17 юли: Църквата почита света Марина

Photo by Samuel McGarrigle on Unsplash

Photo by Samuel McGarrigle on Unsplash

Автор: New Me

16 Юли 2020

На 17 юли църквата почита света великомъченица Марина. Тя е символ на красотата, чистотата и силната вяра в Господ. Преди смъртта си е подложена на жестоки мъчения, но ги понася смело въпреки крехката си възраст.

Девойката Марина е родена в Антиохия през III век. Родителите й били езичници, баща й бил жрец, а майка й починала съвсем скоро след раждането на Марина. Момичето пораснало изумително красиво и добро, макар и възпитано в друга вяра. 

За християнството започва да разбира от укриващи се в града бегълци. По това време гоненията срещу християни били жестоки и непрестанни. Част от тях се криели в пустините, а другите се спасявали като просяци по градовете. Именно от такива хора по улиците на Антиохия Марина се увлича по християнската вяра и скоро след това загърбва езичеството, за да се врече на Христос.

Когато станала на 16 години, случайно пътят й се пресича с управителя на града, който харесал девойката и поискал да я направи своя жена. Когато разбрал обаче, че тя е предана на християнството, започнал да я увещава първо с добро, а след това - и със заплахи, да се откаже от Христос.

Марина не се съгласила и не се поддала на изкушението за пари и придобивки. Тогава започнали мъченията й. В продължение на няколко дни я измъчвали денем, а нощем раните й заздравявали. Това накарало мнозина да повярват в християнството и че самият Бог помага на момичето. Малко след това Марина е екзекутирана.

Имен ден днес празнуват: Марина, Марин, Маринела, Маринка, Марчо.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща