Книги и филми

7 велики филма с Тодор Колев

11:34, February 15, 2021 | От New Me

                7 велики филма с Тодор Колев

Всеки от тях е сред златните ленти на българското кино

Без значение колко сме се забавлявали с шоуто или песните му, старите български филми с участието на Тодор Колев винаги ще бъдат най-доброто, което той ни остави след себе си. Припомняме ви 7 незабравими ленти от родното кино, които са тотален шедьовър, включително заради ролите на Тодор Колев в тях. Ето и за кои говорим...

Опасен чар (1984)

Тук великолепни роли прави един от най-обичаните тандеми на екран - Тодор Колев и Невена Коканова. Те ще ви накарат да се смеете до сълзи и да се влюбите в този филм. Не вярваме, че има някой, който не е гледал историята за чаровния измамник с птичи имена и красивата учителка Боряна. И все пак, винаги ще е огромно удоволствие за вас да си пуснете този филм поне още един път. В ролите ще се насладите още на други любими имена от старата школа - Татяна Лолова, Георги Русев, Надя Тодорова, Цветана Манева и др.

Последният ерген (1973)

Великолепна комедия, в която отново ще видите Тодор Колев, Невена Коканова и Татяна Лолова. А за да е още по-хубаво, компания този път им прави и неповторимият Георги Георгиев - Гец. Сюжетът ни представя последния ерген в квартала, който най-накрая решава да се ожени. Всичко е прекрасно, докато не става ясно, че избраницата му е доста по-млада, а семейството й съвсем не е съгласно с този брак. Следват множество отчаяни опити двойката да бъде разделена, а дали в крайна сметка ще са успешни - гледайте филма, за да си припомните.

Топло (1978)

Един от най-смешните филми в историята на българското кино, събрал на едно място много от любимите ни актьори. В тази убийствена комедия, която можем да гледаме отново и отново, ще видите една типична соц-картинка от живота през втората половина на миналия век у нас. Парното не е нещо, на което всеки може да се радва. То е първо за "големците" и за онези с "връзки". Нагледно ще видите как живеят хората в една кооперация, когато останат на студено и измамени от мошениците, които уж ще им прокарат парното. Няма да можете да си поемете дъх от смях с тази култова лента. В ролята на измамници влизат великите Стефан Данаилов, Тодор Колев и Григор Вачков, а тяхната реплика "Sorry" никога няма да забравите. Страхотни роли правят още Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Георги Черкелов, Константин Коцев и др. Изобщо - велик филм, наистина велик!

Господин за един ден (1983)

Още една емблематична роля за Тодор Колев. Беден музикант с голямо семейство и притиснат в ъгъла от немотията, героят на Колев отчаяно се опитва да забогатее бързо. Идеите му не свършват, но някак винаги водят до пълен крах. Когато най-накрая на пътя на музиканта се изпречва на пръв поглед златна възможност, той я сграбчва, без да се замисли, като залага на карта и последното, което му е останало. Дали това няма да му коства всичко - гледайте непременно филма, за да разберете или да си припомните. Тази лента ще се превърне в една от любимите ви - не се съмняваме изобщо в това.

Двойникът (1980)

Още един от феноменалните филми на Братя Мормареви. Учен, страстно отдаден на работата си, все повече се разкъсва между лабораторията и обществената дейност, която изискват от него. За да може да се посвети изцяло на работата си, героят на Тодор Колев вика братовчед си от село, с който поразително си приличат. Именно той трябва да поеме публичните изяви на учения. Това обаче ще се превърне в една огромна грешка, тъй като новодошлият съвсем не е с толкова възвишени представи за живота. В лентата ще видите още Павел Попандов, Георги Русев, Георги Мамалев и др.

Козият рог (1972)

„Козият рог“ за голяма част от зрителите си остава връх за родното кино … и с право. Филмът на Методи Андонов е по сценарий на Николай Хайтов и с прекрасната Катя Паскалева в главната роля. Трудно е да се опише величието на „Козият рог“ с няколко изречения. Лентата не просто става любима на родната аудитория, но и впечатлява буквално цял свят. На един от най-престижните фестивали, този в Карлови Вари, филмът получава специалната награда на журито, а само година по-късно в Щатите печели и „Сребърен Хюго“ на фестивала в Чикаго. Ако сте гледали тази лента, тя със сигурност ви е белязала за цял живот. В ролите, освен Катя Паскалева, влизат Антон Горчев, Невена Андонова, Тодор Колев, Стефан Мавродиев.

Преброяване на дивите зайци (1973)

Кой може да е едновременно напълно безполезен, свръхнахален и да симулира дейност така, че да пречи на всички останали, които наистина се опитват да работят? Естествено, държавен чиновник, при това - по комунистическо време. Когато в село Югла кипи усилен труд и никой не може да вдигне глава от многото задачи на полето и с животните, чиновникът Асенов се появява и обръща всичко наопаки. Селяните са впрегнати в това да му помогнат да преброи дивите зайци в района. Задача не само непосилна, но и напълно безсмислена и вредна за отрудените хора. А как ще завърши всичко - гледайте, за да разберете.

Imasmi web loading