Здраве, Вкусно

8 храни, които да ядем сурови

09:36, July 21, 2021 | От New Me

                8 храни, които да ядем сурови

За да се възползваме пълноценно от тях...

Храната може да бъде по-здравословна, когато се яде сурова - или поне когато става въпрос за тези осем плодове и зеленчуци:

Броколи

оже би сте били насърчавани да ядете броколи, когато сте били дете, но може да не ви е казано, че е по-добре да ги ядете сурови, отколкото варени. Броколите съдържат големи количества антиоксидантно съединение, наречено сулфорафан, което може да помогне за предотвратяване на рак, диабет тип 2, сърдечни заболявания, възпаления, депресия. Проучване, публикувано през 2008 г. в Journal of Agricultural Food and Chemistry, установява, че телата ни усвояват по-бързо сулфорафана, когато ядем броколи сурови, вместо варени. Друго проучване от 2009 г. показва, че готвенето им по различни начини - включително микровълнова фурна, варене и пържене - понижава нивата на витамин С.

Лукът

Той е зареден със здравословни ползи, включително някои основни ползи за борба с рака, благодарение на високите концентрации на флавоноида кверцетин. „Когато го ядете суров, вие максимално увеличавате свойствата му за борба с рака“, казва Ашли Уолтър, диетолог, готвач и създател на „Животът с Ашли“. „Готвенето намалява ползите от фитохимикалите в лука, който се бори с рака.“, казва още той. Нещо повече, лукът е в семейството на зеленчуци от алиуми, което означава, че съдържа антитромбоцитни агенти, които могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания. 

Чесън

Подобно на лука, чесънът е алиев зеленчук, който също има антитромбоцитни агенти, но това означава, че неговите свойства, които се борят със сърдечно-съдовите заболявания, също се влияят от топлината. Изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, установява, че загряването на чесън на около 200 градуса в продължение на шест минути напълно потиска антитромбоцитната активност в нераздробен чесън и значително намалява в счукан чесън.

Боровинки 

Вероятно вече знаете, че боровинките са полезни за вас, но знаете ли колко са здравословни? Те са пълни с мощни антиоксиданти, наречени флавоноиди. Консумацията им в суров вид гарантира всички тези ползи. Изследване, публикувано през 2014 г. в списанието за селскостопанска и хранителна химия, установява, че обработката на боровинките чрез печене, готвене или намачкване намалява нивата на полифенол.

Червени чушки

Печените чушки са бързо и лесно допълнение към всяка храна, но може просто да искате да ядете тези зеленчуци сурови. Сред храните, които повишават имунната ви система, червените чушки са чудесен източник на витамин С - те съдържат почти утроен витамин С в сравнение с портокалите и топлината може да унищожи това основно хранително вещество. Но това не е всичко. Преглед на проучвания, публикувани през 2015 г. в списанието Antioxidants, показва, че червените чушки също имат повече антиоксиданти от всеки друг пипер, което им дава супер сили по отношение на защитата срещу вида на окислителното увреждане на клетките, което води до рак, диабет, Болестта на Алцхаймер и други.

Зеле

Къдравото зеле съдържа съединения, наречени глюкозинолати, и когато влязат в контакт с ензима мирозиназа, те се превръщат в различно, борещо се срещу болести съединение. Но изследванията, включително преглед на проучвания, публикувани през 2016 г. в Frontiers in Nutrition, показват, че топлината дезактивира мирозиназата. Така сготвеното зеле няма същите свойства за борба с болестта, както салата от сурово зеле. 

Цвеклото

Това може да дойде като изненада за някои, но да, можете да ядете цвеклото сурово. Цвеклото съдържа здравословни хранителни вещества, като пет основни витамини, калций, желязо, калий и протеини. Въпреки това „свареното цвекло губи 25 процента от фолатите и други витамини и минерали“, казва Ребека Парк, регистрирана медицинска сестра в Ню Йорк и създател на Remedies for Me. 

Ананас 

Ананасът на скара може да е екзотично допълнение към всяко барбекю меню, но готвенето на този сладък тропически плод може да ви лиши от важни ползи за здравето, казва акупунктуристката и природна лечителка Елизабет Тратнер. Изследване, свързано с възпалителни заболявания на червата, установило, че пресният сок от ананас е по-ефективен при намаляване на възпалението и неоплазия на дебелото черво (анормален растеж на тъкан около дебелото черво) при мишки с колит, отколкото варен ананасов сок.

Изследователите приписват това на високите нива на ензима бромелаин в пресния сок, който помага за намаляване на отока. Тъй като изследването е проведено само върху мишки, резултатите се считат за предварителни. Преглед на проучвания, публикувани през 2017 г. в Journal of Pakistan Medical Association, предполага, че бромелаинът може да бъде толкова ефективно противовъзпалително, колкото нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), но с по-малко странични ефекти.

Imasmi web loading