7 животни, които са безсмъртни

Автор: New Me

23 Юни 2020

Безсмъртието е научнофантастичен мит, нали? Не и за тези невероятни животни. Разбира се, това не означава, че те никога няма да умрат, само че скоро няма да умрат от старост. Ето някои животински „факти“, които показват, че всички сме грешали.

Обратно стареещи медузи
На върха на нашия списък с безсмъртни животни е мъничко разнообразие от медузи, известно като Turritopsis doohmii, или по-често наричани безсмъртните медузи. Тази медуза е намерила начин да измами смъртта, като действително обърне процеса на стареене, според National Geographic. Ако медузата е ранена или болна, тя се връща в своя полип стадий за период от три дни, връщайки клетките си в по-младо състояние, което в крайна сметка ще прерасне в зряла възраст отново. 

Вечно растящи омари
Между научната общност има дебат дали тези обитатели са биологично безсмъртни животни; често срещана причина за смъртта е болестта, а не старостта. Освен това расте и се възпроизвежда, докато умре. Според Smithsnian един омар, уловен край бреговете на канадския остров Нюфаундленд, е на 140 години, но повечето мъжки оцеляват до ранните си 30-те години, докато женските живеят средно 54 години. Забавен факт: Колкото по-голям е омарът, толкова по-стар е той.

Костенурки
За костенурките е известно, че могат да живеят векове, а проучванията са установили, че органите им изглежда не се разрушават с времето. Ню Йорк Таймс съобщава, че костенурките могат дори да живеят безкрайно, ако успеят да избегнат хищници и болести. С други думи, те определено имат потенциал да бъдат безсмъртни животни. 

Регенериращи плоски червеи
Тези страховити животинки, популярни още като планарски червеи, са известни със своите способности за регенерация - червей, нарязан напречно или по дължина, може да образува два отделни червея. Тази очевидно безгранична регенерация се прилага и за стареене и увредена тъкан, което позволява на червеите да отложат смъртта за неопределено време, показва проучване в Университета в Нотингам.

Китове
Макар и да не са безсмъртни животни, китът е най-старият жив бозайник. Според Popular Science, за няколко вида китове е известно, че живеят повече от 70 години, въпреки че през 90-те години учените откриват белези по масивните животни, които са били направени от оръжия от 1800-те години. Най-старият известен кит е живял до 211 години. Освен че имат завидна продължителност на живота, китовете се класират като едни от най-големите живи животни в света.

Радиационно устойчива бактерия
Deinococcus radiodurans, полиекстремофилна бактерия, не е само устойчива на радиация. Тези безсмъртни животни също могат да умрат и да се върнат към живот благодарение на невероятната си реакция за поправяне на ДНК. Според Ира С. Пастор, главен изпълнителен директор на Bioquark Inc., „те могат да преживеят студ, дехидратация, вакуум и киселина и са посочени като най-устойчивата в света бактерия“. Книгата на рекордите на Гинес дори казва, че „могат да устоят на 1,5 милиона рада на гама радиация, което е около 3 000 пъти повече от количеството, което би убило човек!“.

Най-неразрушим вид на планетата
Всичко, което се опита да убие тардиграда, бързо ще разбере, че се е натъкнало на практически безсмъртни животни. Тези същества са способни да се задържат хиляди години или дори за неопределено време, „като влязат в състояние на криптобиоза, при което метаболизмът им се спира“. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща