Здраве

6 важни неща за съня на детето

08:17, November 16, 2020 | От New Me

                6 важни неща за съня на детето

Вижте ги

За да растат добре и здрави, едно от най-важните неща за децата е сънят. Ето и какво трябва да знаете преди всичко. 

Помага на мозъка

За да не се претоварва детския мозък, а малките да могат да запомнят по-лесно нещата в училище или в детската градина, трябва да спят достатъчно време. Като не бива да ги приучавате да си лягат късно. За децата ранното лягане е от ключово значение за качеството на съня.

Часовете за сън

За най-малките необходимият брой часове за сън са между 11 и 14 на денонощие. За около 5-годишните деца - някъде около 11 часа (следобеден сън + през нощта). На възраст от 6 до 13 години би било добре децата да спят по 9-10 часа. А за тийнейджърите и 8 ще са достатъчни.

Дрямката

За малките деца следобедната дрямка е наистина важна. Обикновено след около 5-годишна възраст децата вече постепенно спират да спят следобед. Ако вашето дете обаче видимо има нужда от сън и през деня, опитайте да промените времето за лягане и то да заспива по-рано вечер.

Приспиването

Нека детето ви да разбере, че сънят е нещо, за което сте непреклонни. Не нарушавайте режима му, като го оставяте да гледа телевизия или детски на таблета. Дори през уикендите. Уверете се, че няма нещо, което да превъзбуди детето ви преди лягане - телефони или телевизор в стаята. Почетете му увлекателна история на приглушена светлина, ще му помогне да се унесе по-бързо. 

Достатъчно сън

Можете да разберете дали детето ви се наспива достатъчно - следете дали заспива бързо след лягане, буди ли се много през нощта, спокойно ли спи, трудно ли става сутрин, налага ли се да се връщате по няколко пъти в стаята, за да го разсъните напълно. Наблюдавайте внимателно за тези сигнали и вземете мерки навреме.

Преумора или превъзбуда?

И двете неща може да са провокирани от недостатъчно сън - все пак различните хора реагират различно на липсата на сън. Ако детето ви е хиперактивно и превъзбудено, на моменти дори на границата с по-агресивното поведение, проверете дали нещо не е наред със съня му. Същото важи и за по-вялото поведение, с видима умора при детето - причината може да е липса на сън.

Imasmi web loading