5 психологически причини, които ни пречат да отслабнем

Автор: New Me

28 Ноември 2017

Надали не сте минавали поне веднъж през период, в който сте на стриктна диета, хапвате зеленчуци до припадък, правите упражнения, но стрелката на кантара така и не помръдва в мечтаната посока. Това са психологическите причини да не можем да влезем във форма въпреки усилията.

Наднорменото тегло има своите ползи

Единствената полза е, че използваме излишните си килограми да оправдаваме проблемите си. Не можем да си намерим половинка, не работим това, което искаме, не успяваме да постигаме целите си...

Много е удобно да обвиняваме килограмите си, защото иначе трябва да признаем, че причините за нашите проблеми са в нас. Нашето подсъзнание не позволява да приемем истината и на практика блокира отслабването.

Вижте още: Отслабни без тежки диети в 10 стъпки

Страхотно оправдание за мързела ни

Всички обичаме да отлагаме нещата за следващия ден, месец или година. Хората с наднормено тегло постоянно отлагат  плановете си - "Искам да се науча да танцувам, но не мога, защото съм с наднормено тегло. Когато отслабна, тогава ще започна да тренирам”. Това не работи. Трябва да променим вътрешната си нагласа и да приемем, че движението е наш приятел не просто заради борбата с излишните килограми, а защото е здраве.

Излишните килограми привличат внимание и любов

Има толкова много хора около нас, които искат да ни утешат, да ни съжаляват, да ни обичат и да се грижат за нас, и ние се чувстваме като център на Вселената. И това само защото имаме излишни килограми, но не трябва да им обръщаме внимание. Трябва да приемем, че това не е любов, а съчувствие и да се стегнем. Не е нищо кой знае колко сложно.

Вижте още: Да живеем здравословно: Дневен белтъчен прием

Храната като бягство

Забелязали ли сте някога, че хората, подложени на стрес, ядат много, дори ако са на диета? Това се случва, защото те не могат да възприемат истинските си емоции, особено ако са се научили да ги крият още от детството си. Ето защо усещането за безпокойство понякога се възприема като друг сигнал: глад, например. В резултат на това, вместо да посещават психотерапевт, който може да ги научи да се справят с емоциите си, те посещават хладилника.

Вижте още: Да живеем здравословно: 20 мита за борбата с излишните килограми

Това е начин да не се реши проблемът за самочувствието

Недостатъчното самочувствие е друга психологическа пречка за загуба на тегло. Ако човек приема дупето си за секси, лицето за красиво, бедрата за привлекателни, то те ще станат точно такива.

Същото е положението и с мислите за наследственост - "Майка ми беше с наднормено тегло и аз ще съм така." Е, ако искате да продължите семейната си линия на затлъстяване, това е ваш избор и няма нужда да се изтезавате с упражнения и диети, но учените твърдят, че генетичното затлъстяване не е неизбежно, а само предразположение към него.

Така че се опитайте да избегнете всякакви негативни мисли в главата си. Ако искате да разрешите проблем, решете го и не се обръщайте назад.

Вижте още:

Убийствените навици на хронично нещастните хора

Невероятните неща, които тялото ни прави всеки ден

Ефектът „Дънинг-Крюгер”

Тези психологически трикове ще променят живота ти

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща