Домът

6 неща в дома, които те изтощават

20:31, May 17, 2019 | От New Me

                6 неща в дома, които те изтощават

Ето кои са

Домът трябва да е нашата крепост и всичко в него да ни кара да се чувстваме уютно, спокойно и щастливо.

Има обаче някои неща, които правят точно обратното с нас. Ето кои са.

Струпаните вещи

Изследване на Университета Принстън показало, че затрупаните с вещи стаи и кътчета от дома ни всъщност ни напрягат и стресират, с което могат да предизвикат по-чести признаци на изтощение. 

Вижте още: 10 ужасни навика, които съсипват дома

Сините цветове

Друго проучване установило, че сините стени може да забавят сърдечния ритъм, да понижат леко кръвното налягане, да ви направят по-сънливи. Което е идеално за спалнята ви, но не е особено добра идея за останалата част от дома.

Вижте още: Тази неповторима градина

Техниката

Включените телевизори, компютри или дългото стоене с телефона в ръка, дори и в леглото или на дивана, всъщност ви уморяват повече, отколкото предполагате. Постарайте се да си създадете правило за вечери без телефони и не включвайте прекалено често телевизора за фон - това в някакъв момент ще ви изтощи.

Вижте още: Аloha! Дом като в рая

Алкохолът

Не зареждайте догоре барчето в дома си с алкохол. Даже колкото по-малко неща имате, толкова по-малко ще се изкушавате да си правите коктейли всяка вечер или още по-лошото - да пиете твърд алкохол преди лягане. Това ще наруши съня ви и със сигурност ще се чувствате по-зле на сутринта.

Вижте още: Нов живот на старите щайги

Лоша храна

В обедната почивка или през деня може и да хапвате на крак или да залагате на сандвичи, но у дома се отървете от всякакви боклуци и заложете на вкусната, прясно приготвена и полезна храна. Правете си фрешове, смутита, яжте плодове и салати, както и супи. Забравете за чипсове, газирани напитки с много захар, сандвичи и др. Дори и да не ви се вярва, лошата храна може да доведе до резки промени в кръвното налягане и усещането за силна умора след това.

Вижте още: Дом в черно и бяло

Постоянно спуснати завеси

Проучване открило връзка между затъмнените прозорци и качеството на съня. Хората в офиси, които били изложени на пряка слънчева светлина, спяли средно с около 46 минути повече на нощ. Онези без прозорци или пък с постоянно спуснати щори имали по-лош сън. Същото е и в дома. Не дръжте постоянно тъмните и плътни завеси и щори спуснати. Позволете на слънчевата светлина да влезе поне за няколко часа на ден в дома ви.

Imasmi web loading