Красота

5 вечни модни тренда, които дължим на Коко Шанел

11:13, August 19, 2020 | От New Me
                5 вечни модни тренда, които дължим на Коко Шанел

Защото модата отминава, но стилът е вечен!

На 19 август 1883 г. е родена жената, променила модата завинаги - неповторимата Коко Шанел. До края на живота си тя не спира да създава шедьоври и да кара жените да се чувстват уникални. Думите, с които ще запомним Коко Шанел, са: "Модата отминава, стилът е вечен". И като доказателство за това ще ви покажем пет нейни творения, които дамите обожават и днес...

Сако от туид

Една от най-емблематичните визии, създадена от Коко Шанел, която си остава запазена марка на компанията и до днес. Вдъхновена от мъжката мода през първата половина на миналия век, но превъплътена във възможно най-женствената си версия, с красиви цветове, удобна и стилна форма.

"Момчешката" чанта

Ще се изненадате колко много Коко Шанел се е влияела от любимите си мъже, когато се е вдъхновявала в работата си. Тя е заимствала много от мъжката мода, за да направи света на жените колкото красив, толкова и удобен. Представете си 20-те години на миналия век - жените са носели чантите си в ръце, което им е създавало значителни неудобства. Когато на Коко й писва да не може да използва ръцете си, създава малките и шик дамски чанти, които могат да се закачат на рамото. Едновременно удобни и практични.

Малката черна роля

Точно така - онази, която всяка жена трябва да има в гардероба си. Когато Шанел създава своята култова черна рокля, модните критици я наричат "Форд" - защото точно като ембламатичната кола, роклята била достъпна, шик, изчистена, но неповторима. Всичко, което трябва да бъде една дреха...

Двуцветните обувки

В средата на 50-те години на миналия век Шанел представя на света революционните си двуцветни обувки. Върхът на обувката е в тъмно, а останалата част е светла. Дотогава жените трябвало да си купуват най-различни цветове обувки, за да имат подходящ нюанс за всяка своя дреха - нещо, колкото непрактично, толкова и скъпо. С новия модел на Шанел жените можели да комбинират много повече дрехи, а в същото време тъмните върхове правели женския крак по-малък и деликатен, поне визуално.

Chanel №5

Един легендарен парфюм на близо 100 години. До 20-те години на миналия век ароматите, които се продавали, били основно флорални. Коко Шанел не харесвала това и, естествено, решила да го промени. Според нея жената трябвало да мирише на жена, а не на роза или друго цвете. Така тя създава култовия Chanel №5. А защо точно 5, ще попитате. Няма друга символика, освен че Коко Шанел обожавала това число и го усещала силно свързано със себе си. Затова го включва и в името на неповторимия си парфюм.

Imasmi web loading