Домът

5 златни правила за организация в кухнята

20:22, March 24, 2021 | От New Me

                5 златни правила за организация в кухнята

Непременно ги пробвайте

Кухнята е едно от местата, в които прекарваме най-много време у дома, затова е важно да бъде организирана не само красиво, но и практично. Ето няколко златни правила, с които и вашата кухня ще функционира перфектно, а вие ще се чувствате страхотно в нея.

Навън остават само красиви и функционални неща

Безспорно има куп неща, които използвате, докато готвите в кухнята си. Това обаче не означава да претрупате с рафтове и кошници цялата стая. Навън трябва да оставите само функционални, НО красиви неща. Ако имате красиви съдове за основните подправки или да окачите наблизо най-използваните съдове в меден цвят например. Нищо повече. Кухнята ви трябва да е лесна за почистване, т.е. с почти свободни рафтове и плотове, за да може да се забърсват лесно и бързо. Отделно нищо грозно или "биещо" се с интериора ви не трябва да остава перманентно извън шкафовете. Така ще се радвате на красива и подредена кухня, а същевременно ще имате бърз достъп до най-ползваните неща.

Подменяйте подправките поне веднъж годишно

Освен че губят добрите си качества, подправките могат да привлекат молци или други неприятни насекоми, особено ако не са плътно затворени. Затова поне веднъж годишно разчиствайте всичко от шкафовете си, което е застояло. Следете и за качеството на съхраняваните олио или зехтин в съответните съдове.

Когато вземете нещо ново, изхвърлете нещо старо

Наистина златно правило, което ще ви помогне да не задръствате кухнята си с ненужни вещи. А такива винаги има, дори да не подозирате. Не се плъзгайте по лъжовното "все някога може да потрябва". Вместо това има много опции да го продадете изгодно и даже да изкарате пари от нещо, което дори не ползвате. Приложете това правило на практика и ще видите колко добре ще е организирана кухнята ви винаги.

Най-използваното трябва да е най-отпред

Онзи красив сервиз за гости или кристалните чаши за шампанско може да са много приятни за гледане, като отворите шкафа, но не са най-практичните за всекидневна употреба. Същото е и с подправките, които използвате за екзточните ястия, приготвяни за специални поводи. Всичко, използвано всеки ден, трябва да е ако не навън, то поне на много лесно достъпно място. Останалото може да е прибрано във високите шкафове или зад другите неща, които използвате често.

Надпишете

Ако имате много бурканчета или други съдове, пълни с подправки, паста и каквото още обичате да хапвате, най-добре е да ги организирате с надписи и то така, че да ги виждате всеки път, когато посягате към тях. Това ще ви спести време да отваряте и затваряте всичко, докато намерите онова, което ви трябва.

Imasmi web loading