15 празника, които не почитате, а трябва!

Photo by Andrey Zvyagintsev on Unsplash

Photo by Andrey Zvyagintsev on Unsplash

24 Септември 2020

Има само едно по-хубаво нещо от празниците, и това са повечето празници.

Днес ще Ви направим една услуга и ще обогатим празничния Ви календар с цели 15 чисто нови пиршества за духа, които досега неразумно сте пропуснали в забързаното си ежедневие.

Кои са 15-те празника, които все още не почитате, а непременно трябва? Нека Ви разкажем.

Световен ден на махмурлука

(1 януари)

Вероятно повечето от Вас вече са отбелязвали този празник многократно - просто не е било достатъчно осъзнато и тържествено. Истината е, че първият ден на новата година е официално признат за... Световен ден на махмурлука. Какво по-обещаващо начало от това?

Денят на мързеливите майки

(Всеки първи петък на месец септември)

Този феноменален празник е посветен на идеята, че майката в семейството не бива да върши НИЩО поне един ден в годината. Вместо това, останалите членове на домакинството трябва цял ден да чистят, да готвят, да перат, да мият чиниите, да сервират вечерята, да заведат децата на детска градина или училище, да ги вземат и да й поднесат чаша ледено мартини. Нашите препоръки са да отбелязвате този празник поне три пъти в седмицата.

Как протестират различните зодии?

Национален ден на скачането в локви

(11 януари)

Е, това може да не е точно български национален ден на нещо си, но на кого му пука. Ако разкажете на достатъчно приятели за този американски поп-културен феномен с десетилетна история, Вие вече ще имате оправдание да ходите по улиците и да скачате в локвите, без това непременно да събуди съмнения относно психическата Ви стабилност.

Празник на шоколадовия мъфин

(18 октомври)

Ние вярваме, че никой няма нужда от специално оправдание, за да изяде още седем шоколадови мъфина. Ако Вие обаче не сте съгласни - приготвили сме Ви специално оправдание. Всеки 18 октомври, Вие можете да засвидетелствате опиянението си от мекото, пухкаво, сочно и топящо се в устата шоколадово удоволствие, като изпечете няколко тави с шоколадови мъфини още преди обед.

Световен ден на унизителните моменти

(18 март)

Колко често сте наричали някого с грешно име? Падали сте на тротоара? Ходили сте с разкопчан цип, без да забележите? Забравяли сте рождения ден на приятел? Казвали сте изключително неуместна шега? 18 март е денят, в който трябва да посветите специално време, за да отпразнувате своите малки (или големи) провали като социално същество. Говорете за тях, смейте се, плачете, гордейте се и потънете в земята от срам. Защото всички имаме своите унизителни истории, които чакат да бъдат припомнени.

Снимка на S K от Pixabay

Странните навици на великите творци

Празник на работохолиците

(5 юли)

Пети юли е, вие вече пиете мохито на плажа и оставяте морския бриз да разпилее косите Ви. Точно сега е моментът да отделите минутка и да почетете излишния подвиг на своите приятели - работохолици, които са планирали следващата си почивка за след четири години, в първата половина на обедната пауза. Ако Вие самият сте работохолик, можете да включите “празнуване” в списъка си със задачи, след онзи имейл и преди онази важна среща. Наздраве!

Световен ден на жълтото прасе

(17 юли)

Въпреки името си, денят не е празник на прасешкия свят, а празник на числото 17. Той е създаден в началото на 60-те години от студентите по математика в Принстън Дейвид Кели и Майкъл Спивак, докато работят върху специалните свойства на числото 17. Не е ясно защо празникът е бил наречен Ден на жълтото прасе или какво общо има едно жълто прасе с числото 17, макар че според легендата, той е посветен на колекцията от жълти прасета на Дейвид Кели. Талисманът на празника, жълтото прасе, има 17 пръста на краката, 17 мигли и 17 зъба. Нещо неясно?

Световен ден за почистване на компютъра

(Всеки втори понеделник на февруари)

Да, този празник е съвсем истински. Той Ви насърчава да отделите малко време от деня си, за да извършите някои основни хигиенни дейности, свързани с компютъра - да махнете онези трохи от баничка, да почистите екрана с микрофибърна кърпа, да позамажете отпечатъците и да се поздравите за добре свършената работа, до следващата година.

SpongeBob SquarePants (1999)

Ако българските политици бяха анимационни герои

Празник на здравия разум

(4 ноември)

Ако случайно някога сте станали свидетел на прояви на здрав разум, 4 ноември е денят, в който можете да си спомните този единичен случай и да го оцените по достойнство. Празникът съвпада с датата на раждане на актьора Уил Роджърс - автор на крилатата фраза “Ако се окажеш в дупка, спри да копаеш.”

Национален ден на чесъна

(19 април)

От другата страна на океана, в Америка празнуват Национален ден на чесъна всяка година на 19 април. По време на празника, в семейната вечеря задължително присъстват ястия с чесън, в заведенията за бързо хранене слагат безплатен допълнителен чесън, а много ресторанти предлагат специално празнично меню от ястия с МНОГО чесън.

Международен ден на нинджите

(5 декември)

В Международният ден на нинджата следва да обърнем поглед към богатата история и епичния поп-културен образ на нинджите. Освен че можете да се обадите на майка си, за да й честитите празника, Вие реално можете да участвате в редица събития и музейни изложби, посветени на нинджите - стига да сте в Япония, където те реално съществуват.

Възпоменателен ден за изгубените чорапи

(9 май)

9 май е един тъжен и тегобен ден. На него хората по целия свят си спомнят с любов и умиление за всичките си загубени чорапи и казват последно „сбогом“ на всичките им единични партньори, които все още стоят в чекмеджето, в очакване на невъзможното завръщане. На този ден Вие трябва да изхвърлите всички единични чорапи, които са загубили спътника си в черната дупка на пералнята. За да не останете изненадани, добре е да презаредите гардероба си с няколко чифта нови чорапи още от предния ден.

Neil Patrick Harris/Josh Radnor/How I met your mother (2005)

14-те най-нелепи заглавия на книги, които някога сте чували

Световен ден на низвергването на Плутон

(24 август)

След като вече сте закалили душата си в страданието на Възпоменателния ден на изгубените чорапи през май, през август Ви предстои още един тежък празник. На 24 август се отбелязва денят през 2006 г., когато статутът на Плутон е понижен от пълноправна планета в планета джудже от Международния астрономически съюз. Носете си кърпички.

Международен ден на пикника

(18 юни)

Е, тук нещата са доста по-ведри и безоблачни. Казано накратко, на 18 юни имате пълното право да зарежете всичко, да си вземете плетената кошница под ръка, да си сложите червената шапчица и да напуснете цивилизацията. Прекарайте Международния ден на пикника в планината, с приятна компания, наслаждавайки се на лятото, живота, вселената и всичко останало.

Ден на Нищото

(16 януари)

Завършваме списъка с едно грандиозно предложение за нихилистите и скептиците. Денят на Нищото може да се определи най-точно като анти-празничен ден. На този празник, празнуван (или всъщност непразнуван) на 16 януари, се очаква участниците да не почитат, да не издигат в култ, да не уважават и да не отпразнуват абсолютно нищо. Това е ден, изпразнен от излишни глупости и създаден, за да даде на хората почивка от безкрайния поток от празници и почитания, в които се налага да се забъркваме всяка година.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща