5 неща, които трябва да знаеш за смутито

05 Юли 2019

Оригиналната статия е публикувана в сайта на Страхил Иванов

В днешно време едва ли има някой, който не знае какво представлява т.нар. „смути“, но ако случайно си живял в пещера през последните години, ето определението: 

Смути е гъста напитка, най-често от плодове или зеленчуци, в комбинация с други съставки, като ядки, семена, мляко и т.н. Приготвя се с помощта на блендер, подобно на шейк. Няма правило или универсална рецепта за приготвянето на смути и възможностите за комбиниране и импровизации са много. 

Точно поради тази прична (свободата при приготвяне и разнообразието от съставки), смутито може да бъде както полезно допълнение към твоята диета, така и рискова храна, която да попречи на напредъка ти. Зависи какво съдържа. Но за това, след малко… 

Каква е ралзиката между смути и фреш? 

Накратко – смутито се прави чрез пасирането на целия плод/зеленчук, а освен тях, в него, както вече разбра, може да има и други съставки. 

Фрешът, от своя страна, представлява изцеденият сок от плод/зеленчук или комбинация от соковете на различни плодове/зеленчуци. Без допълнителни съставки. 

Ако трябва да избираш между двете – насочи се към смутито. 

Удобствата и ползите на смути напитките 

Смути рецептите са толкова популярни във фитнес и уелнес средите, защото представляват бърз, вкусен, лесен за приготвяне и достъпен вариант да си набавим редица хранителни вещества, като полезни въглехидрати и мазнини, витамини, минарали, фибри и др. 

Често смути се използва като вариант за по-бърза закуска или междинно хранене. 

В днешното забързано ежедневие ни остава все по-малко време да се храним здравословно и с надеждата да избегнат вредните преработени храни, много хора се насочват именно към смутитата, защото вярват, че това е правилният, здравословен избор. 

За съжаление, както ще разбереш след малко, не винаги е така… 

Избягвай смути напитки от магазинната мрежа! 

Разбира се, търговците бързо са научили за нарастващия интерес към този вид напитки и в магазинната мрежа може да намериш всевъзможни марки смутита и комбинации от вкусове, които предлагат. 

Но конкуренцията е жестока и за да направят продукта си по-примамлив от този на конкуренцията, много производители добавят към него допълнителни подсладители и оцветители, за да изглежда по-добре и да бъде по-вкусен. За да бъдат по-трайни пък, магазинните смутита обикновено се зареждат и с консерванти и стабилизатори. А в допълнение, за да бъде цената им също толкова примамлива, често се жертва част от качеството. Съставките на много смути напитки в магазини с ниско качество, а изкуствените вещества в тях са или колкото, или дори повече от натуралните… 

Освен това, смутитата по магазините и заведенията, често се правят с допълнителни, висококалорични съставки като фъстъчено масло, захар, плодови сокове, гренадин, сладолед и други подобни. Това прави смутито не просто прекалено калорично, но и нездравословно. 

Но да не слагаме всички под общ знаменател… 

Действително има качествени продукти на пазара. Макар и на сравнително висока цена. За да отсееш добрите от лошите, просто обръщай много голямо внимание на състава, описан върху етикета… Това ще ти даде не само по-ясна предтава за качеството на конкретия продукт, но и за хранителните вещества, които приемаш с него. Нещо, което е от изключително значение при спазването на контролиран хранителен режим. 

Защо домашното смути е по-добро? 

За да си напълно сигурен, че приемаш както точното количество, така и правилното съотношение между макронутриенти със своето смути, най-добре си го приготви сам, вкъщи. 

За целта ще ти е нужен само един блендер за смути. Или всякакъв друг вид блендер честно казано… няма голямо значение. 

Стига да е достатъчно мощен, за да може да смели добре не само плодовете и зеленчуците, но и ядките и семената, ако добавяш такива. И да ти осигури приятна за консумация, хомогенна смес, без парченца и бучки в нея. 

Смути или твърда храна – кой е по-добрият избор? 

Макар да е бързо и удобно за консумация, смутито изостава в някои отношения, спрямо твърдата храна. 

Когато дъвчем храната си, тялото отделя хормони, които му помагат да се засити по-лесно. А ако просто я „излеем“ в тялото си я и глатнем, тази секреция не се осъществява и рискът да останем гладни или да огладнеем по-бързо в последствие се увеличава. 

Има и слухове в подкрепа на смутито – че като течна храна то се усвоява по-лесно и по-добре от тялото. Но те обикновено не са подкрепени с факти и изледвания. Защото не е така… Пасираната храна просто преминава през тялото по-бързо, което не само не засища толкова добре, но и не позволява на тялото да извече достатъчно нутриенти от нея. 

Здравословни рецепти за смути 

И след като разгледахме предимствата и недостатъците на този вид храна, искам да ти дам и няколко конкретни идеи за вкусни и полезни смути напитки, които можеш да изпробваш вкъщи. 

Начинът на приготвяне за всички е ясен – нарязваш съставките и ги блендираш с помощта на блендер за смути, пасатор или друга подобна машинка, която имаш под ръка. А ако констистенцията стане прекалено гъста за вкуса ти – може да добавиш малко вода и да миксираш отново. 

А ето и конкретните рецепти и продукти за всяка от тях. 

Смути с банан и чиа 

Съставки: 

  • 300 мл. прясно 1,5% или бадемово мляко (по избор) 

  • 200 г добре узрял банан 

  • 1 ч.л. мед 

  • 1 ч.л. чиа семена 

Хранителен състав: 

382 Kcal | 14 г белтъчини | 8 г мазнини | 68 г въглехидрати 

 

Протеиново смути с ягоди и киви 

Съставки: 

  • 200 г ягоди 

  • 100 г киви 

  • 200 мл прясно мляко 1,5% 

Хранителен състав: 

324 kcal | 32 г белтъчини |7 г мазнини | 41 г въглехидрати 

 

В заключение… 

Както виждаш, смути не е перфектния вариант за междинно хранене, но определено е добра алтернатива, когато търсиш нещо лесно за приготвяне и бързо за консумация, за да се впише добре в натоварения дневен график. 

Стига да подбереш съставките внимателно и да не прекаляваш с грамажите, вкусното смути ще бъде чудесно допълнение към твоя хранителен режим. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща