Вдъхнови се

Бъди в хармония с Лена Лалчева: 5 неща ни пречат да сме щастливи

09:10, December 05, 2017 | От Лена Лалчева

                Бъди в хармония с Лена Лалчева: 5 неща ни пречат да сме щастливи

Откажете се от тях днес...

1. Страхът от провал – страхът, че може да се провалим е най-често срещаната грешка, която допускаме и която ни пречи да постигнем онова, което желаем. Всъщност ако не опитаме, няма опасност да се провалим и да се налага да се справяме с неприятното чувство. 

Но ако не опитаме, не сгрешим и не се подложим на риск, всъщност няма как и да успеем в каквото и да било, нито да променим живота си. Хората, които опитват и грешат, все някога успяват. 

По-добре да опиташ и да сгрешиш, което ти дава полезен опит и устойчивост, отколкото да се отказваш поради самия страх. Още повече, че страхът дори не е факт, той е просто усещане.

Вижте още: Не допускай тези грешки в общуването!

2. Одобрението на другите – търсенето на одобрение от другите е изначална човешка черта, с оглед на факта, че живеем в социално общество. На практика обаче, не може да се харесаме на всички, нито пък обратното – не е възможно никой да не ни харесва. 

Същото важи и за онова, което правим. Ако си добър в нещо и сърцето ти иска да се реализираш в тази област, няма никакво значение какво ще кажат съседите, колегите от университета или дали е престижно или не. 

Ако в семейството ти има 3 поколения юристи и всички очакват от теб да станеш прокурор, но ти искаш да рисуваш, рисувай! Значи си добър в това!

Вижте още: 6 грешки, които отблъскват мъжете

3. Обвиняването на родителите, партньора, времето, политиката и правителството – любимото извинение на много хора. Ако живеех в друга държава, само ако бях завършил друго училище, ако в България можеше да се реализирам, ако нямаше финансова криза, ако имах по-нормално детство и т.н. и т.н. 

Да обвиняваш някой за нещо в миналото, което не може да се промени и не зависи от теб, е загуба на време и емоции. Да, понякога образованието и законите са различни и не пасват добре на твоята ситуация, но няма как да ги промениш. И това не значи, че трябва да ги използваш за извинение. 

Много хора се реализират и са щастливи със същите тези закони, образование и са тръгнали със същия фундамент като теб. Всичко това са оправдания – можеш да продължиш да живееш по този начин и да се оплакваш или да го надмогнеш и да направиш нещо!

Вижте още: Възпитанието на улицата

4. Очакването, че някой друг ще го свърши вместо теб – не, в повечето случаи никой няма да го направи. Ти си отговорен за собствения си живот и никой друг. Обратното е прототип на Снежанка, която вечно чака принцът да дойде и да свърши цялата работа, очаквайки от нея само да се усмихва и да украсява масата. 

Обикновено това е любимото вярване на хора, разчитащи на партньора си – партньорът ще харесва до себе си една решителна, самоуверена и със собствено мнение личност, която буди уважението на околните. Да очакваш, че някой друг ще подобри собствения ти живот, значи да се направиш доброволно зависим от този друг. А никой не се впечатлява от зависимите хора.

Вижте още: Силна жена ли си?

5. Отлагането – отлагането е грешка, произтичаща от всички изброени по-горе. Да отмине финансовата криза, да се омъжа/разведа, да тръгнат децата на училище, да дойдат по-добри времена… 

Истината е, че отлагането е производна на страха от поемане на отговорност. Ако искаш нещо наистина силно, можеш да го съчетаеш с развод, брак, детска градина и всичко останало. 

Иначе докато мине кризата и децата са вече в пети клас, никога няма да настъпи идеалният момент да направиш каквото и да е. Поеми отговорност без да отлагаш, защото идеален момент не съществува!

Вижте още:

Бъди в хармония с Лена Лалчева: 10 неща, които ми се иска да бях научила по-рано

Бъди в хармония с Лена Лалчева: Кога трябва да сме егоисти?

Imasmi web loading