6 психологически трика, с които ще печелите винаги

Photo by Vinicius Wiesehofer on Unsplash

Photo by Vinicius Wiesehofer on Unsplash

Автор: New Me

27 Май 2020

Често успехът ни се определя от поведението ни в ключови ситуации - от това какво показваме пред околните и как им въздействаме. За да имате по-голям контрол върху ситуациите, в които попадате, можете да използвате няколко психологически трика, които действат безотказно и ще ви помагат да постигате по-лесно онова, към което се стремите.

Накарайте другите да говорят

Когато усещате, че някой не е склонен да ви даде информацията, която ви е необходима, или просто не желае да комуникира пълноценно с вас, запазете спокойствие. Стремете се гласът ви да звучи неутрално, без нотки на раздразнение или прекалена настойчивост. Задавайте насочващи въпроси, а когато не сте удовлетворени от отговора, просто запазете мълчание и продължете да гледате в очите събеседника си. Така ще му подскажете, че очаквате да каже още нещо и да ви даде допълнително уточнение. В повечето случаи няма да чакате много дълго, преди отсрещната страна да наруши мълчанието.

Получавайте съгласие

Когато се надявате да убедите човека, с когото говорите, в правотата си или когато искате да го накарате да каже "Да" на ваша идея или предложение, пробвайте следния трик. Изложете с позитивен тон идеята си и кимайте леко от време на време. Това подсъзнателно кара отсрещната страна да приема казаното от вас като нещо положително и добро, с което да поиска да се съгласи.

Image by Free-Photos from Pixabay

15 неща, от които е крайно време да се отървете

Намаляване на напрежението

В много ситуации може да се стигне до напрегната обстановка и размяна на по-остри реплики. Вместо да подхранвате назряващия скандал с гневни погледи, необмислени реплики или нервни жестове - като щракане с химикал или потропване с крак, пробвайте да се захванете с нещо много по-различно. Успокойте лицето си и отпийте бавно кафе или вода, хапнете нещо, ако сте на обяд или вечеря, запишете някакъв детайл в тефтера си. Доказано е, че когато извършваме съвсем рутинни и неутрални действия, това уталожва гнева на отсрещния човек, а съответно - и нашите негативни емоции. Така че шансът да се стигне до консенсус става по-голям.

Премахнете гнева срещу себе си

Ако усещате, че някой започва да губи търпение към вас и е на път да избухне или да ви нагруби, скъсете дистанцията. Отидете до този човек, седнете до него и го погледнете в очите без следи от напрежение или гняв. Психологически ни е много по-трудно да изразяваме негативни емоции към някой, който стои близо до нас и ни се доверява достатъчно, за да преодолява дистанцията помежду ни.

pixabay.com

8 неща съсипват щастието

Постигнете онова, което искате

Вероятно сте чували вече за този психологически трик. Подгответе събеседника си, че ще ви е нужна сериозна помощ или голяма услуга, а след това поискайте нещо по-умерено. Това ще се стори далеч по-приемливо на отсрещната страна на фона на първоначалната ви заявка. Например, ако искате някой да се грижи за дома ви, докато ви няма за уикенда, започнете с това, че ще отсъстване за цяла седмица например, а накрая поискайте от човека срещу вас да поеме само събота и неделя, което ще му се стори далеч по-приемлив вариант от цели седем дни.

Подсилете връзката си

Ако имате чувството, че връзката ви започва да става малко монотонна, заложете на усещане за двама с малко повече адреналин. Не е нужно да е свръхекстремно като скок с парашут например, но офроуд шофиране или друго подобно занимание, което би ви допаднало, ще накара любимият ви човек да усети отново тръпката и възбудата си от времето, прекарано с вас. Причината е, че по време на подобни занимания се отделя адреналин, който съответно ще ви накара да изпитате по-голямо и силно удоволствие от това, че сте заедно.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща