7 велики исторически филма

Mel Gibson in Braveheart (1995)

Mel Gibson in Braveheart (1995)

Автор: New Me

20 Ноември 2018

Когато говорим за историческите филми, трябва да сме напълно наясно, че много детайли в тях може да са измислени, преиначени или силно преувеличени, за да се постигне по-голям ефект. И все пак, каквото и да си говорим, има няколко велики исторически филма, които със сигурност ще останат в запомнени.

Ето нашите фаворити, а ако не сте ги гледали, сега е моментът.

"Списъкът на Шиндлер" (1993)

Филм, който ще ви хване за гърлото от самото начало и няма да ви пусне в следващите над 3 часа. Безумието на войната, жестокостите, гаврите, безмислотното отношение към евреите и отчаяната борба на един мъж да спаси колкото се може повече осъдени души. Непременно го гледайте, ако случайно сте го пропуснали - гарантирано ще се запечата в съзнанието ви за дълго.

"Смело сърце" (1995)

Историята е вдъхновена от живота на сър Уилям Уолъс - шотландски рицар и един от водачите на първата война за независимост на Шотландия. Режисурата на Мел Гибсън е изключителна, а в главната роля актьорът прави едно от най-великите си превъплъщения. Никога не е досадно да си го пуснете още веднъж.

"Пътят към София" (1979)

Ще включим и един-единствен сериал в тази класация, но няма как да не направим точно това изключение. Серийният филм е базиран на едни от най-мрачните и жестоки времена в българската история. Изключително тежък филм, който обаче не бива да пропускате. Ако не сте го гледали от години, може би сега е моментът да си го припомните.

"12 години робство" (2013)

Драматичната съдба на мъж, попаднал несправедливо в робство, само заради цвета на кожата си. Мъченията, униженията и извратените удоволствия на белите му господари оставят дълбока следа в душата му, въпреки че накрая все пак намира изход. Филм, на който си заслужава да отделите няколко часа.

"Гладиатор" (2000)

Не, не бива да си мислите, че гладиаторът Максимус, така брилянтно изигран от Ръсел Кроу, е действителна личност. Представянето на двамата императори и Римската империя обаче е доста реалистично. Филмът ни позволява да надникнем в епохата на обичания и любим на народа император Марк Аврелий и на жестокия му син Комод, на интригите в Сената, кроежите, предателствата и жаждата за власт в една велика империя. Така че в този смисъл "Гладиатор" наистина се нарежда сред едни от най-епичните исторически филми.

"Пианистът" (2002)

Едва ли има изненада, че тук попадат няколко филма за Втората световна война. Тя си остава един от най-шокиращите периодни в историята и съответно много талантливи режисьори и сценаристи намират вдъхновение именно там. В този филм именно изгрява и звездата на Ейдриън Броуди, сюжетът е драматичен и няма да ви остави безразлични. Припомнете си непременно този шедьовър на Роман Полански.

"Речта на краля" (2010)

Драматичен филм, който обаче със сигурност ще ви накара и да се усмихнете. За това трябва да благодарим на изключителната игра на Колин Фърт и Джефри Ръш. В навечерието на Втората световна война управлението във Великобритания се намира в наистина тежък момент. Смъртта на крал Джордж V и абдикацията на Едуард VIII поставя в светлината на прожекторите следващия в списъка. За съжаление обаче, Джордж VI трябва да се справи първо с тежкия си говорен дефект. В личната му битка се включва един ексцентричен логопед, който в крайна сметка помага на краля да произнесе наистина велика реч, успяла да обедини нацията.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща