5 признака на висока интелигентност

Автор: New Me

06 Април 2020

Интелигентността се дефинира като способност за научаване, разбиране и вземане на разумни преценки или провеждане на разумни решения. Има различни видове интелигентност като емоционална, междуличностна, логична и дори музикална. Според научните изследвания един и същи човек би могъл да има различно ниво на интелигентност в зависимост от сферата. Или с други думи, някой може да е абсолютен гений в математиката, но напълно неспособен да взаимодейства например с хора. Тук възниква въпросът как се развива интелигентността и какви фактори правят някой интелигентен в една сфера, а не толкова интелигентен в друга.

Истината е, че учените все още не са съставили пълен списък на всички фактори, които влияят на нечия интелигентност. Но това, което знаем със сигурност, е, че има много характеристики, които изключително интелигентните хора притежават. 

Любопитство

Според проучвания от 2016 г., публикувани в „Журнал за индивидуалните различия“, съществува връзка между нивото на интелигентност през детството и желанието за придобиване на опит в зряла възраст. В продължение на 50 години изследователите, провеждащи изследването, наблюдават хора, родени във Великобритания. Те заключили, че децата на единадесетгодишна възраст с по-висок IQ резултат са по-заинтересовани да придобият нов опит на 50-годишна възраст от останалите.  

Креативност

"Въображението е по-важно от знанието." Айнщайн

Високо интелигентните хора също са забележително креативни. Например, творческото въображение на Айнщайн даде възможност да се развие Теорията на относителността. Така се оказва, че творчеството също е форма на интелигентност. „Това, че сме отворени и креативни, означава, че лесно можем да съберем нови разбирания, които качествено се различават от сбора на техните части“, обяснява д-р Перпетуа Нео. 

Поемане на рискове

Поемането на рискове може да е знак за по-висока интелигентност. Според финландско проучване от 2015 г. хората, които имат смелостта да поемат рискове, са по-умни. Участниците в проучването трябвало да преминат тест за симулация на шофиране. Те трябвало да карат покрай жълти светофари или да изчакат светлините да станат червени. Учените, които провели изследването, стигнали до извода, че тези, които вземат рискови решения по време на експеримента, имат повече бяла мозъчна материя - частта от мозъка, свързана с когнитивния капацитет.  

Те не се страхуват да признаят, че не знаят нещо

Знам, че съм интелигентен, защото знам, че нищо не знам. Сократ

Интелигентните хора не се страхуват да кажат, че не са запознати с нещо. Според проучване, проведено от Джъстин Крюгер и Дейвид Дънинг, хората, които не са толкова интелигентни, са склонни да надценяват своите способности. Например, студентите, които имат най-ниски резултати при изпит, надценили броя на въпросите, на които са отговорили правилно, с почти 50%. В същото време онези, които имат най-добри резултати, подценили броя на правилните отговори, които са дали.

Прекарват време самостоятелно

Статия в Washington Post обсъжда изследване от 2016 г. То е проведено от психолози от Лондонското училище по икономика и Сингапурския университет по мениджмънт. Според резултатите по-интелигентните хора всъщност се чувстват по-добре, ако се социализират по-рядко. Учените, които провели изследването, използвали така наречената „саванна теория за щастието“. Изследователите анализирали информация, предоставена от национално изследване в Съединените щати, което включва 15 000 участници. Първо, те открили, че хората, които живеят на по-гъсто населени места, се чувстват по-малко удовлетворени от живота си. „Колкото по-висока е гъстотата на населението в непосредствената среда, толкова по-малко щастливи са“, обясняват участниците в проучването.  Второ, те открили, че колкото повече контакти с близки приятели има човек, толкова по-голямо е щастието им.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща