7 незабравими филма с Георги Парцалев

Автор: New Me

31 Октомври 2019

На 31 октомври 1989 г. от този свят си отива един от златните актьори на България, подарил ни безброй усмивки и няколко незабравими роли. Днес си спомняме за големия Георги Парцалев със 7 любими филма. Ако не сте ги гледали скоро, съветваме ви да си ги пуснете. Ще се посмеете от сърце.

С деца на море (1972)

Тотална класика и абсолютен шедьовър, родил велики реплики като "Чичо Манчо, снех те". Едва ли има някой, който не знае историята, разказана във филма, но все пак накратко - героят на Парцалев отива с млада дама на море, където се надява на романтична почивка. Всичките му илюзии рухват обаче, когато децата от квартала се появяват с фотоапарат и го снимат с красивата дама, която по една случайност не е жена му. Оттук нататък започват комичните опити за унищожаване на компроматите.

Любимец 13 (1958)

Макар и не в главната роля тук, Парцалев прави изключително включване, а филмът е един от най-добрите на всички времена. Да не пропуснем и участието на Калоянчев и Апостол Карамитев, които превръщат лентата в още един шедьовър на българското кино. Историята проследява съдбите на братя близнаци, които са пълна противоположност. Единият е талантлив футболист, а другият - пройдоха, който обича забавленията. Всичко се обръща с главата надолу обаче, когато разменят местата си.

Тримата от запаса (1971)

Втората световна война - българските войници се включват в битка. Сред тях има и трима запасняци, които с нищо не показват, че мястото им е там. А единият от тримата дори не иска да хване пушката, защото е против убежденията и принципите му. И точно когато командирите им са на ръба на отчаянието, става чудо и тримата "войници" извършват нещо героично. Непременно си припомнете тази класика. В нея ще видите и Никола Анастасов.

Два диоптъра далекогледство (1976)

Поредният велик филм на братя Мормареви след "Таралежите". Тук ще се нагледате на строгия Парцалев, чийто герой държи изкъсо всички в семейството си. И точно когато си мисли, че нещата вървят според собствения му план, бащата (Парцалев) разбира, че дъщеря му има сериозна любов с младеж, който не е сметнат за достоен. След тежка и дълга битка бащата все пак отстъпва, но се появява нова беда...

Сиромашко лято (1973)

Кои са най-хубавите години от живота и може ли човек да се забавлява и като пенсионер? Един мъж в 60-те си години търси тези отговори, като се разкъсва между това да е полезен и нужен на семейството си, и да се наслаждава на моментите с приятели. До какви изводи ще стигне и кое ще се окаже най-важното в живота - равносметката ще направи героят на Парцалев.

Кит (1969)

Ще се смеете до сълзи в този филм, който ще покаже как във времената на комунизма всяко постижение (дори и да няма особено такова) се е преиначавало стократно. Но да се върнем на сюжета - когато корабът "Одисей" прави своя свръхскромен улов и тръгва към брега, рибарите дори не подозират, че е тръгнал слух как всъщност били уловени хиляди тонове риба. Постепенно мълвата се превръща в делфин, а накрая в кит. И започва разплитането на тази история, което води до комични и доста конфузни моменти.

Няма нищо по-хубаво от лошото време (1971)

В този интригуващ филм с леко шпионски сюжет ще се насладите на играта както на Парцалев, така и на Стефан Данаилов, Коста Цонев и Наум Шопов. Докъде може да рискува агент и колко далеч ще стигне, за да се добере до особено важна информация? Ще разберете, ако гледате филма. А дори и да сте го направили вече, със сигурност ще ви е приятно да си го припомните отново. 

Бонус:  Не пропускайте да гледате и други неповторими филми с участието на Георги Парцалев, като "Криворазбраната цивилизация", "Под игото", "Петимата от Моби Дик", "Вечни времена", приключенията на "Нако, Дако, Цако", "13-та годеница на принца" и др.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща