Вдъхнови се

26 март: Триумфът на гения

11:50, March 26, 2021 | От Тереза Алексиева

                26 март: Триумфът на гения

Един по-различен ден. Вижте защо...

През 2021 година, 26-и март се усеща като… Ами, поредният петък, в който няма да излезем.

В отчаян опит да избягаме възможно най-бързо, възможно най-далеч и възможно най-безвъзвратно от тази покъртителна реалност, както и поради обективна невъзможност да пътуваме в пространството, днес пътуваме… Във времето. А там откриваме една доста интересна тенденция.

Оказва се, че 26-и март ни е дал повече, отколкото сме предполагали, а именно - някои от най-безбожно гениалните творци, оставили отпечатък в историята на изкуството, на културата и на обществените порядки като цяло.

Идвате ли с нас?

26 март 1874… Ражда се Робърт Фрост.

“Истинското място

за обич е земята. Друго няма.

Как искам да се качвам по брези,

по белите стъбла все към небето

и те да не издържат мойта тежест,  

и връх да свиват, долу да ме връщат.”

Роден в Калифорния в семейство на шотландска имигрантка и американски журналист, Робърт Фрост е единственият поет, получил четири награди Пулицър за поезия и номиниран за Нобелова награда за литература 31 пъти.

Признат за един от най-влиятелните американски поети на своето време, той продължава да оставя своя отпечатък и днес. Малко известен факт е, например, че неговата поема „Огън и лед“ повлиява както (очевидно) заглавието, така и редица други детайли във фантастичната поредица на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“. 

26 март 1904… Ражда се Джоузеф Камбъл.

“Вечността не е нещо, което ще дойде. Вечността дори не е нещо продължително. Вечността няма нищо общо с времето. Вечността е онова измерение „тук и сега“, което изключва всякакво мислене във времеви граници. И ако не я постигнеш тук, никъде няма да я постигнеш.”

Джоузеф Камбъл е американски писател и професор, който посвещава живота си на изследвания, свързани със световния фолклор, сравнителната митология и сравнителната религия. “Героят с хиляди лица” остава настолно четиво за изключително широк кръг от любители и професионалисти, включително философи, психолози, културолози, антрополози и маркетолози.

Първият филмов продуцент, който признава публично, че работата му е повлияна от Джоузеф Камбъл, е не кой да е, а Джордж Лукас. Фенове на “Междузвездни войни”, имате ново четиво за уикенда!

26 март 1911… Ражда се Тенеси Уилямс.

„Каква е победата на една котка върху горещ ламаринен покрив? – Ще ми се да знам… Може би просто да поседи там възможно най-дълго…“

Тенеси Уилямс ни оставя безценно наследство под формата на пиеси, разкази, романи, поезия и есета, които до ден днешен вълнуват зрители и читатели по целия свят.

От емоционалната разруха и тежките алкохолни и медикаментозни зависимости, до гениалната красота и деликатната болезненост в неговите произведения - той несъмнено остава един от най-фините познавачи на човешката душа не само в американската, но и в световната литература.

26 март 1930… Ражда се Грегъри Корсо.

“От всички огньове, които умират в мен,

един пламти като слънцето;

той сигурно не ще превърне в ден живота ми,

дружбата ми с хората,  

досега със обществото,

но неизменно ми нашепва, че душата има сянка.”

Грегъри Корсо е най-младият поет от вътрешния кръг на писателите на бийт поколението, заедно с Джак Керуак, Алън Гинсбърг и Уилям Бъроуз. „Бомбата“ на Корсо (публикувана през 1958 г.) е считана за първото произведение на изкуството, което открито критикува съществуването на ядрената бомба. Напредничаво, хм?

Година след Грегъри Корсо се ражда и Ленард Нимой, но това е друг вид поезия... 

26 март 1942… Ражда се Ерика Джонг.

“Изобщо какво искaтe вие жените? Фройд формулира този въпрос, но така и не успя да му отговори напълно. (...)Твърд к*р - отсякъл Фройд, вземайки тяхната мания за наша.”

Сякаш критиките към атомните бомби не са достатъчни, Ерика Джонг идва, за да започне да говори за феминизъм. През 1973 г. е издаден първият ѝ и емблематичен роман „Страх от летене“ (преведен на над 40 езика и издаден в над 23 милиона екземпляра по света), предизвиква полюсни реакции в световен мащаб и се превръща в символ на сексуалната революция.

Girl power!

26 март 1949… Ражда се Патрик Зюскинд.

„Знам, дълбоко в сърцето си, че вселената е неизмерима, безкрайна. Но преди всичко, тя не се интересува от нищо, дори от смъртта“.

Харесвате “Парфюмът”? Още няколкостотин милиона индивида по земното кълбо са споделили това усещане от 1985 година до днес, тъй като книгата преведена на над 46 езика, включително и латински.

Патрик Зюскинд остава един от най-необикновените писатели на миналия век, както и последният диамант в короната на 26-и март… Поне за момента, и надяваме се не за дълго.

Честит рожден ден на всички бъдещи участници в нашия списък! Насладете се на поредния петък, в който няма да излезем, и го превърнете в своето вдъхновение! 

Imasmi web loading