Любопитно

Ако българските политици бяха известни мислители

14:10, November 22, 2019 | От Тереза Алексиева

                Ако българските политици бяха известни мислители

Открийте разликите...

Освен най-доброто кисело мляко, най-дългото хоро и най-майсторското кисело зеле, България, оказва се, има и най-впечатляващото разнообразие от философски идеи, ясно прозиращи в поведението на политическия елит. Нашите държавници демонстрират софистицирано познание за философските школи и течения, изграждайки публичния си имидж и програмите си върху идеите на някои от най-великите мислители в историята на човечеството.

Това може би ви звучи странно и почти хумористично. Знайте, че вие трябва да вините само и единствено себе си и собственото си тесногръдие за неспособността да прозрете дълбоката мъдрост в иначе тривиалните политически процеси в съвременна България. Ние сме тук, за да ви помогнем да надскочите себе си, защото мъдростта започва преди всичко в очите на гледащия.

Бойко Борисов - Мартин Хайдегер

„Възможното има по-голямо значение от действителното.“

Бойко Борисов несъмнено е вдъхновен от немския титан Хайдегер както в своя размах и епохалност, така и в подчертания си афинитет към словото. И двамата са разпознаваеми със своята специфична „игра на думи“, която прави мисълта им сложна за проследяване и анализ дори и от най-бистрите умове на нашето съвремие.

„Възможното има по-голямо значение от действителното.“ - казва Хайдегер, а Бойко Борисов кима утвърдително. Възможна ли е разлика от над 100 000 души в списъка на една избирателна секция между първи и втори тур на изборите? Може би. Възможно ли е роми и нацисти спонтанно да протестират рамо до рамо в защита на личност, която не познават? Защо не. А щом е възможно - действителността всъщност е без значение.

Корнелия Нинова - Самюъл Бекет

„Някога опита. Провали се. Няма значение. Опитай отново. Провали се отново. Провали се по-добре.“

Абсурдизмът очевидно е вдъхновението, от което госпожа Нинова силно е имала нужда в изготвянето на публичния образ на Българската Социалистическа Партия. Както текстовете на Бекет, така и „левицата“ под ръководството на тази изтънчена дама, демонстрират дълбоко познание предимно за самите себе си, което често ги прави напълно неразбираеми за средностатистическия човек.

Както в абсурдизма на Бекет, така и в системните действия на неговите български политически последователи, провалът е издигнат в култ - той е извор на себепознание, начин за обживяване на реалността, символ на самото битие. Защото „ние винаги намираме нещо, което да ни остави с впечатлението, че съществуваме“, нали така?

Волен Сидеров - Едгар Алан По

„Аз бях напълно луд, с дълги паузи от ужасен здрав разум.“

Тъмните, макабрени светове на привидения и гарвани лесно прозират зад тъмния пламък в очите на господин Сидеров, както и зад черните качулки на неговите последователи. Лудостта като висша форма на себеосъзнатост заявява себе си на мощни, неконтролируеми от обществения договор талази. Тя може да изригне по земя и по въздух; в телевизии, университети, обществени и частни сгради, в присъствието на високопоставени дипломати и обикновени граждани.

Кратките паузи от ужасен здрав разум обикновено настъпват в периодите между изборите, както и в рамките на определени коалиционни договорки под надслова „Имам огромна вяра в глупаците – приятелите ми го наричат самочувствие“.

Йорданка Фандъкова - Ролан Барт

“Да накараш някого да чака - това е постоянната прерогатива на властта; вечното забавление на човечеството.“

Обективно погледнато, коя школа би подхождала повече на г-жа Фандъкова, от тази на структурализма? Та нали именно стройната структура, интуитивната взаимна свързаност и логичната връзка между компонентите на цялото са нейната най-велика мощ - това е лесно видимо само с една разходка по централните улици на града, който тя безметежно управлява вече 54-ти мандат.

Ето защо тази вдъхновяваща дама намира своя патрон именно в лицето на Ролан Барт; а засуканото „Да накараш някого да чака - това е постоянната прерогатива на властта“ се трансформира в общодостъпния, вече утвърден във времето химн на столицата: „Хубаво е, но не е готово!“.

Делян Пеевски - Диоген

“Човек с увреждане не е глухият или слепият, а този без портфейл.”

Диоген Синопски е роден на територията на днешна Турция. Той е ярък представител на философското течение на цинизма, принуден да живее в изгнание, в следствие на финансовите престъпления на своите предци. Освен всичко останало, той буквално живее в бъчва.

Младият крупен бизнесмен, депутат и джедай Делян Пеевски, по всичко личи, черпи мъдрост и духовна сила от своя философски кумир. Отричайки се от всички земни блага, той живее скромно, целомъдрено и в тотална морална независимост. Неговият аскетизъм е дотолкова всевисш, че той почти доброволно се отказа да бъде шеф на ДАНС, демонстрирайки непоклатими нравствени устои.

Борис Бонев - Жан-Пол Сартр

„Човек е обречен да бъде свободен; защото веднъж захвърлен в света, той става отговорен за всичките си действия.”

Също като един от най-известните екзистенциалисти, Борис Бонев демонстрира интерес към темите за отчуждението, абсурда, свободата, обвързаността и небитието. Тези теми са (не)учудващо универсални за поколението млади гласоподаватели в столицата, които самоотвержено го направиха член на Столичния общински Съвет с броя гласове, с които можеше да имат артилерия от поне още пет борисбоневци. Дали този факт ще породи последствия, свързани с отчуждението, абсурда, свободата, обвързаността или небитието, предстои да разберем.

Десислава Иванчева - Вирджиния Улф

„Oчите на другите са нашият затвор; техните мисли са нашите килии.“

Очите, мислите, интересите или строежите - историята все още не смее да се произнесе еднозначно. Факт е обаче, че бившата кметица на Младост смело репрезентира личността на Вирджиния Улф - противоречива, смела, полюсна, малко стресираща и малко трагична.

Красивото на тази съвременна интерпретация на Вирджиния Улф е, че краят на нейната история все още е отворен. Искрено й пожелаваме да продължава да държи главата си над водата!

Симеон Сакскобургготски - Шарл дьо Монтескьо

„Успехът на повечето начинания зависи от това да знаеш колко точно време ще отнеме постигането му.“

Очевидно количественият подход към измерването на времето е прийом, присъщ на синята кръв и споделян от двамата видни аристократи. За разлика от Монтескьо, който се задоволява само със завоалирани политико-философски главоблъсканици, нашето момче има доста по-конкретно виждане за нещата. Успехът е работа за 800 дни.

Дали Монтескьо, носещ френското Просвещение на гръб, докато е формулирал принципите на управление на монархиите и републиките, някога е предполагал, че няколко века по-късно, в малка България, един смел мъж ще се опита да приложи и двата в рамките на един живот? И дали, ако някой му го беше казал, щеше да повЕрва?

Николай Бареков - Жак Дерида

„Аз говоря само един език, и той не е моят език.“

Ако сте проследили най-малко две и най-много три публични изяви на Николай Бареков, то вие несъмнено сте получили асоциация с Жак Дерида, поне на подсъзнателно ниво.

Това се дължи не само на деконструкцията, на която господин Бареков рязко подложи всички разбирания за политическото у нас, а и на умелата му игра с езика, речта, писмеността и метафизиката на присъствието. Част от тези постструктуралистични наклонности блестят ярко в някои от неговите знакови изказвания, като например: „Консервативната богомолка в чашата ми е крайно трепетна“, „Джендърите изгониха Пеевски от ДАНС“ и „Доста ми е инпруувнат английският.“

Мая Манолова - Албер Камю

„Абсурдът е основна концепция и първа истина.“

Примата на българския политически елит умело е обгърнала философията и житейския колорит на Албер Камю. През краткия си живот той е член на френската комунистическа партия, след което отхвърля комунизма, започва да изнася лекции по екзистенциализъм и става защитник на човешките права.

В нашата реалност госпожа Манолова пресъздава тази метаморфоза с елегантен преход от „Шанс за Орешарски“ до позицията на омбудсман и явяването на кметските избори като независим кандидат. Независим от какво, може би се питате? От всякаква логика и здрав разум? Вероятно, защото както Камю вече е отбелязал, “Човекът е единственото същество, което отказва да бъде това, което е.“

Пламен Орешарски - Волтер

„Животът е потъващ кораб, но ние не бива да спираме да пеем в спасителните лодки.“

Подобно на френския писател и философ, господин Орешарски ще остане в историята като един уважаван и ерудиран интелектуалец, дал своя принос в борбата за свобода на мисълта, словото и волята.

Въпреки споделената си нескрита ненавист към обикновения човек, както Волтер, така и Пламен Орешарски така и не успяват успешно да намерят общ език с властта. Първият е принуден да прекара дълги години в политическо изгнание, а легендите говорят, че вторият все още се буди нощем, облян със студена пот и тананикащ „Пацо в Дупница, ша-ля-ля-ля-ля...“

Румен Радев - Иван Тургенев

„Аз не съм съгласен с ничие мнение. Аз имам свое собствено.“

Дълбокият реализъм е най-фундаменталната прилика между тези двама достолепни господа. Подобно на Нобеловия си литературно-философски кумир, господин Радев се опитва да назовава нещата такива, каквито реалността ни ги предоставя - трагикомични, мили, родни и отчайващи.

Поради тази причина неговото мнение често не съвпада с това на колегите му абсурдисти, постструктуралисти и сюрреалисти. Но нали именно това богатство на идеи прави политическия ни живот така пъстър и непредсказуем, така богат и трепетен?

Ангел Джамбазки - Лоурънс Ферлингети

„Ако си твърде широко скроен, възможно е мозъкът да изпадне от главата ти.“

Едва ли някой би оспорил факта, че политическият подход на господин Джамбазки може да се определи по-скоро като поезия, отколкото като философия. Защото ако философията се базира на разсъждения, стабилни доводи и твърда мисъл, то поезията извира директно от небитието, за да ни покърти из основи и зашемети завинаги.

Изгубен в превода, господин Джамбазки пресъздава „бийт поколението“ на Ферлингети като „бит поколение“, пропагандиращо агресивен расизъм, физическа саморазправа в семейството и извън него, както и потъпкване на някои основни човешки права. Ние не бива да съдим тази еднобуквена грешка твърде строго, а да разберем нейните мотиви - а именно гореспоменатата опасност от „изпадане на мозък“, което не е чаровна алтернатива, независимо от качеството на мозъка.

Христо Иванов - Фридрих Ницше

“Достатъчно ми е трудно да запомня собствените си мнения, за да се опитвам да помня и причините за тях.“

Многоуважаваният господин Иванов е един виден последовател на Фридрих Ницше, неуморно изследващ материята, свързана с етиката, теорията на ценностите, волята за власт и смъртта на бога.

Злочестините и на двамата мислители са свързани, както разбираме от цитата, със силни вътрешни противоречия, безконечни морално-философски дилеми, дълбоки личностни авто-интриги и невъзможност за дългосрочно поддържане на устойчива теза. В случая на Ницше този перманентен катарзис завършва с окончателен ментален срив и грубо нарушаване на обществения ред. Казусът на господин Иванов все още има потенциал за по-оптимистичен финал, на който всички плахо се надяваме.

Слави Трифонов - Чарлз Буковски

„Лесно е да простиш на глупака, защото той върви в своята посока и не заблуждава никого. Лъжците са тези, които могат да те накарат да се чувстваш зле.“

Кратки изречения, цинична сатира, твърди и ударни изявления - това са само най-очевидните прилики между двамата гиганти на мисълта и изкуството, като второто е въпрос на интерпретация.

Съществената разлика се корени в „мозъка“ на публичните изяви на двамата мъже, като Трифонов се ползва с привилегията да притежава капацитет от ранга на Иво Сиромахов, вдъхновен от своя страна от двадесет и осмия президент на САЩ Удроу Уилсън, мъдро заявяващ, че използва „не само мозъка, който има, а и мозъка, който може да вземе на заем.“

Кой е глупакът, кой е лъжецът, кой е къртицата и кой е #КОЙ - вероятно ще имаме щастието да разберем в рамките на този живот, стига самото очакване да не ни погуби.

Иван Гешев - Сун Дзъ

„Най-великата победа е тази, която не изисква никаква битка.“

В окото на бурята, разразяваща се в момента, би било кощунствено да не отдадем нужната минута слава и на най-популярния мъж в България в момента - прокурор Гешев.

Макар и да не е (да не би трябвало да бъде) обвързан с политическия живот в страната, неговата твърда, но справедлива ръка несъмнено ни навява мисли за китайския пълковоец Сун Дзъ, мъдро отбелязал, че „Можеш да загубиш войната, само ако сам се оттеглиш от нея.“

Imasmi web loading