Любопитно

Ако българските политици бяха анимационни герои

08:35, July 17, 2020 | От Тереза Алексиева

                Ако българските политици бяха анимационни герои

Приликите са изумителни!

Факт е, че днешната реалност е по-умопомрачителна от всяка фикция, родена някога в историята на игралното или анимационното кино. И все пак, вдъхновени от поразителния гений на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, днес ние разсъждаваме върху въпроса - кои точно анимационни герои управляват държавата ни и се разпореждат с нейните ресурси?

Бойко Борисов - Каретата на Пепеляшка

Вождът на нацията има стопроцентово съвпадение с въпросния неодушевен предмет и историята на неговото съществуване. Той започва житейския си път като безпросветна тиква, украсяваща пейзажа, след което претърпява рязка метаморфоза с помощта на външна намеса. За щастие, дванадесетият час е близо, а конете, теглещи каретата, вече отново са мишки. Всички знаем края на приказката.

11 места по света, които са по-приветливи от българското Черноморие

Владислав Горанов - Господин Рак

Спондж Боб тематиката е особено актуална в последните дни, а ние не можем да останем със затворени очи за приликите между Влади Горанов и Господин Рак от едноименната анимация. Като двама видни финансисти, те са силно фокусирани в мисията си да защипят възможно най-дебелото куфарче с пари и да го стискат в щипките си до второто пришествие, без значение какво ще им коства това.

Красимир Каракачанов - Шрек

Отблъскващото същество с неясен произход ходи по земята и възбужда хорското неодобрение с покъртителния си външен вид и плачевните си обноски. Шрек, както и неговият еквивалент в българската политика, са генерално безобидни и може би дори способни да провокират снизходително умиление, стига да не заемат постове като заместник министър-председател или министър на отбраната.

Снимка на Johnnie Shannon от Pixabay

Ако българските политици бяха известни мислители

Делян Пеевски - Мечо Пух

Господин Пеевски и любимият ни позакръглен приятел споделят много повече от очевидните физически характеристики. Те делят едно общо мото, едно съвместно кредо и един фундамент на светогледа: “Колкото повече, толкова повече.” Защото медът и боровинките, точно както милиардите, министрите и кафявите медии, никога не са достатъчно за едно лакомо мече.

Корнелия Нинова - Маша

Руската Машинка е палава, хиперактивна и винаги готова да се забърка в беда. Тя има леко нескопосан говор, плаче, когато не получи каквото иска, а най-добрият й приятел и другар в приключенията е един пенсиониран цирков мечок. Двамата са неразделен тандем, преживяващ перманентен катарзис, вървейки през света и оцелявайки съвсем случайно ден след ден. И ако Корнелия Нинова е нашата Маша, то Мечокът ни не е човек, а по-скоро политическа формация.

Photo by Fred Kearney on Unsplash

7 любими литературни класики, преследвани от закона

Мая Манолова - Алиса в страната на чудесата

Животът на Алиса не е нищо повече от едно застояло и вмирисано блато, в сравнение с невероятните приключения, превъплъщения и одисеи на жената-адвокат, народен представител, заместник-председател на Народното събрание, омбудсман, кандидат-кмет, предложила Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Маяма е символ на сюрреализма и метаморфозата до степен, в която не ни остава нищо друго, освен тайно да мечтаем някой ден и ние да опитаме формулата на нейната вълшебна отвара, каквато и да е тя.

Данаил Кирилов - Барни Ръбъл

Банално или не, ние следва да увековечим връзката между образите на Дани Белята и Барни Ръбъл, която вече е многократно легитимирана от народното творчество. Разбира се, анимационната версия на Барни блести с далеч по-софистициран интелект, дори и по стандартите на пещерните хора, които и без това са космически недостижими за нашия министър на правосъдието.

Neil Patrick Harris/Josh Radnor/How I met your mother (2005)

14-те най-нелепи заглавия на книги, които някога сте чували

Румен Радев - Сепия

И все пак, нека се върнем на Спондж Боб. Сепия е заклет киселяк, чийто образ се изчерпва в перманентна демонстрация на състояния на тросната апатия, грубо недоволство, негодувание и скептичен брътвеж. Сепия критикува всички, винаги и по всякакъв начин, без оглед на техните действия или бездействия, същност, характер, мотиви или постъпки. Сепия е разлютен. Той е скандализиран. Той е опозиция на живота, вселената и всичко останало.

Веселин Марешки - Попай Моряка Морският вълк

Попай е силен, мощен, назобен и твърдо решен да победи лошите, които и да са те. На пръв поглед, той изглежда грубоват и необразован, но често получава факсове, благодарение на които успява да се справи в живота завидно добре. Неговата изобретателност и дипломатичност, в комбинация със спанака, го превръщат в емблематичен образ, без никой да знае със сигурност защо.

Снимка на Pexels от Pixabay

Велики банди, чиито имена са вдъхновени от литературата

Христо Иванов - Декстър

Декстър е момчето-гений, което винаги има някакъв ултра революционен план. Той е скаран със сестра си, със съседите си, със съучениците си и с всички останали гении. Той е армия от един човек, който завзема света - от Сараите до тайните подземни лаборатории - и след това няма никаква идея какво точно да прави с него. Защото смисълът на превземането е в самото превземане.

Иван Гешев - Елмър Фъд

Елмър Фъд е пламенен ловец, преследвач и борец срещу злото. С каскет на главата и двуцевка в ръка, той преследва заека Бъгс Бъни със страстта, с която главен прокурор Гешев преследва телефонните измамници и бори битовата престъпност. За съжаление, обаче, неговите мисии почти винаги завършват със самопрострелване в крака. В един легендарен епизод на анимацията, Елмър е приет в лудница, защото вярва, че той самият е заек - това, което би следвало да преследва. Твърде много съвпадения?

Снимка на Samir Basante Valencia от Pixabay

14+ расистки израза, които да замените с подходящи алтернативи

Ахмед Доган - Гаргамел

Ако се съгласим, че целокупното българско население може да бъде определено като група превъзбудени смърфове, то почитаемият господин Доган определено е Гаргамел, който се опитва да затрие смърфовете, превръщайки ги в злато. За разлика от анимацията обаче, в реалността той по-скоро успява.

Волен Сидеров - Тасманийският Дявол

Свръхактивен, превъзбуден, некадърно свиреп и силно интелектуално затруднен, Тасманийският Дявол кореспондира с личността на господин Сидеров малко по-успешно, отколкото би ни се искало. Освен темперамент, двамата споделят и сходни изразни средства, заключващи се предимно в нечленоразделно грухтене, ръмжене и нескопосани опити за построяване на проследима мисъл.

Николина Ангелкова - Скрат

Легендарната анимационна катерица Скрат преследва своя жълъд в продължение на четири ледени епохи, така както министър Ангелкова преследва първия и единствен турист за сезона на българското Черноморие. Жалко, отчаяно и безуспешно.

А Вие, в кой филм живеете?

Imasmi web loading