи продукти като бял хляб, бял равнец, бял бъз, бели череши, бяло фрапе, бяло сладко, бяла захар и бяла риба!

Изхвърлете от новия си живот разгулни понятия като черен списък, тъмна нощ, черна прокоба, черен гологан или черна точка!

Ако случайно изпуснете нрава или езика си, употребявайки някое от горепосочените понятия, вие имате два избора: да се самобичувате или да се предадете доброволно в полицията. Успех в новото ви, ахроматично бъдеще!

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща