Секс и любов

4 аспекта на перфектната любов

09:38, December 05, 2019 | От New Me

                4 аспекта на перфектната любов

Според будистите...

Четирите аспекта на любовта в будизма бяха описани от майстора на Дзен Тич Нат Хан в кратка книга, озаглавена: "Истинската любов: практика за пробуждане на сърцето". В тази книга авторът не говори само за романтична любов, а за всякакви любовни връзки, включително тази, която трябва да имате със себе си.

АСПЕКТ ПЪРВИ: ЩАСТИЕ

Щастието е проява на вътрешна наслада. Това означава, че сте доволни от реалността и ви носи наслада и ентусиазъм. Това не означава, че се чувствате щастливи сто процента от времето или че щастието ви никога няма да варира по интензивност. Това е по-скоро настроение, начин да се изправиш срещу живота си и нещата, които ти се случват.

Хората, които са щастливи, правят другите хора щастливи. Точно както тревожността и тъгата са заразителни, радостта и щастието влияят на околните.

АСПЕКТ ВТОРИ: СЪПРИЧАСТНОСТ

Състраданието не означава да изпитвате съжаление към някого или да го считате за по-ограничен. Както думата показва, всичко е свързано със споделянето с друг. Това означава да разбереш болката им и да я усетиш така, сякаш е твоя собствена. По принцип това е акт на съпричастност.

Състраданието е от съществено значение, защото ви помага да разберете чувствата на другите хора. Освен това дава възможност да се приемат и утвърдят техните уязвими места. Без състрадание ще критикувате и поставяте под съмнение слабостите и грешките на хората. Състрадателно можете да ги разберете и да ги почувствате като свои.

АСПЕКТ ТРЕТИ: ВЗАИМНО УДОВОЛСТВИЕ

Когато двама души се радват на компанията си, има любов. И двамата искат да прекарат време заедно и да бъдат истински присъстващи през това време. Когато прекарвате време с някой, когото обичате, фокусирате цялото си внимание върху тях, когато говорите или споделяте опит.

Това включва и способността да слушате и да бъдете отворени към това, което другият човек мисли, казва и прави. Според дзен будизма взаимното удоволствие не е само качество на любовта, но и недвусмислен знак за нейното присъствие. Без взаимна наслада, няма любов.

АСПЕКТ ЧЕТВЪРТИ: СВОБОДА

Будизмът казва, че не можете да бъдете свободни без вътрешен мир и равновесие. Хората с вътрешен мир са спокойни. Това означава, че ако искате да обичате себе си и другите, първо трябва да успокоите вътрешния смут, който не позволява на положителните чувства да процъфтяват.

Гневът и страхът ви хващат в капана и ви отнемат свободата. Само работейки чрез тези чувства и обработвайки ги, ще бъдете наистина свободни да обичате. Ако не го направите, може да насочите страха и агресията си към други хора. Ако достигнете вътрешна хармония, от друга страна, вие сте свободни и оставяте и другите да бъдат свободни.

Дзен будизмът счита, че е много важно да не се ограничите до собствения си вътрешен баланс. Вие също трябва да помагате на другите да растат и да постигат вътрешен мир. Будистите вярват, че любовта е активно чувство, а не възприемчивост. Всеки човек е опора и ориентир на хората, които обича, така че култивирането на тези аспекти ще има положително въздействие върху хората около вас и ще ги насърчи да направят същото.

Imasmi web loading