Здраве

5 причини да ограничите месото

10:03, January 26, 2021 | От New Me

                5 причини да ограничите месото

Без да ставате вегетарианец или веган

Месото може понякога да се отразява и добре на тялото ни, стига да не прекаляваме с него и да не го включваме твърде често в диетата си. И все пак, ако ограничите месото и го компенсирате с други храни, които са и полезни, и засищащи, може да извлечете много повече ползи за здравето си и да се чувствате повече от добре.

Ето няколко причини да намалите хапването на месо.

Понижава риска от рак

Публикувано през 2002 г. проучване на калифорнийски университет проследило раковите заболявания сред 70 000 души с вегетарианска и месна диета в продължение на 10 години. Резултатите показали по-висок процент на ракови случаи сред ядящите месо. Също така при тях се наблюдавали повече случаи на рак на стомаха и дебелото черво. При жените, които ограничили месото, имало по-малко заболявания от рак на гърдата.

Кръвно и диабет

Колкото по-малко прекалявате с месото, толкова по-добре ще се чувства тялото ви. Така например ще можете да ограничите някои проблеми като високо кръвно и диабет. Причината е, че хората, които наблягат на повече плодове и зеленчуци, обикновено поддържат по-добра форма, не страдат от затлъстяване и се чувстват цялостно по-добре.

Здравословно тегло

Проучвания показват, че случаите на проблеми с килограмите и затлъстяване са в пъти повече сред хората, които хапват месо, в сравнение с вегетарианците и веганите. Дори и при диети, когато хора приемат еднакъв брой калории, тези, които включват месо в храненията си, отслабват по-бавно и с по-малки стъпки.

По-добро настроение

В днешно време е доста трудно да се намери чисто и истинско месо, което да не съдържа нищо излишно. Затова и консумирането на некачествено или старо месо може да доведе до цялостен дискомфорт на тялото и лошо настроение, ако не се чувстваме в кондиция физически. Така че ограничаването на месото до 1-2 пъти седмично може да направи чудеса с настроението ни. 

По-добър външен вид

Кожата, косата, зъбите и ноктите ни могат да изглеждат много по-добре, ако заложим на повече плодове, зеленчуци, млечни, бобови продукти и ядки, за сметка на месото. Опитайте да се храните малко по-здравословно, без да се лишавате изцяло от месо. Веднага ще забележите разликата и ще харесате начина, по който изглеждате и се чувствате.

Imasmi web loading