Любопитно

5 психологически трика, които действат върху всеки

12:37, March 01, 2019 | От New Me

                5 психологически трика, които действат върху всеки

Супер любопитно!

Колкото и различен да е всеки човек и каквато и индивидуалност да има, има някои неща, които засягат всеки от нас по еднакъв начин на подсъзнателно ниво. Ето няколко психологически трика, които можете да приложите на всеки.

Място с много хора

Ако сте в метрото или на друго място с огромни тълпи от хора, можете по-лесно да се измъкнете, ако просто гледате напред, в посоката, в която вървите. Според психолози, в подобни ситуации ние инстинктивно търсим лицата на хората, за да видим в каква посока гледат и накъде искат да отидат. Така, когато видят накъде сте се насочили, хората ще поемат в другата посока.

Изборът на децата

Ако искате да накарате детето си да свърши нещо не особено приятно за него, можете да изпробвате следния трик. Вместо да му кажете: "Прибери си играчките", го попитайте: "Какво избираш - да си подредиш играчките или да си изпереш дрехите?". Така детето ще смята, че е направило само своя избор и ще се заеме с някоя от задачите, която му се струва по-лека или по-приятна.

Ръкостискане

Затоплете леко ръцете си, преди да се здрависате с някой. Топлите (но не потни) ръце се асоциират с приятелска атмосфера и спокойствие. Ледените ръце пък сякаш светват лампа в мозъка ни за нещо не много приятно и дори враждебно, което ни предстои.

Получаване на помощ

Ако искате съдействие за нещо важно за вас и не ви се ще да получите отказ, има начин да го постигнете. Просто започнете изречението си с думите: "Нуждая се от помощта ти". Така човекът отсреща ще се почувства отговорен към вас и дори да не може да изпълни изцяло молбата ви, ще се опита да ви помогне.

 Песен, загнездила се в ума ви

На всички ни се е случвало някоя песен така да се "забие" в ума ни, че да се чудим как да се отървем от нея. Е, тук се намесва ефектът на Зейгарник. Според руската психоложка, чието име ефектът носи, човешкият мозък си спомня по-добре незавършените задачи, отколкото завършените. А обикновено в ума ни се загнездва точно определен фрагмент от чута песен. Затова помислете за финала на песента - когато той премине през ума ви, мозъкът ви ще сметне тази задача за отметната и по-бързо ще можете да забравите за досадната песен, която ви преследва.

Imasmi web loading