15 неща, които никога не сте подозирали за дънките

Снимка на StockSnap от Pixabay

Снимка на StockSnap от Pixabay

Автор: New Me

26 Март 2019

Почти всеки обожава да носи дънки и едва ли има човек, който не притежава поне един чифт. Но дали някога сте подозирали колко интересна е историята на любимите ни дънки. Днес ви предлагаме 15 факта за тях, които ще ви изумят.

1. Денимът станал популярен още през 16 век в италианския град Генуа. Той се използвал за изработката на тогавашните военноморски униформи.

2. Въпреки че дрехите от този плат били използвани в Генуа, самият плат пристигал от френския град Ним. В буквален превод "de Nimes" означава "от Ним". 

3. Според някои думата "джинси", която използваме днес, всъщност е видоизменена от френското "Gênes", или Генуа.

ТЕСТ: Избери си врата и виж какво разкрива за теб

4. Човекът, който превръща денимът в масов обаче, е Леви Щраус - създателят на Levi's. През втората половина на 19 век той започнал да произвежда в огромни количества работнически дрехи от този плат, тъй като бил изключително евтин. В деним например били обличани миньорите по време на работа.

5. Въпреки че днес за класически дънки се смятат сините, оригиналният им цвят някога бил индиго - за да си личат по-малко петната, които се получават по време на работа.

6. И макар мъжът, дал на света дънките, Леви Щраус никога не ги е носел, тъй като ги свързвал с по-бедните прослойки на обществото.
 

Image by nickgesell from Pixabay

5 велики открития, направени съвсем случайно

7. "Подобренията" по дънките започнали около 30-те години на миналия век с появата на практични и все по-добре изглеждащи джобове.

8. През втората половина на миналия век в определени периоди носенето на дънки се свързвало със знак на протест в някои слоеве на обществото. Даже в някои заведения не се допускали хора, облечени в дънкови дрехи, от притеснение да не предизвикат смут или проблеми.

9. Средно една жена има около 6 чифта дънки.

10. За рожден ден на дънките може да се смята 20 май. Именно на тази дата през 1873 г. Леви Щраус патентова идеята си.

Странните кралски правила

11. Всяка година се продават стотици милиони чифтове дънки по света.

12. При дънките само външната част трябва да се оцветява в индиго или друг цвят. Отвътре крачолите си остават почти бели.

13. През 19 век за оцветяването на дънковия плат в индиго се разчитало на внос от Индия. С напредването на технологиите, тези затруднения били премахнати.

14. Смята се, че най-старият чифт дънки, запазен досега, е открит в стара мина през 1998 г. Датата на производството на дънките била отпреди 115 години.

15. Специфичният малък преден джоб на дънките, който се намира малко над стандартния, бил създаден за прибирането на джобните часовници в него. Днес е по-скоро традиция да се поставя. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща