Секс и любов

5 причини защо да избягваш брак

08:23, December 03, 2019 | От New Me

                5 причини защо да избягваш брак

Ето какво твърдят учените по темата. Изненадани ли сте?

Според изследователския център Pew, през 2012 г. един от петима възрастни на възраст 25 и повече години (по това време това е около 42 милиона души) в САЩ никога не е бил женен. Сравнете това с 1960 г., когато само един от десет възрастни от същия възрастов диапазон никога не е бил женен.

В момента средната възраст за сключването на първи бракове е най-високата досега: 30 години за мъже и 28 години за жени, според данните на Бюрото за преброяване на САЩ, взети през 2018 г. Плюс това, неотдавнашен доклад на Urban Institute предвижда, че няколко хиляди ще останат неженени и след 40-годишна възраст.

На въпрос защо не са се оженили, 29 процента са отговорили, че не са подготвени финансово, докато 26 процента са отговорили, че не са намерили някой, който да притежава качествата, които търсят. Други 26 процента казват, че са твърде млади и не са готови да се установят.

Ето и преимуществата на това да не си в брак:

Жените са по-щастливи

Наскоро Пол Долан, професор по поведенчески науки в Лондонската школа по икономика, казва, че „ако сте мъж, вероятно трябва да се ожените; ако сте жена, не се притеснявайте". Това е така, защото след като проучва данните от американското изследване за използване на времето, за да определи нивата на щастие при несемейни, женени, разведени, разделени и овдовели, Долан открива, че неомъжените, бездетни жени са най-щастливата подгрупа, като добавят, че е по-вероятно да живеят по-дълго от своите женени и връстници.​​​​​​​

Семейният живот се свежда до съвместно съжителство

Днес все повече несемейни двойки живеят заедно. Според американското бюро за преброяване на населението, сред американците на възраст от 18 до 24 години, съвместното съжителство все по-често е без брак. А от хората на възраст от 25 до 34 години, 15 процента живеят с неженен партньор, спрямо 12 процента преди десет години.

Бракът не е правно необходим вече

В допълнение към онова нещо, наречено любов, някои двойки са имали нужда да се женят по правни причини. Но сега не е нужно да давате обети, за да бъдете официално заедно. Първоначално създаден с цел да осигури правна и икономическа защита на еднополови двойки, домашното партньорство е опция за всички двойки. Като алтернатива на традиционния брак, домашното партньорство е юридически призната връзка, която предлага на двойките същите или сходни предимства като тези, предоставени на брачни двойки.

Модерно семейство вече не е просто шоу

Семействата идват във всякакви форми и размери и схващането, че бракът и родителството вървят ръка за ръка е станало донякъде остаряла теория. Проучване на Pew за 2010 г. установява, че 52 процента смятат, че добрият родител е „едно от най-важните неща“ в живота, докато едва 30 процента казват същото за успешния брак. За сравнение през 1997 г. 42 процента заявяват, че добрият родител е едно от най-важните неща в живота, докато 35 процента са казали същото за успешния брак.

Плюс това, броят на децата, които живеят с неженен родител, се е удвоил от 1968 г., скачайки от 13 процента на 32 процента през 2017 г., показва анализът на Pew Research Center на данните на американското бюро на преброяването.

Не се плашиш от развод

Може да изглежда песимистична причина да не се омъжвате, но да се страхувате от евентуален развод, заедно с правните, финансови и емоционални натоварвания, свързани с развалянето на брака, е достатъчно, за да кажат някои „Не е за мен.“ „Има страх от развод или "призрак" на развода, който се очертава като голям проблем в съзнанието на хората“, казва Уенди Д. Мънинг, директор на Центъра за изследвания на семейството и брака на Боулинг Грийн, пише The Wall Street Journal.

Imasmi web loading