7 стряскащо точни предсказания на Нострадамус

Снимка на Gordon Johnson от Pixabay

Снимка на Gordon Johnson от Pixabay

Автор: New Me

14 Декември 2020

На 14 декември 1503 г. във Франция е роден човекът, чиито предсказания не спират да вълнуват изследователите и днес - Мишел дьо Нострадам, известен на всички като Нострадамус. Мнозина са се опитвали в продължение на векове да разгадаят мистериозните четиристишия, които този необикновен мъж оставя след себе си.

А споровете дали е притежавал страховита дарба да предрича събитията в историята или е бил най-обикновен шарлатанин се водят и до днес. Нострадамус е изиграл своята роля в борбата срещу чумата и лечението на хората, неведнъж е попадал в полезрението на инквизицията, а писанията му печелят последователи дори в кралския двор.

Сами преценете за себе си дали има доза истина в римуваните четиристишия на Нострадамус. А ние ви споделяме 7 от тях, за които мнозина вярват, че са разкрили значими събития в историята. 

Смъртта на крал Анри II

Нострадамус пише, че "младият лъв" ще надделее над стария в схватка. "Очите му ще бъдат пронизани през златната клетка", а двете рани ще доведат до жестока смърт.

По време на традиционните рицарски турнири кралят се изправя в двубой срещу по-младия граф Монтгомъри. В схватката обаче копието на графа се счупва и едната част пронизва Анри II в окото, с което засяга мозъка. Другата половина го пробожда в тялото. Кралят умира в страшни мъки само 10 дни по-късно.  

Френската революция

"С песни и искания ще въстанат потиснатите, държани в затвор от благородниците". Повратната 1789 г. за френския народ. Уморени от потисничеството на аристокрацията, хората въстават. Емблематичната за властта крепост-затвор, Бастилията, е превзета, а управляващите са притиснати в ъгъла от гнева на народа.

Наполеон

Четиристишието, за което се смята, че предрича възхода на Наполеон, започва с анаграма. Първите три думи биха могли да изпишат името му и "крал". А "повече с огън, отколкото с кръв, великият мъж ще се къпе в слава и ще бърза към сливането" (завоеванието). Според историци, тук се намеква, че Наполеон се издига по-скоро със силата на оръжието, отколкото с благороден произход. Славата и властта му нараства бързо и това го кара да поглежда към нови завоевания.

Откритията на Луи Пастьор

"Изгубеното, скрито от много векове, ще бъде намерено, Пастьор ще бъде почитан почти като Бог, но слухове ще го опетнят". Едва ли има някой, който не е запознат с огромния принос на Луи Пастьор в областта на микробиологията и принципите на ваксините. Вероятно Нострадамус говори за познанието, до което ученият достига и влиянието, което всичко това оказва върху живота на хората в следващите десетилетия. Любопитна е обаче последната част на четиристишието и опетняването на името на Пастьор. През 1995 г. е публикувана научна статия в Ню Йорк Таймс, според която Луи Пастьор е представил подвеждаща информация по отношение на ваксината срещу антракс. 

Властта на Хитлер

"Дълбоко в Западна Европа дете ще се роди в бедно семейство, с езика си ще съблазни тълпите, славата му ще се разпростре на изток". И още - "озверели от глад ще преминат реките, повечето на бойното поле ще са срещу Хистер, в желязна клетка ще бъде хвърлен големият, докато детето на Германия не вижда нищо". Може би всеки би свързал тези четиристишия с Хитлер - роден в бедно семейство в Западна Европа през 1889 г. С умелото си говорене той печели все повече привърженици за нацистката партия след Първата световна война. Когато поема властта, славата му вече е стигнала до други страни, съюзът му на изток с Япония го показва. А някои смятат, че Хистер е поредната анаграма на Нострадамус.

Бомбите над Хирошима и Нагасаки

"Близо до портите в два града, бич, какъвто не е бил виждан, глад в чума, хора ще гаснат под стоманата, плачейки към великия безсмъртен Бог за помощ". Август 1945 г. Към този момент Втората световна война е почти свършила. Германия е ударена фатално в Европа и поражението й е сигурно. Нейният съюзник Япония обаче отказва да се предаде и обещава да се бори до самия край. Основните й борби за надмощие са в Тихия океан, където главен противник са САЩ. Американският президент Хари Труман е изправен пред огромна дилема - как да сломи Япония. Мащабни военни действия биха стрували твърде скъпо и щели да костват още много американски жертви. Така е взето стратегическото, но жестоко решение да се пуснат атомните бомби над няколко японски града. 

Атаките срещу двете кули през 2001

"Небето ще гори на 45 градуса, огънят ще напредва към новия град, студено и жестоко сърце ще пролее много кръв, милост няма да има за никого". "Двете велики скали ще се борят дълго време". Сутринта на 11 септември 2001 г. отвлечени от терористи пътнически самолети се забиват в двете кули на Търговския център в Ню Йорк. Загиват хиляди невинни хора, а това остава в историята като най-бруталната и смъртоносна терористична атака.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща