Вдъхнови се

Бъди в хармония с Лена Лалчева: 5 стъпки към щастието

06:15, August 07, 2018 | От Лена Лалчева

                Бъди в хармония с Лена Лалчева: 5 стъпки към щастието

Няколко лесни неща, които да направите още сега

Всички искаме да бъдем щастливи. На празници толкова често си пожелаваме щастие, че вече сякаш сме загубили смисъла на тази дума. Аз винаги пожелавам на празнуващия да бъде щастлив. Какво всъщност е щастието и как да го постигнем най-бързо, лесно и без усилия? Ето 5 стъпки към щастието, които да направите още сега:

Мислете за настоящето и живейте в него

Не утре, не вчера, а именно днес. Вчера вече е минало и за каквото и да съжаляваш, не можеш да се върнеш времето назад и да промениш действията си. Утре все още не е дошло, т.е. нямаш контрол и върху него. Каквито и притеснения да имаш за утре, остави ги за тогава. Ако се притесняваш как ще шофираш в снега, нищо не можеш да направиш.

Вижте още: Как да разпознаем депресията?

Когато дойде утре и се качиш в колата, тогава го мисли. Защо да го правиш още отсега? Единственото, с което разполагаш в момента, е днес. Точно сега. Независимо дали пиеш чай с приятел или хубава книга, в задръстване си и слушаш любимата си песен по радиото или готвиш вечеря. Остави вчера и утре и се наслаждавай точно на това, което правиш в момента.

Премахнете тревогите от живота си

Да се тревожиш по принцип е непродуктивно. Ако имаш проблем, вземи решение как да се справиш с него. Ако нямаш решение, тревоженето не премахва проблема. Тревоженето те стресира, напряга, довежда до физически симптоми като главоболие, повишаване на пулса и затруднено дишане, но не решава проблемите ти. Или намери решение, или остави проблема за бъдещ момент, когато ще имаш решение.

Вижте още: 6 грешки, които отблъскват мъжете

Изразявайте емоциите си

Ние често потискаме различни емоции заради социалните изисквания или за да не нараним някого. Негативните чувства, които нагнетяваме в себе си обаче ни действат саморазрушително. По-добре да кажем на приятел или половинката си какво точно не ни харесва или ни наранява, отколкото да таим в себе си сдържан гняв.

Вижте още: 5 неща ни пречат да сме щастливи

Гневът и стресът са едни от най-силните провокатори към сърдечно съдови заболявания. За всички е по-здравословно да кажем онова, което ни разгневява и да разчитаме, че човекът отсреща ще го вземе под внимание при отношенията си с нас, отколкото всеки следващ път да се случва същото. Приятелят ни не подозира, че с поведението си ни наранява, а ние се чувстваме зле. Никой не печели.

Смейте се!

Хората, които са позитивни, забавни и често се смеят, обикновено са по-желани от околните за компания. Това води до повече приятели, по-богат социален живот и по-удовлетворителни взаимоотношения. Отделно от това, смехът има и други ползи. Освен, че ние се забавляваме, в мозъка ни се отделят вещества, които ни карат да се чувстваме по-щастливи. Колкото повече се смеем, толкова по-щастливи сме. Колко е просто!

Вижте още: Не допускай тези грешки в общуването!

Целувки и прегръдки!

Физическите докосвания с любим човек също водят до отделянето на вещества, които ни правят по-щастливи. Невроикономистът Пол Зак препоръчва средно около осем прегръдки на ден за по-щастлива и хармонична връзка. Прегръдката стимулира хипофизната жлеза да синтезира окситоцин, който е известен като хормона на любовта. Това, от своя страна, стимулира производството на серотонин, допамин и ендорфин – всеизвестните хормони на щастието и удоволствието.

Imasmi web loading