Любопитно

3 кризи на възрастта и как да се справим с тях       

15:10, November 21, 2017 | От New Me

                3 кризи на възрастта и как да се справим с тях       

Ако си мислите, че кризите на възрастта са присъщи само за хората над 40, наистина се лъжете. 

Ако си мислите, че кризите на възрастта са присъщи само за хората над 40, наистина се лъжете. 

Психолозите смятат, че има някои моменти, които са пряко свързани с конкретен етап от живота ни, и могат да нарушат баланса ни. 

Ето и 3 кризи, които се проявяват горе-долу около едни определени възрасти, и как можем да се справим с тях.

25 - 30 години

Обикновено това е преломен момент за много млади хора. Еуфорията около ученето и намирането на работа е преминала. Често на тази възраст хората вече са натрупали определен стаж и имат много по-ясна представа за живота и работата си. На 25-30-годишните обаче е присъща една криза, според психолозите. И тя е свързана с въпроса: "А сега накъде?". 

Не се случва рядко младите хора в тази възраст да са недоволни от работата или личния си живот. Разколебани са дали няма да сбъркат, ако сменят местоработата си, дали могат да рискуват, като сменят изцяло професията си и започнат нещо съвсем различно. Може да ги тормози и ако не се случва нищо "сериозно" в личния им живот. Особено за жените може да е много тежко, ако не са с човек до себе си, омъжени, с деца и пр. представи, които са имали за живота си на 30. 

Вижте още: 6 грешки, които отблъскват мъжете

Какъв е изходът от тази ситуация? В днешно време е по-лесно отвсякога да сменяш професията или местоработата си, примерите за това около нас са все повече. Така че, ако ви тормози това, направете си план, поставете си цели, подсигурете се с 1-2 резервни варианта и действайте. Колкото до личния живот - там трябва сериозно да си направите равносметка дали действително имате проблем или просто сте се вкарали в стереотипите. Ако е първото, потърсете причините и набележете няколко начина за справяне с проблема, а след това ги следвайте. С отчайване няма да постигнете нищо.

35 - 40 години

Според психолозите тази криза е свързана с появата и отглеждането на деца, създаването на семейство и разминаването с представите ни за живота, който би трябвало да водим. Често в тази възраст жените може да се почувстват зле, ако хвърлят мислите си в посока на отминаващата младост, все повечето задължения у дома, скучната работа и начина, по който тялото им се променя. 

Вижте още: Това издава колко чаровни сме всъщност

За мъжете пък може да е особено тревожна все по-голямата липса на лично време и дори да се почувстват задушени от многото задължения към децата и недоволството на половинката си по различни причини. Именно в този етап те може да са по-склонни да постъпват егоистично, за да си наваксат нещо, което мислят, че им се изплъзва - дълги запивания с приятели, мъжки уикенди и дори флирт или връзки с други жени, ако отношенията със съпругата не вървят добре.

На другия полюс пък са хората, които около 40-годишната си възраст се борят с етикета, лепнат им от останалите - стара мома/стар ерген... Те са сред малкото от връстниците им, които все още не са се задомили или пък дори нямат сериозна връзка. Особено труден етап е това за жените, но и за мъжете-ергени на 40 е неловко да ходят по празници само с двойки и да гледат женени хора с деца навсякъде около себе си.

Вижте още: С какво да се разделиш (според зодията ти) до края на годината

Ако сте в подобни ситуации и вие, има някои неща, които можете да направите. За "отчаяните домакини" е важно да осъзнаят, че животът им не свършва с омъжването и създаването на деца. И ако не са доволни и щастливи от нещо, винаги могат да го променят. Не се чувствате добре в тялото си - разберете се с половинката си да поеме за няколко часа седмично грижите за дома и децата, за да можете вие да презаредите и да се погрижите за себе си. Ежедневието ви е скучно? Органзиирайте си повече нови изживявания и разнообразие със семейството - разходки, кратки екскурзии, нови забавления у дома. 

За необвързаните в тази възраст - стойте далеч от хора, които ви потискат, намерете си компания и обкръжение от хора във вашето положение, общувайте повече с тях, излизайте заедно и със сигурност няма да се чувствате толкова зле, колкото с онези, които само ви натякват, че времето ви "изтича"...

След 40 години

Това е може би най-популярната криза на възрастта от трите - тогава, когато наближавате така популярната "критическа възраст"... Нищо особено страшно и драматично всъщност. Проблемът може да бъде бързо преодолян, ако сте подготвени за него и вземете мерки.

Често жените изживяват трудно остаряването, което настъпва неизбежно, менопаузата, хормоналните проблеми. След 40-годишна възраст много дами вече имат и поотраснали деца, които са започнали да стават самостоятелни и се отдалечават от тях. Това може лесно да ги постави в ситуация, в която не знаят какво да правят оттук нататък и как да направят живота си вълнуващ отново, без да се свежда единствено до децата.

Вижте още: Тези имена са забранени по света

Ако пък много мъже се чувстват страхотно и в разцвета на силите си в 30-те си години, то след 40-45 настъпват видими (и не толкова видими) промени и проблеми и за тях. Това ги кара да губят понякога почва под краката си и отчаяно да се опитат да си докажат, че все още са много млади и могат да правят всичко, както на 20 и 30 години. 

Да не говорим, че ако сте вършили дълги години работа, която наистина не харесвате, това може да ви е натоварило емоционално и дори да ви е потиснало. 

Решението е да намерите начин да се радвате на всяка възраст, включително и след 40, когато животът отново може да е изпълнен с много страст, любов, вълнения и забавления, макар и по различен начин от тези на 20- и 30-годишните. Ако усещате физически дискомфорт от възрастта си, погрижете се да го премахнете или поне ограничите - спортувайте, грижете се за здравето и външния си вид, преоткрийте се с човека до вас и се радвайте на живота.

Вижте още:

Убийствените навици на хронично нещастните хора

Невероятните неща, които тялото ни прави всеки ден

Ефектът „Дънинг-Крюгер”

Тези психологически трикове ще променят живота ти

Imasmi web loading