5 май: Имен ден празнуват...

Снимка на Orna Wachman от Pixabay

Снимка на Orna Wachman от Pixabay

Автор: New Me

05 Май 2020

На 5 май Православната църква почита паметта на Света Ирина. Но преди да видим кой празнува на днешния ден, нека разкажем малко повече за това коя и каква е била Ирина и на какво е посветила живота си.

Родена е в семейство на езичници, но била много начетена и умна, а в християнството тайно я въвежда един от учителите, нает от родителите й. Постепенно Ирина започва да живее според християнските ценности и скришно от родителите си се кръщава.

Това обаче не било достатъчно за младата жена. Тя започнала да проповядва новата вяра, като се опитала да въведе в нея първо майка си и баща си. Според житието й, разгневени от това, родителите й решили да я накажат.

Бащата на Ирина опитал да я убие, но бил наказан от Бог и сам станал жертва на злия си план. Изцелен бил единствено благодарение на молитвите на Ирина, затова след като оздравял, също се отказал от езичеството.

Ирина започнала да проповядва християнската вяра по македонските земи, като хиляди били повлияни от нея и приели християнството за своя вяра. Това е и причината тази светица да е една от най-почитаните в Гърция днес.

Според легендата, когато дошло време да си тръгне от тази земя, Ирина се оттеглила към една от пещерите в Ефес, а след нея камъни затрупали изхода на пещерата и така тя се превърнала в нейна гробница.

Днес имен ден празнуват Ирина, Ирин, Ирена, Мирослава, Мира, Мирослав.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща