Вдъхнови се

6 навика, откраднати от великите мъже в историята

11:30, July 20, 2020 | От New Me

                6 навика, откраднати от великите мъже в историята

Те могат да променят живота ви

Мнозина дълго време са изучавали поведението и навиците на успелите и велики хора в историята, само и само да намерят ключа към успеха им. Много от тънкостите в работата на големите мъже, които познаваме, си остават истинска загадка, но други са стигнали до широката публика.

Ето 6 всекидневни навика, които откраднахме от едни от най-великите хора, и които всеки може да приложи в живота си, за да е по-успешен и по-щастлив.

Задача за деня

Обикновено всички се хвърляме да свършим куп неща в рамките на един ден, но това може да е вредно в някаква степен, защото разпилява енергията и времето ни. Затова Бенджамин Франклин, наред с всичките си други задачи, е определял по един абсолютен приоритет - задача за деня, която задължително трябвало да бъде отметната, а след това преминавал към по-маловажните неща или онези, които търпят отлагане.

Работа от леглото

За мнозина това може да звучи като отлагане, мързелуване или не особено продуктивна дейност, но знаете ли, че Волтер е написал едни от най-великите си произведения именно в леглото? Обяснението на някои е, че така че чувстваме по-малко напрегнати и стресирани, отколкото в работна среда, и можем да се отпуснем и да творим на воля.

Разходка

Доказано. Най-вече от един от най-големите умове в историята - Дарвин. Именно той открил колко много му помагат сутрешните разходки - да проясни ума си, да съзерцава, да се вдъхнови от нови идеи или да разсъждава върху проблемите си, докато е на въздух и сред природата. 

И аз съм човек

Само с работа не става, трябва и да се поглезим от време на време с нещо. Към този навик са се придържали Наполеон - който се обливал с лавандулово масло всеки ден, когато се къпел, както и Моцарт, който обичал да се облича по цял час всяка сутрин. Тези уж рутинни глезотии отпускат тялото и ума, намаляват напрежението и ни дават нови сили за работа.

Физически труд

Обикновено повечето големи и успешни хора натоварват най-вече ума си. Затова немалко от тях са открили баланса във физическия труд. Херман Менвил, авторът на "Моби Дик" имал ферма и градина, в които обичал да работи сам. Същото правел и Лиман Франк Баум, създателят на "Вълшебникът от Оз" - той намирал вдъхновение и почивка в градината си.

Медитация

Разбира се, в миналото не се е наричало точно така. Но именно философът Кант е обожавал да медитира по време на любимите си сутрешни ритуални. Той ставал много рано, още по тъмно, изпивал чаша чай, пушел лулата си и седял в пълна изолация и мълчание. Това го карало да се зареди за новия ден и предстоящите задачи.

Imasmi web loading