Здраве

9 храни, които отслабват имунитета на детето

09:23, October 02, 2020 | От Тереза Алексиева

                9 храни, които отслабват имунитета на детето

Супер важно за родителите

Темата за развиването и подсилването на детския имунитет може потенциално да обхване десетки томове, поради което съществува и наука като имунологията, разглеждаща процеса задълбочено и всестранно.

Фактори като начина на живот, хранителните навици, генетичните предразположения и поведението по време на болест са основни за формирането на собствените съпротивителни сили на организма и ние вече обсъдихме някои от тях, когато говорихме за правилата за отглеждане на здраво дете.

Днес ще поговорим малко повече за начините, по които волно или неволно сами саботираме нормалното функциониране на имунната система на децата си, а именно - храните, които вредят повече, отколкото помагат.

Повечето от тях едва ли ще ви изненадат или втрещят, тъй като са в списъка с обичайните заподозрени като причинители на доста здравословни неволи за най-малките. Други обаче са не толкова близо до здравия разум и вероятно ще ви изненадат...

Бяла захар

Тук няма да открием топлата вода, Америка или нещо ново под слънцето. Всеизвестно е, че бялата захар влияе зле на концентрацията, теглото и баланса на полезни вещества в детския организъм. Повечето от нас са чували, че тя отслабва и имунната система, но знаете ли точно как?

Клинични изследвания доказват, че в продължение на четири до шест часа след консумацията на бяла захар, голяма част от белите кръвни телца загиват, а останалата част изпадат в нещо като временна „кома“ - абсолютна неспособност да изпълнят функциите си на естествени защитници срещу чужди и патогенни организми.

Ако предпочитате да говорим в цифри - имунната система отслабва с около 75% след консумацията на бяла захар. На практика това означава, че тялото на детето ви е десетки пъти по-беззащитно дори към съвсем безобидни бактерии и вируси, с които иначе би се справило безпроблемно.

Ако все още си мислите, че вафлата е пътят към щастливото детство - то вие трябва да сте подготвени да я комбинирате с медикаменти от аптеката без да обвинявате за това други външни фактори.

Photo by Ana Tablas on Unsplash

7 неща, за които никоя майка не е подготвена

Бял хляб

Също като бялата захар, белият хляб е сред всеизвестните причинители на различни здравословни проблеми. Той е между доказаните виновници за детското затлъствяване - състояние, което автоматично нарушава баланса във всички процеси на организма, включително и имунните такива. Това обаче не е единствената причина, поради която белият хляб не е приятел на имунната система.

В процеса на рафиниране на бялото брашно, от зърното се отнемат някои от неговите най-полезни съставки, като например фибри и важни нутриенти. Един от тях е цинкът - неизменната съставка на почти всички имуностимуланти, продавани в аптечната мрежа. Така че, ако разсъждаваме логично, би било далеч по-лесно да давате на детето си пълнозърнест хляб, вместо бял и имуностимуланти с цинк.

За да стане още по-лошо, нека ви споделим, че консумацията на продукти от рафинирано брашно светкавично повишават кръвната захар, водейки след себе си редица нарушения в обмяната на веществата, хормоналния баланс и храносмилането.

Пържени храни

Пържените храни не са препоръчителна част от ежедневното меню нито на децата, нито на възрастните. Това не се дължи само на зловредните процеси, които протичат при нагряването на мазнината, и които са широко известни дори за хора без никакъв подчертан интерес към здравословното хранене.

Друга важна причина да избягвате консумацията на пържени храни е една определена съставка, добавяна като консервант към растителните мазнини, както и към замразени продукти от месо и риба. Тя носи екзотичното име трет-бутилхидрохинон (tBHQ) и скорошно клинично изследване сочи, че ефектът й върху тялото се състои в драстично намаляване на Т-клетките (известни още като лимфоцити). А знаете ли важна част от какво са тези Т-клетки? Вероятно се досещате - от имунната система. Наличието на този вид консервант в кръвотока прави боледуването не само по-вероятно, а доста по-тежко и продължително.

Макар че все още не е доказано с точност, учените излагат теория, че трет-бутилхидрохинонът (tBHQ) може дори да неутрализира смисления ефект от наскоро поставена противогрипна ваксина.

Снимка на Miroslavik от Pixabay

Тайната е разкрита: Кой хакна НАП

Изкуствени оцветители, ароматизанти и консерванти

Наясно сме, че оцветителите, изкуствените аромати и консервантите не могат да бъдат избегнати на сто процента, освен ако не сте фермер, милионер или човек с възхитителна воля и мотивация.

Все пак винаги, когато правите компромис, мислете за него точно като за компромис. Изкуствените добавки в храната и напитките ни имат изключително широк негативен спектър на действие и докато някои от тях са безобидни, други варират от имуносупресиращи до канцерогенни. А най-податливи на тези недотам красиви ефекти са най-нежните сред нас - децата.

Подсладени сокове и газирани напитки

Ежедневното „снабдяване“ на детето с непоискани (а в този ред на мисли и поискани) плодови сокове от кутийки, оцветени сокчета, газирани напитки, или дори така популярните сред подрастващите деца енергийни напитки (?!), са в общи линии най-безсмисленото нещо, което можете да предприемете като родител.

Обикновено те съдържат както големи количества захар, така и оцветители и консерванти, за които говорихме подробно по-горе. В интерес на истината концентрацията на захар в плодовите сокове е доста голяма дори и в редките случаи, в които такава не е добавяна допълнително.

Десетки, вероятно стотици, а възможно и хиляди достоверни източници от 21-ви век сочат, че никому не е жизнено важно да приема консервиран, престоял плодов сок с добавена захар. Ако вашата родителска интуиция ви подсказва, че детето има нужда от допълнителни захари, енергия и доза витамини - изцедете му сок от пресни плодове; ако пък ви се струва, че би било най-добре към това да са добавени и фибри - просто му дайте плода.

Консумирането на цял плод е диаметрално противоположно на консумирането на сок от кутийка - то не компрометира имунната система, а реално я стимулира и подсилва.

Пакетирани храни без реална хранителна стойност

Надяваме се нито един от четящите да няма нужда от дълъг и обстоен списък с научни аргументи, доказващи че близалките, бонбоните, чипсът, желираните бонбони, снаксовете и сухите пасти нямат нито реална хранителна стойност, нито здравословни ползи.

Разбира се, не е необходимо да лишавате детето си от тези „гузни удоволствия“ до степен, в която те да се превърнат в негова мечта, блян и фикс-идея. Винаги обаче имайте наум факта, че те затрудняват работата на имунната система, поради високото съдържание на захар, оцветители, аромати и консерванти.

Затова е разумно да ги ограничите до абсолютния минимум по време на зимните месеци, преди тръгване на детето на ясла, детска градина или училище, както и по време на грипни епидемии или заболяване на друг член на семейството.

Photo by Alyssa Stevenson on Unsplash

Как да стимулираме бебето да проговори?

Ежедневна консумация на месо

Рибата и нетлъстото месо също съдържат голямо количество цинк, което по същество е важно за правилното функциониране на имунната система. Топлата пилешка супа, от друга страна, е традиционно позната в нашите ширини като „лек“ при настинки и грипни състояния.

Тези широко известни факти и схващания може би ще ви накарат да погледнете със съмнение, когато ви съобщим, че ежедневната или прекомерна консумация на месо (в този ред на мисли и на млечни продукти) всъщност не е препоръчителна за периодите, в които искате да подсигурите оптималната ефективност на имунната система на детето.

А ето и другата страна на монетата. Преди всичко, месото е трудно смилаема храна, която престоява в стомаха доста часове, особено ако е основна, а не спомагателна част от менюто. Този процес отнема една сериозна част от енергията на организма, което може да се окаже неблагоприятно в ситуация на започващо заболяване или активна борба вътре в тялото.

Това е една от причините месото да влиза в списъка на нежелателните храни по време (и след) химиотерапията, прилагана на раковоболни пациенти.

Другата причина е далеч по-комплексна и по-значима в общ план. Все повече уважавани учени и клиники по целия свят говорят за процесите, които термично обработеното червено (свинско, телешко, агнешко и т.н.) месо предизвиква в тялото. По същество, човешкото тяло приема тези видове меса като външна заплаха, а не като храна. Това предизвиква силна имунна реакция, свързана с развитието на различни видове (не безобидни) заболявания.

Тази теория не е просто теория, защото е твърде лесно доказуема - ако направите кръвни изследвания на детето си преди и след консумация на термично обработено червено месо, то вторият резултат ще покаже повишени показатели, изглеждащи като борба с инфекция.

Показателите се нормализират сравнително бързо, но ако консумацията на месо е ежедневна, а количествата са големи - това може да се превърне в дългосрочен проблем както за имунитета, така и за други системи в тялото.

Прекомерна употреба на сол

За да бъдем кратки, ще обясним логиката на процеса така - увеличеният прием на натрий може да ограничи възможността на организма да преработи други важни соли, съдържащи се в храната и поддържащи здравето на имунната система - калций, калий, магнезий и т.н.

Иначе казано, вие можете да храните детето си с най-прекрасната, чиста, полезна и домашно приготвена храна, но ако я пресолите, нищо от това няма да има абсолютно никакъв смисъл.

Image by StockSnap from Pixabay

За вълшебната сила на вълшебните приказки

Прекомерна употреба на екстрахирани мазнини

Спомняте ли си трет-бутилхидрохинонът (tBHQ)? Е, той не е единствената причина, поради която имунната система на детето страда при консумацията на твърде много екстрахирани мазнини.

Консумацията на храни, съдържащи нагорещени мазнини (може би имате навик да слагате по малко олио дори в супата?), води до образуването на свободни радикали, които поставят тялото в състояние на стрес и възпаление. Това не са добри новини за имунната система, защото по време на този процес тя отслабва функциите си.

Разбира се, консумацията на мазнини е жизненоважна за децата, но те трябва да бъдат „правилните“ мазнини. В никакъв случай не бива да бъдат термично преработени, а по възможност не бива да бъдат и рафинирани. Най-разумно е мазнините да идват от естествени източници - сурови ядки, зърнени култури, риба или яйца.

Imasmi web loading