Любопитно

5 признака за висока интелигентност

14:36, October 31, 2017 | От New Me

                5 признака за висока интелигентност

Според редица проучвания има няколко признака, които биха могли да издадат хората с по-висока интелигентност.

Интелигентността е нещо, което не можем да измерим на пръв поглед. Обикновено ни трябва по-продължително общуване, а понякога - и тестове, за да определим дали някой е по-интелигентен или колко точно е неговото IQ. 

Според редица проучвания обаче има няколко признака, които биха могли да издадат хората с по-висока интелигентност. Ето ги и тях.

Тревожност

Трудно ни е да повярваме, че в тревожността би могло да има нещо положително. На базата на проучвания обаче специалисти стигат до заключението, че тя би могла да издава висок интелект. Терапевтът Джеръми Коплан изследвал пациенти с проблеми с тревожността и паническо разстройство. Оказало се, че хората с най-тежки проблеми с тревожността имат и най-високо IQ. Отделно, израелско проучване установило, че хората, които са по-тревожни, са също така и по-фокусирани в работата си. Така че следващия път, когато някой ви каже, че се тревожите твърде много, просто му обяснете, че причината е във високата ви интелигентност...

Вижте още: 8 факта, които са толкова странни, че няма да повярвате

Кога сте се научили да четете?

Британско проучване сред хиляди деца установило, че тези, които са се научили и са започнали да четат по-рано, са с по-висок коефициент на интелигентност. Причината е, че това придобито по-рано умение е дало отражение върху по-нататъшното им развитие. Т.е. ако сте се научили да четете по-рано, това не е защото сте били по-умни. Точно обратното - специалистите вярват, че именно защото сте се научили да четете по-рано, това ви е направило по-интелигентни впоследствие при развитието ви.

Мит ли е интелигентността на левичарите?

Може ли действително фактът с коя ръка пишете да издаде вашата интелигентност? Мащабно изследване открило, че левичарите имат малко по-различен начин на мислене. Така например те можели да свържат няколко на пръв поглед изключващи се взаимно предмети в едно логично цяло. А това вече издавало и по-висок интелект.

Вижте още: Дявол или ангел си?

Уроци по музика

Смята се, че децата, които са взимали уроци по музика, са способни да развият по-висока интелигентност. Причината според учените е, че музикалните уроци играят ключова роля за концентрацията и самоконтрола. Психологът Силван Морено провел изследване с деца на възраст между 4 и 6 години. Половината взимали уроци по музика за периода на изследването, а другите - не. Впоследствие се установило, че децата, които взимали уроци по музика, подобрили резултатите си на IQ тестове.

Чувство за хумор

Едва ли има някаква голяма изненада тук. Много специалисти смятат, че има връзка между чувството за хумор и високия интелект. Според тях се изисква остър ум и наистина висока интелигентност, за да можеш да поднасяш онзи тънък хумор, който повечето хора обожават. Така че ако сте душата на компанията и другите обичат да слушат забавните ви шеги, нищо чудно да сте с интелигентност над средното ниво.

Вижте още:

Това бяха последните им думи

Какво издаваш с позата, в която спиш?

Подправки на балкона или една твърде добра идея

Кой е бащата на космическия страх?

Imasmi web loading